Založ si blog

Akotak 2. – Spravodlivá pomoc

Urobme experiment – matky s dvomi deťmi, ktoré pracujete a máte zárobok v čistom okolo tisíc eur – skúste zájsť na sociálku, že by ste chceli, aby vám vyplácali príspevok na bývanie pár stoviek eur mesačne a cestovať zadarmo.

Dajme tipovaciu súťaž, či tie výhody dostanete…

 

Článok v .linku popisuje, že

https://www.trend.sk/ekonomika/ukrajinske-zeny-zaplnaju-volne-pracovne-miesta-bez-prispevku-byvanie-to-nezvladli

pani z Ukrajiny žije a pracuje v Bratislave. Je slobodná matka s 2 deťmi, má podnájom v  byte za 550 eur mesačne. Zarába v čistom cca 1000 eur mesačne.  Iste aj detské prídavky a daňový bonus k tomu má, stravu pre ne bezplatne v škole a takisto aj príspevok pre deti plniace povinnú školskú dochádzku. Dopravu majú zadarmo.

Ibaže tvrdí, že ak jej nenechajú aj ten príspevok na bývanie, tak odíde za sestrou na Ukrajinu.

A článok píše, ako by o časť pracovnej sily ukrajinskej Slovensko prišlo, ak príspevky na bývanie nebudú mať naďalej pohodlne.

Problém má teda dva aspekty. Jedným z nich je  opodstatnenosť ponechania príspevku na bývanie, druhým aspektom je dôvod príchodu Ukrajincov sem – prišli si zachraňovať holé životy pred vojnou, alebo nám vypomáhať pracovať kvôli nášmu nedostatku pracovnej sily?

 

Nuž, ak je ten príspevok 5 eur denne na osobu, potom 15 eur pre matku a dve deti denne dostať navyše je fakt slušná suma. Vynásobme sumu krát tridsať – no celkom rozumiem tomu, že takú sumu dostať navyše je skutočne pohodlné.

Slováci platia drahé hypotéky desiatky rokov, alebo drahý podnájom, a ani pes neštekne pri príjme tisíc eur, či chce matka nejaký príspevok ešte. Samozrejme že len čo som napísala názor v diskusii, začala  jedna diskutérka manipulovať ako utekajú pred vojnou a že im iste závidím.

Tak na rovinu – ak by som utekala pred vojnou ja s deťmi, bola by som rada akejkoľvek pomoci. Ľudia utekajúci pred vojnou sedia často v utečeneckých táboroch a čakajú na skončenie vojny, aby sa vrátili domov. Alebo sa rozhodnú pre zmenu života, začlenia sa do života a pracovného procesu v novej  domovine, no potom sa už nehrajú celoživotne na utečencov, ani neočakávajú celoživotnú pohodlnú dotáciu. 

Česi a Poliaci vyplácajú tieto príspevky len primárne zraniteľným skupinám –  napríklad osobám so zdravotným znevýhodnením, osobám starším ako 65 rokov či osobám, ktoré sa starajú o deti do 6 rokov.

Pokladám za správne pomôcť naozaj zraniteľným skupinám, ale ostatní sa v novej situácii musia postaviť na vlastné nohy, a nie očakávať celoživotnú pomoc v podobe príspevkov.  Pomoc by mali dostať na úrovni pomoci poskytovanej občanom danej krajiny v porovnateľnej situácii, t. j. rovnakú.

.

 

Elena

 

palenque  Vaš predstava, že je korektné dávať cudzincom niekoľko sto eur príspevku doživotne, lebo sú cudzinci, ma fascinuje. A mali by sme to robiť len my na Slovensku, alebo aj inde, napríklad v Amerike?

Blýskanie na časy 1. – Gratulujem Američanom k nevydarenému obchodu

07.09.2024

Poviem vám, kadečo som si o Američanom myslela – ale predpokladala som, že aspoň biznis im nejako ide. No ale ukázalo sa, ako hlboko som sa mýlila. Sú totálne krepí – odkupujú Seditu na Slovensku. To si nerobili prieskum slovenského trhu pred zrealizovaním toho ich biznis nápadu? Zrejme nie. Lebo inak by zistili, že vonkoncom nielen ja, ale aj kopa ďalších [...]

V mlčaní 11. – Vem si prášky na hlavu, Máňo. . .

07.09.2024

Unavene som sa večer plížila schodmi po celodennom upratovaní pivnice. Nečakala som, že ma niekto rozosmeje. A vidíte – Máňo. Teda Maniak, ako sa označuje. Už to samo osebe by bol dobrý dôvod na pár elektrošokov pre neho. A to bezbrehé táranie, ktoré údajne vyprodukoval médiám, by malo vydať aspon na ročnú psychiatrickú liečbu na uzavretom oddelení, predpokladám. [...]

V mlčaní 10. – Smrť psychológa. . .

06.09.2024

Smrť psychológa Radima Ptáčka rozvírila diskusie. Mňa v prvom rade zaujalo, že pani, ktorej sa s niečím zdôveroval a ona to po jeho smrti vyvesila na sociálne siete, sa označuje ako jeho kamarátka. Moja definícia kamarátstva je teda o dosť iná – a ak sa mi s niečím zdôveríte, nevykvačujem to po sociálnych sieťach. Médiá spustili viac či menej nevydarené [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,954
Celková čítanosť: 9424354x
Priemerná čítanosť článkov: 3190x

Kategórie

Archív