Založ si blog

Cesta (ne)spravodlivosti 6. – Čo nám ukázala vražda v Michalovciach. . .

Úprimne poviem rovno na úvod – identitu páchateľa som tušila od začiatku – lebo podaktorí začali o tragédii vypisovať. Nestala sa tragédia, ale ZLOČIN – a páchateľ je ZLOČINEC. I mlčanie prezidentky a vlády bolo signálom.

Prezidentka sa síce po troch dňoch mlčania nakoniec včera ozvala, no nebežala s kvetmi do Michaloviec a ani voči páchateľovi nemala ostré slová.

Keby to bolo opačne – zavraždená by bola Rómka páchateľom z majority –  ešte i Brusel by sa vyjadroval iste. Krucinál, konajme spravodlivo a nediskriminačne. Brutálne na verejnosti zavraždili ženu. Navyše na 30. výročie osláv Slovenskej republiky.

 

Včera priniesli po dvoch dňoch strachu obyvateľov letmú informáciu o tom, že páchateľa chytili na ceste do Česka.

Za prácou išiel podľa nevlastného otca vo večerných správach. Za prácou????!!! No toto už pokladám skutočne za výsmech – keby aspoň verejne rodičia povedali, že im je ľúto čo vystrojil ich nepodarený syn – nie, budú klamať verejne. Prečo teraz slovenská polícia nevykladá o stíhaní rodičov za evidentné napomáhanie páchateľovi ku úteku a za to, že kryli páchateľa namiesto jeho nahlásenia polícii? 

Žiadam verejne a otvorene média, aby všetky priniesli rovnako ako u strelca z Bratislavy jeho fotku a detaily o jeho rodine, ako to bolo v spomenutom prípade. Bolo im úplne jedno, ako traumatizujú jeho 12-ročnú sestru, tak teraz chcem čítať detailne i o tomto vrahovi a jeho rodine. Nech sa povyjadrujú učitelia zo školy, kam chodil, a nech nám povedia, čo robia jeho rodičia. Údajne podľa večerných správ, kde sa vyjadrovali osadníci, fetoval – a z čoho mal príjem na fetovanie, ak len teraz údajne išiel do Česka hľadať prácu? 

 

Ako vidíme zo zločinu v Michalovciach, vraždil Róm.

V roku 2020 v Muráni tiež Róm ubil staručkú pani učiteľku v jej rodinnom dome, pričom médiá vôbec ani nepriznali, že šlo o Rómov   a iba o mladíkoch informovali

https://www.topky.sk/cl/10/1958869/Chladnokrvna-vrazda-pre-osem-eur–Starenku—90–z-obce-Muran-mali-podrezat-v-jej-vlastnej-posteli

či tu

https://www.noviny.sk/krimi/551167-policia-obvinila-z-vrazdy-90-rocnej-dochodkyne-z-obce-muran-iba-18-rocneho-mladika

Začiatkom júna otriasla obcou Muráň brutálna vražda 90-ročnej bývalej učiteľky. Našli ju ležať v posteli v jej dome. Mala niekoľko bodnorezných rán. V utorok v súvislosti s prípadom polícia zadržala dvoch mladíkov. O deň neskôr 18-ročného chlapca obvinila z vraždy a z porušovania domovej slobody. Jeho 16-ročný kamarát skončil iba s obvinením z porušovania domovej slobody. 

V roku 2019 v Dobšinej tiež 22-ročný Róm ubil 28-ročného človeka z majority, lebo sa zastal čašníčky

https://gemer.korzar.sme.sk/c/23090799/vajda-z-dobsinej-kvoli-jednemu-sialencovi-ktory-vrazdil-zmizli-roky-nasej-prace.html

obvinený muž bol v roku 2014 právoplatne odsúdený za násilnú trestnú činnosť a ústav na výkon trestu odňatia slobody opustil v marci tohto roku. O niekoľko dní sa dopustil majetkovej trestnej činnosti, za ktorú mu už taktiež bolo vznesené obvinenie,“ informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. Nakoniec i vraždil. 

V roku 2010 v Šarišských Michaľanoch Róm zavraždil majiteľku predajne potravín a potom neskôr i strážnika futbalového klubu ťažko dobili

https://www.cas.sk/clanok/178609/v-devinskej-zomrela-romska-rodina-romov-uz-bili-bejzbalkami-aj-mucili/

vzťahy väčšiny s menšinou vlani vyhrotili dva útoky na obyvateľov obce Šarišské Michaľany. Róm z neďalekej osady brutálne zavraždil majiteľku predajne a neskôr ďalší obyvatelia osady pri pokuse o krádež surovo napadli strážnika miestneho futbalového klubu, pričom mu spôsobili vážne zranenia.

Ak sa pozrieme na zločiny majoritného obyvateľstva voči Rómom

pred 30 rokmi, v roku 1993 v Hnúšti vraždil mestský policajt – zabil dvoch Rómov, ako uvádza článok v linku

https://domov.sme.sk/c/6584726/mestsky-policajt-vrazdil-aj-pred-rokmi-lutost-neciti.html

hovoril, že si vybral mužov, ktorí sa opakovane dopúšťali násilia v Klenovci, vykrádali ich a ľudia sa báli o život. Chcel zabiť ďalších neprispôsobivých Rómov. Už vraj nevedel, ako inak urobiť poriadok.

V Hurbanove tiež mestský policajt v roku 2012 zabil troch členov jednej rodiny a dvoch postrelil

https://dennikn.sk/158553/vrah-z-hurbanova-je-doma-hrdina-bol-nepricetny-no-majetok-prepisat-vedel/

Nahromadila sa v ňom frustrácia z toho, ako nevedel riešiť rómsku kriminalitu, a prišiel vraj skrat. Týždeň pred skutkom dvoch zavraždených vyfackal na policajnej stanici, keď ich chytili pri krádeži. Vo výpovedi hovorí, ako ho frustrovali, aj že sa mu na benzínke vyhrážali a jeden z nich mu ukázal, že ho podreže.

Do istej miery tam môžeme pričleniť i prípad v Devínskej Novej Vsi v roku 2010, kde však strelec usmrtil nielen Rómov

https://www.cas.sk/clanok/178609/v-devinskej-zomrela-romska-rodina-romov-uz-bili-bejzbalkami-aj-mucili/

Ako vidíme z uvedených faktov, dôvody a príčiny útokov Rómov voči majorite a majority voči Rómov sa v uvedených prípadoch líšia.

 

Pri tejto brutálnej vražde skončila moja trpezlivosť.

Súcitím so ženou, ktorú ten vrah brutálne zabil. Uvedomujete si, koľko hrôzy zažívala a ako bolestne zomierala? A jej blízki sa ešte na tú brutálnu smrť musia pozerať na medializovanej nahrávke?

Je hanbou, že nikto neotvoril okno a nezačal vrieskať. Alebo že – čo úprimne ľutujem – nikto nevzal zbraň a nepomohol tej žene zachrániť život zastrelením páchateľa. Mnohí zbrane doma majú – a nikto by vás nemohol trestať za taký čin v situácii záchrany života.

I keď hlavný problém je páchateľ, pravdaže. Lebo riešením kriminality nie je, že budeme všetci pokrikovať na oknách, aby sa dajaký lump zľakol, ale to, že budeme mať také tresty a podmienky v base, že žiadny lump tam nebude chcieť ísť.

 

Vrátim sa teraz k môjmu blogu spred pár dní –

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2022/12/29/cas-pravdy-8/

A verejne sa znovu pýtam – akú teplotu majú väzni garantovanú v base na celách? Žeby 22 stupňov? Lebo na pracoviskách nám už drahávláda schválila najnovšie garantovaných iba 19 stupňov. Skutočne máme mať na pracoviskách horšie podmienky ako v kriminále? 

 

Nemyslím si, že je správne budovať väznice s nákladmi na väzňa vyššími ako to, čo dostaneme na deň za poctivú prácu, či ako dôchodok. Skladáme sa na nich samých, ale aj namiesto nich na ich deti a na ich rodičov. Lebo na všetky tie výdavky by mal človek makať pre svoju rodinu celoživotne a poctivo sám.

Odcitujem z toho blogu len jediný údaj –  v basách sme mali u nás v roku 2021 198 negramotných, z toho 117 v strednom až maximálnom stupni stráženia. To znamená, že sedeli za závažné trestné činy.

Ďalších 583 ich bolo s neúplným základným vzdelaním. Takmer  40 percent z odsúdených väzňov malo ku koncu vlaňajška dokončené maximálne základné vzdelanie. A 48, 6 %  väzňov bolo bez pracovnej kvalifikácie. Takže predstava, že si na pobyt v base a poskytovanú zdravotnú starostlivosť už naskladali zo svojich daní, je asi nerealistická, však?

Kto sú tí ľudia? Hovorme pravdivo o tom, kto nám plní basy a odčerpáva peniaze z našej životnej úrovne, lebo my musíme na tie peniaze robiť, a musíme sa uskromňovať, aby sme takto „solidarizovali“. Ideme včasráno, v daždi či snehovej metelici, platíme náklady na cestu do práce. Pracujeme a potom zárobok za viac ako tri dni ide „na solidárno“, pre nás a naše rodiny nám zostáva zarobené z necelých dvoch dní v týždni.

Pritom stačí si pozrieť verejne dostupné údaje o prognóze vývoja obyvateľstva na Slovensku, ktoré okresy budú mať prírastky obyvateľstva, či odhady populačného nárastu rómskeho etnika. Citujem Marcinčin a Marcinčinová, 2009, s. 15.

Počet Rómov na Slovensku pravdepodobne stúpne z 379.000 osôb v roku 2000 na 545.000 osôb v roku 2030. V rovnakom čase klesne počet Nerómov z 5.024.000 osôb na 4.988.000 osôb, takže celková populácia sa na Slovensku mierne zníži z 5.403.000 na 5.533.000 osôb. Podiel Rómov v produktívnom veku na všetkých osobách v produktívnom veku v SR sa zvýši z 11% v roku 2000 na 16% v roku 2030. Je to jednak kvôli nárastu zastúpenia Rómov na celkovej populácii zo 7% na 10%, ale hlavne aj kvôli vysokému podielu detí v rómskej populácii, ktorý sa v období 2000-09 pohybuje okolo 30%, kým podiel detí v nerómskej populácii je len 16%. Pritom podľa odhadov je zamestnaných 65 % majoritnej populácie a 15 % rómskej.

https://www.iz.sk/download-files/sk/osf-straty-z-vylucenia-romov.pdf

Tak hovorme verejne a otvorene o tom, aké dopady má na nás všetkých to, že veľká časť rómskej populácie nepracuje. Podľa odhadov odborníkov je to strata 7 až 11 % HDP.

 

Myslím, že celkovo je najvyšší čas začať otvorene a verejne hovoriť o tom, ako fungujeme v tomto štáte v systéme „solidarity“, kde podaktorí neprispievajú a iba z neho berú. Dlhodobo, aj celoživotne. Ktosi nám tu omieľa pritom, ako sú títo ľudia diskriminovaní životnou úrovňou. Nuž, nech by bol človek aj zeleno-fialovo prúžkovaný, ak nebude pracovať, tak jeho životná úroveň nebude skvelá – nielen na Slovensku, ale ani v Amerike, ani nikde.

 

Ako to výstižne povedal splnomocnenec pre rómske komunity Rávasz v článku v linku

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/652579-ravasz-vrah-z-michaloviec-zradil-svoju-komunitu/

zabúda sa na státisíce Rómov, ktorí na Slovensku robia svoju prácu, chodia do školy a sú súčasťou spoločnosti.

Nuž, plne s ním súhlasím – sú takí Rómovia medzi nami, tým podľa mňa patrí úcta a nemyslím si, že ktokoľvek v slovenskej spoločnosti má s nimi problém. Slušne a spokojne žijú, majú primeranú životnú úroveň. Lebo pracujú a žijú normálnym spôsobom života, nikomu neubližujú.

Zamerajme sa na tých Rómov, o ktorých sa to povedať nedá – na tých, ktorí dlhodobo nepracujú, utĺkajú psov a páchajú trestnú činnosť, niektorí drogujú a aj vraždia. Voči tým máme iste viacerí oprávnené výhrady – nie preto, že sú Rómovia, ale pre ich asociálny a pre nás všetkých nebezpečný spôsob života. 

Začnime konečne hovoriť pravdu, otvorene a nahlas. Máme už lokality, z ktorých mladí ľudia poutekali, a domy sú nepredajné. Odkiaľ nerómske deti cestujú radšej denne do základných škôl inam. Môžeme urobiť reprezentatívny výskum, koľkí by si kúpili dom v blízkosti osady. Mali by sme hovoriť o tom, prečo si museli niektoré sídliská stavať ploty. Čo si myslíte, že tu máme milióny rasistov? Je to o tom, že správanie niektorých ľudí z osád je skutočne neprimerané.

Mám na pamäti prípad Oskara Dobrovodského – boli by ste sa šli niekto s ním vymeniť? https://www.topky.sk/gl/211329/1285725/Oskar-Dobrovodsky-a-jeho-boj–Precitajte-si-vyvoj-pribehu–ktory-poburil-Slovensko-

Písala som o ňom tu – pripomeňme si, čo zažíval po dlhý čas

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/07/29/dnes-77-zivot-v-pekle-v-malackach-zatial/

Pracovníčky sociálky prídu skontrolovať, ako „u susedov“ žijú deti – a prekračujú spokojne výkaly, povaľujúce sa na zemi. Požiarnici neriešia pokutou hŕby odpadu, horiace priamo pred nimi – no skúste si tak vy zapáliť na dvore ohník. „Susedia“ ožralí vyvreskujú o tom, ako „zabijú biele gádže“ a polícia sa neunúva na telefonát pána Dobrovodského ani prísť. Mám dôvodnú obavu z ich konania a domnievam sa, že ide o trestný čin nebezpečného rasistického vyhrážania, takže polícia by mala jednoznačne a bezodkladne konať proti nim. Kamerový systém, ktorý bol namontovaný, je bez zvuku a od ich obydlia vzdialený cca 50 metrov. Prečo nie je kompletný a priamo pred obydlím týchto ľudí? Mal by mať účinok ich správanie brzdiaci, aj dokumentujúci – ale takto???!!

aj tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/01/28/dnes-47-u-dobrovodskych-upratuju/

Je to nepochybne úžasný pocit mať okolo seba čisto. Žiadne kopy odpadu, žiadny smrad, žiadny strach z vypasených potkanov. Pomôžme aj rodine Dobrovodských, aby tento pocit po rokoch utrpenia mohli zažiť.

či tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/10/27/otvorene-3-na-dobrovodskeho-kaslete-panstvo-z-limbachu/

Azda by ste Rómov s potrebou integrácie nechceli nasťahovať do susedstva ľudí, ktorí sa – podobne ako ja – ráno ešte za tmy drmázgajú k autobusu po neosvetlenej ceste (veď obec šetrí – a na kom inom v tomto štáte treba šetriť, ako na tých, ktorí poctivo robia?) a odbornou prácou zarobia toľko, že preživoria so svojou rodinou od výplaty ku výplate? Naozaj si myslíte, že to je pre nich lákavý životný príklad, hodný nasledovania? Mne sa skôr zdá, že v susedstve takého bývalého pána prezidenta Gašparoviča môžu napodobniť jeho príklad ako svoj veľký životný vzor, veď kto už by sa na Slovensku nechcel stať prezidentom (nuž, napríklad ja teda určite nie, nechcela by som byť prezidentom v žiadnom prípade, ale to je nepodstatné, mňa netreba integrovať). Určite je pre neintegrovaných Rómov vhodnejším a lákavejším príkladom, ako spomenutý bežný pracujúci človek. Veď môžeme spraviť medzi nimi nejaký prieskum, čo poviete?

A poviem vám, ten blog sa oplatí prečítať celý, lebo kým my by sme boli hnusní rasisti, ak by sme nechceli bývať pri osade, tak panstvo z Limbachu nechcelo Rómov vracajúcich sa z Anglicka – a bolo to OK, však?

Je smutné pre niektorých „liberálov“, že mňa nemôžu obviniť z rasizmu.

Lebo ja kopem za každého, komu je v tomto štáte páchaná nespravodlivosť a krivda – bez ohľadu na to, či ide o Róma alebo Neróma, ako môžete vidieť z  mojich blogov o Anke a Deniskovi, napríklad tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/04/21/tou-cestou-ktorou-si-siel-5-mesacny-chlapcek-skoncil-s-prasknutou-lebkou/

alebo tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/09/18/cas-srdca-2-pandorina-skrinka-tohto-statu/

 

Pravdou je, že situácia ľudí v osadách je zlá. Je nutné okamžite tých ľudí zamestnať. Zvýši to ich životnú úroveň, na svoje rodiny a deti si zarobia. Nebudú mať čas a energiu lumpačiť, fetovať a ohrozovať iných. Všetkých dlhodobo nezamestnaných u nás povinne zamestnajme. Namiesto zahraničných robotníkov – je predsa nezmysel, aby sme z našich daní dotovali pracovné miesta pre Srbov, Ukrajincov a Rumunov. Mesiac alebo dva nech sa zacvičujú pod dohľadom týchto robotníkov –  potom budú pracovať namiesto nich. 

Nech sa páči – som proti diskriminácii kohokoľvek v tomto štáte – a preto otvorene a verejne žiadam, aby sme bezodkladne poslali domov zahraničných robotníkov z firiem, ktorým dotujeme kadečo  A aby sme tam zamestnali všetkých našich dlhodobo nepracujúcich občanov, do poslednej ruky a nohy. Nediskriminačne, Róma či Neróma, každého a jedného. Bezodkladne, ihneď.

 

Elena

 

 

K diskusii  anysta, drahá, vysvetlite nám verejne Vaše myšlienkové pochody – v čom spočíva moja neľudskosť podľa  Vašej predstavy? Že chcem osadníkom dopriať prácu, aby mohli dôstojne žiť so svojimi rodinami?

Alebo azda tí zahraniční robotníci vám ležia na srdci? Nuž, potrebujeme tú prácu pre našich ľudí, iste uznáte. Dotovať u nás z našich daní miesta pre zahraničných robotníkov a vo firme, ktorej zisky plynú za hranice, je ekonomický nezmysel.

 

palenque Jeho blízki nezomreli, a jeho súrodencom bolo 12-ročné dieťa.  Vážne by sme nemali v tom prípade mať žiadny ohľad, a teraz údaje tajiť? Toto pokladám v plnej miere za diskriminačné.

A pravdaže, dotyčný Valentín H. dostal od jeho nevlastného otca preukázane falošné alibi verejne v TN vyhlásením, že údajne s nimi bol po celú noc. Rovnako mu pomáhali pri odchode „za prácou“. Asi by Vám malo byť jasné, ako by sa toto malo kvalifikovať, A aj o spolupáchateľstve by sa dalo hovoriť, ak by sa preukázalo, že veci do kontajnera nevyhodil priamo sám obvinený, ale jeden z jeho rodičov  zrejme nevlastný otec – podľa toho jeho vyjadrenia… 

 

bigman 333 Zavádzate, neprekáža mi, že tu pracujú zahraniční robotníci, ale nech nie sú na nami výdatne dotovaných miestach. Každý ekonóm vám vysvetlí, či to je pre nás zmysluplné – dotovať pracovné miesta pre zahraničných robotníkov, a pritom mať u nás kopu dlhodobo nezamestnaných ľudí. Je dosť pracovných miest, kde sa ľudia zo zahraničia u nás uplatniť môžu – ale z našich daní dotované miesta by mali byť výlučne pre slovenských robotníkov.

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987253x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie