Založ si blog

Pravdivo 3. – Keď byť inteligentný je prekliatie. . .

Nijakou novinkou nie je, že papier o absolvovaní vysokej školy nikomu rozumu nepridáva. A to ani v prípade, že ju zvládol čestne a nie ako podaktorí naši politici.

Rovnako však ani byť inteligentný nestačí. Inteligencia neznamená životnú múdrosť, a mala by sa spájať aj s predvídavosťou.

V tomto blogu o tom budeme uvažovať.

K úvahe ma popchol film režiséra Christophera Nolana, prichádzajúci do kín u nás a spracoval v ňom ako námet život Róberta Oppenheimera, vynálezcu atómovej bomby.

 

Nuž, ako píše článok v linku

https://www.rtvs.sk/novinky/filmy-a-serialy/332783/vynasiel-atomovu-bombu-s-jej-dalsim-vyvojom-neskor-nesuhlasil

Pri príprave testu Trinity sa Oppenheimer a jeho tím zaoberali veľmi malou možnosťou, že keď stlačia tlačidlo a spustia prvý jadrový výbuch, zapália atmosféru a zničia celú planétu, Neexistoval žiadny matematický alebo teoretický fakt, na základe ktorého by mohli túto možnosť, hoci veľmi malú, úplne vylúčiť. A napriek tomu to tlačidlo stlačili. 

Otvorene dám môj názor – na rozdiel od režiséra nepokladám ten okamih za mimoriadnu udalosť v ľudských dejinách, ale za prejav mimoriadnej sprostosti a bezohľadnosti aktérov. Keby mali všetkých päť pokope, tak by nikdy podobnému riziku ľudstvo nevystavili – lebo nikto im nedal poverenie rozhodovať o jeho živote za seba.

Samotný Oppenheimer bol vraj vzdelaný, ako uvádza článok v linku

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/film-a-skutecnost-robert-oppenheimer-na-fotografiich/r~a387835c215211eeba5b0cc47ab5f122/

ovládal sanskrt, zaujímal ho hinduizmus, čítal básne. No aspoň vidíme, že nič z toho nezaručuje, že človek bude životne múdry. Môžeme citovať odpredu i odzadu bibliu, korán i Buddhove spisy, maľovať ako Rembrandt a hrať ako Paganini, nič z toho nezaručuje, že naše kroky bude viesť životná múdrosť.

Vynálezca sám sa síce potom snažil zaviesť kontrolu do narábania s jadrovou energiou, no to ešte jasnejšie vypovedá o jeho naivite. Musel si byť predsa  vedomý možnosti zneužitia technológie v rukách lumpov, aj neiluzívne chápať, že takých lumpov je tu viac ako dosť. Podľa mňa životná múdrosť znamená schopnosť anticipovať – predvídať o dva-tri kroky dopredu možné dopady svojich činov. Pán vynálezca má na rukách krv, hodne krvi, hodne bolesti a utrpenia iných, hodne zmarených životov.

Veda by mala stáť na etike podľa mňa ako na pleciach obrov, ktorí ju nesú k hviezdam. Bez etiky a predvídavosti vedca o možnom dosahu jeho objavov sa stáva veda zlom.

Keby rôzni vedci anticipovali, bez niektorých vynálezov by sa ľudstvo radšej zaobišlo. A možno by bolo lepšie pre nás všetkých, keby sme namiesto áut, vlakov, lietadiel a rakiet rozvíjali teleportáciu. Keby sme namiesto výroby smrtiacich zbraní, pokusov so smrtiacimi vírusmi a investovania obrovských prostriedkov do vreciek „výrobcov smrti“ napríklad rozvinuli trebárs technológiu, umožňujúcu odhaliť u človeka bezohľadnosť a nenásytnosť vedúcu ku týmto biznisom. A tak by sme zničili tieto riziká ešte pred ich narodením – alebo, v humánnejšej verzii, prestavili by sme ich DNA na humánnejšie bytosti.

 

Mať inteligenciu bez predvídavosti môže byť podľa mňa prekliatím – lebo človek vymýšľa veci, ktorých dopad na ľudstvo nie je rozhodne ničím hodným obdivu.

 

Elena

K diskusii pia-anima  Urobte si v pojmoch poriadok sama, ja ho mám.

 

Inteligencia je vrodený základ, intelekt je sociálny náter. Ale to naozaj nie je podstatné v tomto blogu. Životne múdry môže byť aj človek s nízkou inteligenciou, dokáže žiť spokojne, aj eticky zmysluplne. A naopak ľudia s vysokou inteligenciou (aj intelektom) sa môžu štvať životom a konať neeticky (však stlačím gombík, veď keď nie ja, tak niekto iný by to spravil…).

 

Téééda 5. – Život za dve tisícky. . .

16.06.2024

Aká je hodnota života – kladieme si niekedy otázku. Obvykle v situácii, kedy nám osud túto hodnotu zvýznamní na našom vlastnom zdraví, alebo zdraví niekoho blízkeho. Pani Caroline Warner si otázku kladie dnes kvôli čiernobielejmačičke v Partizánskom na sídlisku Šípok nájdenej. Sú potrebné dve tisícky na jej záchranu. Ale dnes. Caroline Warner 1 [...]

Téééda 4. – Záverečná, Zuza. . .

16.06.2024

Ani nechcem zoširoka bilancovať bývalú prezidentku. Výstižne ju zhodnotili viacerí, napríklad tu Blaha https://www.hlavnydennik.sk/2024/06/16/bye-bye-mrs-caputova Môj názor na ňu som písala jasne v blogu opakovane v priebehu času. Pre mňa je bývalá prezidentka osobou, ku ktorej úctu som stratila hneď na začiatku jej „prezidentského vykročenia“. Osobou, ktorá [...]

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcich zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

Ursula von der Leyenová

V EÚ sa rozdeľuje moc, Slovensko bude zastupovať Pellegrini

17.06.2024 06:00

Prezident Peter Pellegrini dnes odcestuje do Bruselu, aby zastupoval Slovensko na neformálnom summite Európskej únie.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Do paláca prišla sociálna demokracia. Čo očakávajú od prezidenta Pellegriniho odborári, zamestnávatelia či pacienti? (anketa)

17.06.2024 06:00

Denník Pravda sa spýtal zástupcov pracujúcich, zamestnávateľov, pacientov či kultúrnej obce, čo od nového prezidenta Petra Pellegriniho očakávajú.

búranie, bytovka, Čadca

Namiesto bytovky parkovisko. Posledný obyvateľ stavbu opustil tesne pred zbúraním

17.06.2024 06:00

Ošarpanú budovu, ktorá stála v centre Čadce, zrovnali so zemou. Čo tam neskôr postavia, je zatiaľ otázne.

Legitimny ciel Dozd

"Povedala, že otec bol legitímny cieľ." Slová 7-ročnej vojnovej siroty môžu ruskú lekárku dostať na dlhé roky za mreže

17.06.2024 05:30

Na procese s moskovskou pediatričkou Nadeždou Bujanovovou zaznel údajný záznam výsluchu dieťaťa, ktorý pre ňu môže byť osudný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,895
Celková čítanosť: 9166001x
Priemerná čítanosť článkov: 3166x

Kategórie

Archív