Založ si blog

Povedz mi 11. – Húf pedofilov?

Dnes pouvažujem o obrovskom čísle učiteľov, ktorí nemali odpis z registra trestov v poriadku.  Vyše 1500 ich podľa medializovaných údajov bolo. A tiež sa zamýšľam nad tým, že sú voľby a verzie príbehu, ktoré vonkoncom nie sú rovnocenné. Nie sú odchýlkou od normy, ale úchylkou.

 

Začnime tou úchylkou…

Ak máme radi zelenú, modrú, červenú, bielu či žltú farbu, každá z tých volieb je rovnocenná. Sú to len odchýlky vo voľbe.

Sexuálne úchylky však nie sú jednou z rovnocenných verzií normy, sú jej patológiou. Niekto sa narodí so zdeformovanou nohou alebo rukou, má telesné postihnutie. Iný sa narodí s pedofilnou sexuálnou orientáciou, má sexuálne postihnutie. Podobne aj celý rad ďalších úchylok – nekrofília, zoofília a podobne.Nie sú súčasťou normy v žiadnej ľudskej spoločnosti, a nemožno sa ich snažiť za normu vydávať. Je potrebné ich pomenovať ako formu poruchy a ľuďom s touto poruchou poskytovať adekvátnu odbornú pomoc.

Myslím si však zároveň, že niekedy aj odborne poblúdime, ak sa príliš empaticky zahĺbime do situácie klienta. Stojíme na jeho pozícii a dívame sa jeho očami, kopeme za neho – lenže stratíme realistickú hranicu, čo ľuďom s úchylkou možno v spoločnosti tolerovať. Hájime jeho práva, no prekračujeme jasnú hranicu toho, aby to nezasahovalo do práv tých ostatných ľudí.

Iste, niektoré z úchyliek nezasahujú do práv iných – ak niekto aplikuje výlučne vo vlastnom partnerskom sexuálnom živote sadistické či masochistické praktiky a nepoškodzuje tým zdravie partnera, je to len ich vzájomná voľba. No niektoré úchylky zasahujú nielen do práv iných, ale aj do noriem spoločnosti.

Nemyslím si, že v rámci demokracie by si spoločnosť mala zvykať na to, že pedofil povedie za ruku svoju 4-ročnú kamarátku. Ani na to, že na stránke pedofilnej skupiny bude vypisovať básne o vašej štvorročnej dcére či vnučke.

Deti musia byť v bezpečí pred všetkými rizikami, ktoré by ich zdravý vývin mohli ohrozovať, aj pred pedofilmi. Stotožňujem sa preto so snahou zmapovať riziká a deti pred nimi ochrániť v školskom prostredí. V rámci toho zákon ustanovil pre všetkých pedagogických aj odborných zamestnancov povinnosť predkladať v pravidelných intervaloch doklad o svojej bezúhonnosti v podobe odpisu z registra trestov.

 

Pozrime sa na celú situáciu kriticky…

Nie tak dávna novela zákona, ktorá obsahuje práve povinnosť pre učiteľov preukázať svoju bezúhonnosť odpisom z registra trestov v pravidelných časových intervaloch, reagovala na pred časom medializovaný prípad zneužitia maloletého žiaka 51-ročným učiteľom tuším že v Bratislave. A tak „pedofilné vetranie“ vymysleli poslanci pre všetkých pedagogických aj odborných zamestnancov. Dokážete si predstaviť, že ak nejaká predavačka spôsobí manko, štát by preveril všetky predavačky s ich odpismi trestov? Alebo ak má jeden šofér autobusu problémy s alkoholom, pošlú na preverenie všetkých šoférov? A nie jednorazovo, ale každé štyri roky? Sotva.

Aby sme si rozumeli – súhlasím s overovaním bezúhonnosti učiteľov pri vstupe do zamestnania. Som za to, aby sme takto overovali aj všetkých ostatných zamestnancov, v každej profesii u nás, vrátane politikov. Vstupne.  Nech zamestnávateľ hneď na začiatku vie, s kým má tú česť. Nie je určite na škodu, ak si dôkladne svojho zamestnanca pri nástupe do práce preverí.

Prispieva k dôvere rodičov, že škola robí čo môže, aby zabezpečila bezpečné prostredie pre deti. Otázne ale je, či je riešením len pravidelná formálna kontrola odpisov z registra trestov učiteľov. Navyše, spôsob, ktorým rezort núti učiteľov, aby svoju bezúhonnosť dokázali, je v každom prípade otrasný. Povinne všetci naraz, a dookola. V čase elektronickej samosprávy by predsa stačilo nastaviť na profil zamestnanca počas doby zamestnania v školstve, aby sa ukázal záznam v registri trestov, ak vznikne. Prepojenosť štátnych inštitúcií v tomto smere by mala nastať za tie obrovské peniaze, ktoré sme do systému elektronizácie verejnej správy vrazili.

Poviete si, že slovenská klasika? Žiaľ, veru hej. Spôsob zaobchádzania štátu s ľuďmi pracujúcimi v školstve u nás veru je na zamyslenie dlhodobo vo viacerých oblastiach.

Výsledky toho preverovania navyše doteraz nemajú v rukách priami zamestnávatelia – riaditelia. Pre koronu ani pôvodne stanovený termín na preverenie bezúhonnosti nebol dodržaný. A teraz už síce výsledky podľa spomenutého článku sú, lenže čo s nimi – prepustí školstvo vyše 1500 učiteľov?

No celé zle.

 

Húf pedofilov?

Ak niečo vedecky zisťujeme, dôležité je odpovedať si na otázku, čo chceme zisťovať a čo sme vlastne zistili. Či sme zistili to, čo sme chceli zisťovať. V tomto prípade otázka znie –  „zistili sme, že v školstve nám blúdi viac ako 1500 pedofilov???

O tom vážne pochybujem. Každopádne však predpokladajme, že naši poslanci vedia čo robia. A tak sme vďaka nim zachytili húf pedofilov, blúdiacich školstvom. Prepustíme ich, však čo iné s nimi? Poslanci NR SR si vydýchnu. Slovenské školstvo oslobodili od pedofilov.

Ale problém neskončil. Veď tí zo školstva prepustení pedofili – 1500 ľudí je slušná tlupa – niekde budú. Oni nezmiznú z povrchu zeme.  Určite sa väčšina z nich bude chcieť niekde zamestnať. A s vysokou pravdepodobnosťou tam, kde sa môžu dostať k deťom.

Čo vám napadlo ako prvé? Mne zdravotníctvo.

Veru, zdravotníctvo. Je tam mnoho príležitostí „byť s deťmi“. Dokonca bez ochrany matky sú mnohé z nich v nemocniciach. Som preto za to, milí poslanci NR SR, aby ste okamžite a bezodkladne zaviedli povinnosť preukazovať bezúhonnosť rovnakým spôsobom ako v školstve aj pre slovenské zdravotníctvo.

A rovnako to treba zaviesť i pre verejnú správu, políciu, prokuratúru a justíciu. Počas doby zamestnania by systém signalizoval zamestnávateľovi, že človek má so zákonom problém. Rovnako ako u učiteľov by to malo byť riešené už od začiatku trestného stíhania. Za aktivovanie signálu v systéme by zodpovedal vyšetrovateľ, ktorý začína viesť trestné stíhanie.

A vo vzťahu ku pedofilom – tým ozajstným – by systém mal poslať signál o stíhaní, aj odsúdení obci či mestu. Mali by mať evidenciu koľko nebezpečných páchateľov sa im tam premáva a robiť opatrenia na ochranu detí.

Lebo práva detí na bezpečie a ochranu majú prednosť pred právami páchateľov mať údaje o svojich darebáčinách chránené.

 

Elena  16.8.2020

 

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,858
Celková čítanosť: 9024892x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív