Založ si blog

Cesta (ne)spravodlivosti 7. – Inovácie v zdravotnom poistení. . .

Nuž, povieme si otvorene o tom, čo zavinila triáda.  Aby som vás do omylu neuviedla – nemyslím tým OĽANO, SaS a Sme rodinu. Mám na mysli inú triádu – povieme si o nej pár slov teraz.

 

Čo je v triáde, o ktorej idem hovoriť? Tri dôvody, vedúce ku súčasným problémom v slovenskom zdravotníctve.

V prvom rade nenažranosť nemocničných lekárov u nás.

V druhom rade vtrepanie nepoistencov z Ukrajiny do poistného zdravotného systému.

V treťom rade to, čo lekárka spomína na obrázku nižšie – nenormálne zvýšené ceny energií –  solidárne odstavenie sa Slovenska od ruského plynu, od ktorého sme mali závislosť vyššiu ako väčšina európskych krajín. Aj energetická burza EÚ –  ktoré spôsobuje bezohľadné okrádanie občanov Slovenska na cenách elektriny.

 

Aby ste si uvedomili, čo nám hrozí – tento oznam sa objavil na fb v jednej skupine dnes

 

Opis fotky nie je k dispozícii.

Zdroj: fb

 

Pozrime sa teraz na triádu príčin bližšie.

Jedna vec je, že nemocniční lekári vydieraním ohľadne platov spustili nespokojnosť aj iných profesií, a tiež – a hlavne –  ambulantných lekárov. Šli bezohľadne za napakovaním svojich vreciek, i cez mŕtvoly, a zjavne cez ne i pôjdu. Lebo ľudia pri šialene sa zvyšujúcich nákladoch nebudú mať na dodatočné poplatky u ambulantných lekárov a špecialistov – a tak sa im znedostupní zdravotná starostlivosť.

Je potrebné vyvodiť politickú zodpovednosť voči tým, ktorí nemocničným lekárom toto vydieranie a neúmerné navýšenie platov v porovnaní s ostatnými profesiami umožnili. Je logické, že sa ambulanti hnevajú, veď zvýšenie platov nemocničných sestier aj ich núti zvýšiť sestre plat, aby neušla.

Životné náklady rastú všetkým – prečo by ich mali jedni odniesť na svojich pleciach, a druhí nie?

 

Druhá z príčin je, že sme akosi hlúpo poistení boli doteraz zdravotne.

A tak nás žmýkali, žmýkali a žmýkali, čoraz viac platíme a čoraz menej dostávame. Niektorí tam dávame mesačne väčšie čiastky ako iní – čo by podľa mňa bolo v poriadku, pokiaľ by šlo o solidaritu zdravých s chorými. Nie však, ak ide o solidaritu s poistencami rôzneho druhu – lebo za nepracujúcich by mal štát prispieť rovnakou čiastkou, akú dávame my, ktorí pracujeme. A samozrejme, vonkoncom to nie je v poriadku pri solidarite s neplatičmi, dlhujúcimi poistné odvody.

A rovnako to nie je v poriadku, ak solidarizujeme v poistnom systéme  s občanmi iného štátu – pretože sa tu usadili Ukrajinci, ktorí zo zdravotného systému u nás čerpajú, hoci do neho nijako neprispeli. Dostali u nás vyše 104 000 dočasných útočísk dodnes. Isteže, súcitím s nimi, že tam je vojna. Ibaže zdravotný systém funguje na základe zdravotného poistenia a vkladania peňazí v podobe platieb zdravotného poistenia, aby bolo za čo zdravotnú starostlivosť poskytovať.

Súcitom s Ukrajincami v ňom nepribudne peňazí, pretože poistný systém nie je somárik kakajúci dukáty, ani mešec, potras sa, a ak sa z neho čerpá viac ako dáva, tak dopoisťuje. Malo by sa to korektne riešiť, aby sa ukrajinskí občania stali reálne poistencami nášho zdravotného systému dočasne  – napríklad z rozpočtu EÚ cez príspevok ako z platu vo výške priemernej mzdy, ktorý by bol vkladom do nášho zdravotného poistenia, a zaň by konkrétny ukrajinský občan mal poskytovanú zdravotnú starostlivosť. Lebo poistný systém je poistný systém – a nemožno si ho mýliť s charitou. Nech im zdravotnú starostlivosť u nás hradí poplatkom EÚ – ak chcú z poistného systému čerpať, musia v ňom figurovať ako poistenci, t. j. do neho vkladať.

Ambulantom poisťovne určite nemajú z čoho dať na taký významný rast príjmu, ako vydieraním získali nemocniční lekári. A i to, čo im pridávajú, nepochybne ide na úkor pacientov, ktorí dostávajú v zdravotnom systéme čoraz menej, čakajú čoraz dlhšie a ešte im chcú zaviesť i platby za niektoré diagnózy.

 

Tretia príčina problému je nenažranosť podaktorých krajín EÚ, ktoré sa rozhodli o svoje náklady prechodu na „zelenú energiu“ s nami podeliť a vytvorili s nami „spoločný energetický trh“,  s pre nás výrazne nevýhodným spôsobom tvorby cien a vykúpením našej elektriny špekulantmi  zo západu. Veď my to utiahneme, čo na tom, že máme neporovnateľne nižšiu životnú úroveń, keď máme na svojom čele ľudí, ktorí im toto ožobráčovanie a zadlžovanie generácií Slovákov spokojne odhlasujú.

A samozrejme k problému prispieva aj bujarý nápad odstrihnúť sa od ruského plynu, od ktorého sme boli závislí podstatne viac ako mnohé iné krajiny.

Lebo ceny energií skutočne rastú, a zrejme ambulanti čakali od vlády pomoc, ktorú nedostali.

 

No, čo v tejto situácii?

K tomuto by sa bezpodkladne mala vyjadriť vláda, o prezidentke ani nehovoriac – tá by mala vládu vyzvať situáciu doriešiť. Lebo nie je v poriadku, ak by si občania mali platiť takéto príplatky.

Ak budú hrať ďalej mŕtveho chrobáka, lebo veď občania to zaplatia, tak je najvyšší čas, aby sa ľudia spojili. Nemáme tlačiareň na peniaze v pivnici, a ak sa aj zvyšujú platy, tak tie ani zďaleka nepokrývajú šialený rast životných nákladov. Takže samozrejmé podľa mňa je, že najskôr zo svojej práce musíme uživiť seba a svoje rodiny, až tak sa podeliť o to, čo nám zvýšilo, s inými.

Oznámiť vláde i zdravotnej poisťovni bude potrebné, že sa už nedáme čoraz viac zneužívať.

Je čas inovácie zdravotného poistenia.

 

Elena

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,858
Celková čítanosť: 9025359x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív