Založ si blog

Blýskanie na časy 11. – Výzva prijatá

Niekedy uvažujem, čo spúšťa tornáda. Tá obrovská prírodná sila, ktorá zanecháva za sebou spúšť – či by sa niekde na začiatku nedal zastaviť nejako ten vír vo chvíli, keď sa ešte nedotkne zeme. Ale zrejme nedal – tornáda sú nezastaviteľné. Sila, ktorá sa nakopila, je obrovská. Možno niekde na začiatku, keď vznikajú prvé vlákenká víru, by to šlo ešte zastaviť, ktovie…

I v spoločnosti je to tak, že tornádo spustí darebáčina, ktorá je už priveľká, a už ju nemožno jednoducho prehliadať. Hlúposť tých, ktorí sú vo funkciách. Ach, tvrdím opakovane, že by ich nemali vyberať štýlom Jankov brat, Ferkov kamarát a Jožkova frajerka.

Mám zmysel pre humor a humor sa ako nitka prepletá mojimi dňami. Ibaže keď som povedala, že ma volajú Tornádo, nežartovala som.

Do 200 eur mesačne limitoval štát možný zárobok predčasným dôchodcom zákonom o sociálnom poistení, inak im dôchodok pozastaví. 200 eur v hrubom vraj. Kompetentné inštitúcie rozpornú informáciu dávajú o tom, či možno tú sumu prekročiť, ak v iných mesiacoch nemáte nijaký zárobok. Ak sa žiadatelia o informáciu nevzdajú, lebo chcú, aby ste im odprednášali prednášku práve Vy, nakoniec sa po pár dňoch pátrania po všemožných úradoch dozvedia, že sa to dá, dokonca tlačivo na výnimku tie kompetentné inštitúcie pre tento prípad objavia.

Ktorý debil to s tými 200 eurami vymyslel, položila som milú otázku. Mihál vysvetľuje, že to boli časy s 20 %-nou nezamestnanosťou, kedy to bolo schválené. že teraz je situácia úplne iná. Minister Tomáš ale predčasným dôchodcom podmienky pre privyrobenie nezlepší.

Hovorí sa tomu parciálna slepota, pán minister Tomáš, ak človek vidí iba malý úsek obrázku, a ostatné časti prehliada. Vylepším teraz Váš zrak.

Výzva prijatá, drahý štát.

 

Poďme na tvrdé fakty:

1. Povedzme si otvorene – pod zámienkou solidarity tu štát dlhodobo okráda tých, ktorí poctivo pracujú a dlhodobo čestne prispievajú do dôchodkového systému. Tak okradol poctivých vkladateľov, ktorí si navkladajú viac ako nejakú sumu, o nejaké tie percentá výpočtami, a tiež zápočtami kadečoho (napríklad vzdelaní musia pracovať dlhšie o tie roky, počas ktorých sa vzdelávali). Okradol ich aj tým, že dal minimálne dôchodky živnostníkom, ktorí si platili minimálne odvody a nedosahovali ani zďaleka potom sumu na minimálny dôchodok – spokojne nám ich politici hodili na krk do dôchodkového systému, aby sme ich dotovali. Takže ľudia, ktorí odpracovali podstatne menej ako 40 rokov, tých najmenej 15 rokov, ako aj ľudia, ktorí špekulantsky platili minimálne odvody, sú tými „chudákmi s minimálnymi dôchodkami,“ ktorým štát pridáva, pridáva a pridáva.

Poistný systém by mal byť zásluhový, tak ako poistenie auta – platíš poistku, podmienky máš jasné. Ak by už mala byť zahrnutá solidarita, tak jednym spôsobom, a nie uberaním z desiatich strán. Lebo ani vraha za jednu vec netrestajú tri razy, len raz. Ibaže v dôchodkovom systéme štát čoraz viac rôznymi spôsobmi „solidárne“ berie znovu a znovu, viac a viac. Takže poctivo pracujúci a vkladajúci dostávajú nakoniec sumu hodne nižšiu oproti tomu, čo by im patrilo za nimi navkladané odvody.

 

2. Médiá sú plné manipulácií, ako nebude na dôchodky. Ako píše článok v linku 

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/724362-socialna-poistovna-nebude-mat-peniaze-na-dochodky-varuje-nku-hrozi-ze-ich-stat-prestane-vyplacat/

a kopa ďalších podobných článkov manipulatívne – peniaze na dôchodky nemáme údajne. Veľký omyl to je, na dôchodky formou odvodov pracujúci ľudia štátu peniaze dávali desiatky rokov. Peniaze ľudí, ktoré si dávajú na dôchodky, by štát mal dávať na osobitný účet, aby bolo jasné, že sú to ich peniaze, a riadne percentuálne zhodnocovať. 

V skutočnosti my nemáme peniaze na úplne iné veci.

Na šialené zbrojenie nemáme, k tomu niet čo dodať.  Odkiaľ na to berieme, všetky tie  stámilióny či miliardy, ak sme na tom ekonomicky zle?

Nemáme ani na dotovanie kriminálnikov. Pobyt jedného väzňa nás stojí podľa typu väznice aj vyše 170 eur každý deň. Odkiaľ na to berieme?

Ani na to nebude, aby sme živili celoživotne nezamestnaných s početnými rodinami – a nielen živili, zavádzať rečami ako „relatívne málo“ dávame na dávky v hmotnej núdzi možno len naozaj hlúpych. Lebo zrátať treba všetky životné náklady, t. j. aj výdavky pre tých ľudí – všemožné príspevky ako príspevok na bývanie, aj zdravotné odvody, sociálnu starostlivosť, aj na vzdelávanie detí, ich bezplatné obedy a škôlky, školské pomôcky a špeciálne školstvo, či reedukačné zariadenia, aj náklady na basu pre mnohých. No sú to skrátka už úplne iné pálky, ako samotná tá dávka v hmotnej núdzi a príspevky k nej. Odkiaľ na to všetko berieme peniaze?

Samozrejme nemáme ani na dávanie Ukrajine – denne im už dlhodobo posielame elektrinu, a stále neviem v akej sume im ju denne sponzorujeme, aj naftu a muníciu. Koľko nás to stojí denne? Ak prezident Pellegrini vykladal v OSN o tom, že Ukrajine dávame a chceme dávať elektrinu, naftu a muníciu, opýtal sa niekoho z nás, či tak chceme robiť? Ako som písala nedávno v blogu k tejto téme – v zime by nám výpadky elektriny hrozili pre drahú Ukrajinu, lebo 4,5 GWH im dávať minimálne skutočne je obrovská kopa elektriny, a aj riadne drahá. A aby sme si boli načistom – pri posielaní elektriny na Ukrajinu nejde o rozprávku v štýle dievčatka so zápalkami, mrznúceho kdesi s plačom na večernej ulici – my tou elektrinou a naftou dotujeme aj toto

https://www.facebook.com/izabela.ploscicova/videos/2047485509016312

Za najbohatšiu osadu na Ukrajine sa považuje malá dedinka Nižňa Apša v Zakarpatskej oblasti.
Zámky a hrady musia mať niekoľko spální a obývacích miestností, ako aj sauny a kúpele, bazény a skleníky.
Odkiaľ na to berieme, aby sme bezplatne dotovali elektrinou celú Ukrajinu?
Takže verejne vyzývam médiá, aby pravdivo písali, že nemáme nie na dôchodky – lebo na tie si ľudia navkladali – ale na zbrojenie, na kriminálnikov v base, na dlhodobo nezamestnaných a ich rodiny, ako aj na sponzorovanie Ukrajiny elektrinou a naftou. 

 

3.  Je zrejmé, že ľudia po odchode na dôchodok, ak nezačnú pracovať hneď ďalej, potom o nejaké dva, tri či viac rokov tak určite nespravia.

Poviem to naplno – Mihál poukázal na skutočnosť, že zmenou podmienok a umožnením zamestnať sa predčasným dôchodcom mohol tento štát získať cca 250 miliónov ročne  – keby sa zamestnala iba polovica z nich teraz – podľa článku v linku

https://sita.sk/vofinanciach/stat-prichadza-o-miliony-eur-rocne-moze-za-to-zakaz-prace-pre-predcasnych-dochodcov-tvrdi-mihal/

Pritom minister Tomáš im to svojim prístupom znemožnil. Povedala by som, že svojim prístupom minister Tomáš spôsobuje škodu štátu a jeho občanom. T.  j. nemusela vláda okradnúť rodičov poctivo vychovaných a pracujúcich detí o rodičovský dôchodok – toto torzo z neho je pre nich zo strany vlády iba výsmechom. Nemal byť práve aspoň trochu dôstojný rodičovský dôchodok spôsobom ako oceniť a podporiť zodpovednú výchovu detí? 

Toto sa tejto vláde zdá drahé. Ale dotovať rodiny, kde ako kikimory posedávajú a celoživotne nerobí v riadnej 8-hodinovej práci nikto z rodiny, a pritom výchova detí je i tak nezvládnutá a od 12 rokov behajú s bruchom, či hádžu skaly do ľudí a áut, to je v poriadku.

Niektorí vykladajú, že sú rodičovským dôchodkom diskriminovaní bezdetní – ale to je hlúposť, však si mohli dieťa adoptovať a vychovať, a navyše mali len pre seba všetky peniaze, ktoré človek vychovávajúci deti, dával do živobytia svojich detí. Ani reči, že mnohí nemajú prácu napríklad na východe neberiem – aj ja som musela za prácou denne cestovať hodinu a pol, dokonca v čase spadnutej cesty viac ako 2,5 roka denne som šla  pred pol piatou z domu a vracali sme sa večer pred ôsmou. Deň za dňom takto. A kopa ľudí, ktorých poznám, pracujú a tiež musia cestovať denne alebo na týždňovky. Takže kvôli práci treba niečo urobiť, a nielen pohodlne posedávať s natiahnutou rukou, ,aby ma kŕmili druhí. Neberiem ani argument, že ľudia sú v tomto dôchodku diskriminovaní, ak sú ich deti pracujúce v zahraničí, však ich deti neplatia tu nijaké odvody. Navyše pracujú za úplne iné mzdy a môžu svojim rodičom posielať – beztak tu pracujúci ich rodičom dotujú zdravotnú a sociálnu starostlivosť namiesto ich detí. Jediní, ktorým by som ja tento dôchodok priznala vo výške z priemernej mzdy, sú tí, ktorým dieťa zomrelo, alebo ktorí majú dieťa vážne choré, to by bolo spravodlivé.

Myslím, že by veľa vyriešilo, ak by sme zaviedli rodinné účty zdravotného a sociálneho poistenia. Pochopili by ľudia, že ak nevkladáš, tak nemáš.

Ku rodičovským dôchodkom možno pristupovať kreatívne, ako ukázal článok v linku

https://sita.sk/vofinanciach/rodicovsky-dochodok-vyplacany-z-vydavkov-na-obranu-je-to-jedna-z-moznosti-tvrdi-institut/

Inštitút sociálnej demokracie (ISD) navrhuje zaradiť rodičovské dôchodky medzi výdavky na obranu. Sociálna stabilita a finančná ochrana najzraniteľnejších skupín, vrátane seniorov, podľa inštitútu prispieva k vnútornému mieru a bezpečnosti, čo má pozitívny dopad na celkovú obranyschopnosť krajiny. Inšpiráciou pre inštitút sú príklady z iných členských štátov NATO, ktoré už zahrnuli nevojenské, sociálne výdavky do svojich obranných rozpočtov.

 

4. Plne rozumiem názoru ministra Tomáša – predčasní dôchodcovia sú nepochybne zločinci, ktorí by mali pracovať namiesto predčasného dôchodku, a nie popri ňom, na nejakých pár hodín.  Veď prečo nie – spokojne budeme všetci pracovať, pravdaže, aj do tej sedemdesiatky, keď budeme mať takú prácu ako Mazák – gratulujem všetkým tĺkom, ktorí postávali v uliciach a pokrikovali, ako ho netreba odvolávať.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=sqeaIUpEnsc&fbclid=IwY2xjawFhm0RleHRuA2FlbQIxMQABHYi2J0hG6gEgCxGGJk89OwETx7hUhgqGd6utze1COr23vVZ-6fX1ZqsUyQ_aem_tDviTjQLOpvUmape-3030g

 

5.  Sumu 200 eur si jednoducho vymysleli navrhovatelia zákona, alebo úradníčkovia na ministerstve v časoch Mihála. Ale nemá nijaké logické opodstatnenie, pokojne tam mohli dať sumu 400 či 500 eur.

Tak či onak, túto sumu možného mesačného zárobku predčasným dôchodcom štát po celý čas nevalorizoval, hoci odvody sa valorizujú pravidelne.

 

6. Otázne je,  prečo môžu pracovať dôchodcovia výsluhoví, a to bez akéhokoľvek limitu časového či finančného, keď sú tiež  predčasnými dôchodcami.

Ak médiá píšu o nedostatku financií na dôchodky, pravdou je, že lukratívne a nespravodlivo sú tu zastrešené dôchodky pre výsluhových dôchodcov. Namiesto nápravy stavu to ale chce minister ešte zhoršiť – ako uvádza článok v linku

https://www.trend.sk/financie/odorovo-tazenie-proti-duplicite-dochodkoch-je-minulost-vysluhove-penzie-budu-este-stedrejsie

Koľkým poberateľom sa vyplácal výsluhový dôchodok?

  • v roku 2021 – 19 335 poberateľom,
  • v roku 2022 – 20 135 poberateľom,
  • v roku 2023 – 20 639 poberateľom

Navyše sa im bežný dôchodok priznáva, hoci neodpracovali ani 15 rokov, potrebných na priznanie základného bežného dôchodku.

Ako uvádza článok v linku

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/320450-styridsiatnici-pojdu-do-penzie-v-65-rokoch-mladsi-v-70-tke/

Na vznik nároku na starobný dôchodok totiž nestačí dožiť sa penzijného veku. Zároveň treba odpracovať, teda aj odvádzať do systému dôchodkového poistenia, najmenej 15 rokov. Takáto krátka poistná doba je však neudržateľná a nespravodlivá, keďže štát niektorým ľuďom platí dôchodky dlhšie, ako pracovali. Národný projekt Stratégia aktívneho starnutia preto prináša koncept takzvaného pomerného dôchodku. Podľa neho by sa minimálna doba dôchodkového poistenia na plný starobný dôchodok mala predĺžiť na 37 rokov, pri súčasnom zachovaní podmienky dosiahnuť aj dôchodkový vek. Pri dosiahnutí 42 a viac rokov poistenia by však človek mohol odísť do penzie bez ohľadu na fyzický vek. Pri dovŕšení penzijného veku, ale nesplnení podmienky počtu odpracovaných rokov, by sa mu dôchodok pomerne krátil.

Pritom výsluhové dôchodky sú valorizované inak ako bežné, podstatne vyššou sumou.

Výsluhové dôchodky vojakov a policajtov aj tento rok porastú. Valorizácia je schválená vo výške 14,5 percenta, mala by stáť podľa Odborového zväzu polície zhruba 40 miliónov eur. Ako uvádza portál ozprs.sk, valorizácia pri výsluhových penzistoch sa z hľadiska spracovania rieši nie cez Sociálnu poisťovňu každoročne k 1. januáru, ale cez osobitný účet až o šesť mesiacov neskôr, čiže k 1. júlu.

Otázkou je podľa mňa, prečo ich valorizovali takou vysokou sumou  v tomto roku – či žijú v inej krajine ako ostatní dôchodcovia, ale to musí ostatným bežným dôchodcom dôjsť, že vláda k nim pristupuje nerovnako a nespravodlivo. Pokiaľ sa výsluhovým dôchodcom pridáva zo štátneho rozpočtu na ich fond, mali by sa ich výsluhové dôchodky valorizovať rovnako ako ostatné dôchodky.

Keby všetky tie peniaze pre nich šli zo špeciálneho fondu, kam si platia tieto profesie na výsluhové dôchodky, bolo by to v poriadku, ibaže  dotovať tento fond musíme zo štátneho rozpočtu. Popri tom, že dostávajú nadštandardné výsluhové dôchodky, majú tiež dôchodky zo Sociálnej poisťovne – pričom vôbec nemusia odpracovať ani tých zákonom stanovených minimálnych 15 rokov.  Pritom vzniká diskriminácia ostatných bežných dôchodcov, lebo výsluhovým dôchodcom sa do dôchodkovej sumy rátajú tie isté vklady dva razy, aj vo výsluhových dôchodkoch, aj v bežných dôchodkoch.

Výsledkom sú nezaslúžene vysoké dôchodky, ktoré ale čerpajú na úkor iných vkladateľov. Toto nemožno nazvať solidaritou, ale zneužívaním a poškodzovaním nielen poistného dôchodkového systému a jeho poistencov, ale i štátneho rozpočtu, z ktorého sa musí prispievať do dôchodkového systému pre jeho deficit.

A má to závažné dopady na vkladateľov, aj na štát, ako vidno z článku v linku

https://sita.sk/vofinanciach/stat-bude-musiet-podla-analytika-pristupit-k-postupnemu-rastu-odvodov-pracujucich-a-zaroven-znizovat-dochodky/

Takže nech vám táto vláda povie pravdu a nezavádza Vás, práve výsluhové dôchodky sú nespravodlivo a neoprávnene veľké, a namiesto nápravy stavu situáciu výsluhových dôchodcov tu „betónuje“ legislatívne.

T. č. neznámy páchateľ takto koná zavedením novely zákona o sociálnom poistení, a spôsobil aj spôsobuje tým Slovenskej republike škodu veľkého rozsahu.

 

7. Argumentom zavedenia výsluhových dôchodkov bolo, že sú údajne v týchto profesiách ľudia zdratí a tak odchádzali do výsluhových dôchodkov pôvodne po 15, t. č. po 25 rokoch. Potom zázračne obžijú a pracujú ďalej po celé desaťročia, hlavne na ministerstvách a v štátnej správe teda.

Ako píše článok v linku

https://index.sme.sk/c/23388781/preco-vlada-neprizna-ze-dane-dvihat-nemusi.html?fbclid=IwY2xjawFnFAVleHRuA2FlbQIxMQABHSK63h-Zzvs5M95JktZ1Q9o_ep5Ehu0AmXrmqRbEDK4Io_4vGjKGIXntBw_aem_ULIUvPSEde32jeGLONqT2g

Štát by nemusel brať ľuďom rodičovské dôchodky, ak by prepustil tretinu úradníkov štátu. Nemusel by dvíhať dane.

Argument o tretine úradníkov na prepustenie som si nevymyslela, povedal ho samotný Fico – pred pol rokom vyhlásil, že škrtne tretinu úradníkov  „Ten tridsaťpercentný rez by absolútne nebol viditeľný a ministerstvá a orgány štátnej správy by mali rovnaký výkon, možno dokonca lepší výkon, ako majú teraz.“
Píše o tom článok v linku

https://index.sme.sk/c/23388781/preco-vlada-neprizna-ze-dane-dvihat-nemusi.html?fbclid=IwY2xjawFnFAVleHRuA2FlbQIxMQABHSK63h-Zzvs5M95JktZ1Q9o_ep5Ehu0AmXrmqRbEDK4Io_4vGjKGIXntBw_aem_ULIUvPSEde32jeGLONqT2g

No a keby odišli z teplých miest na ministerstvách a v štátnej správe všetci výsluhoví dôchodcovia, to by sa nezvýšila nezamestnanosť ani o jediného človeka, lebo poberajú výsluhové dôchodky, a nebudú teda nezamestnaní.

 

8. A vláda by mala zatlačiť na daňových podvodníkov. Ďaňové raje čau – nikto z tých kšeftárov by sa tu neohrial, keby vláda robila opatrenia na šetrenie čestne. Namiesto toho v súčasnosti zavedená legislatíva uľahčuje podvody.

 

9. DOzvedáme sa, aké boli kšefty dohodárov na ministerstvách, o ktorých hovorí článok v linku

https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/teraz-takto-dohodari-ministerstiev-inkasovali-30-milionov-eur-tvrdi-sef-nku-l-andrassy

Nevedeli preukázať, čo presne urobili, napriek tomu im ministerstvá  v rokoch 2021 až 2023 vyplatili desiatky miliónov na ministerstve životného prostredia, ministerstve zdravotníctva, v rezorte informatizácie a regionálneho rozvoja, aj vo štátnu Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Títo dohodári robili prácu, ktorú mal vykonávať zamestnanec v zamestnaneckom pomere.´a ryžovali luxusné platy. Detailne o tom, ako fungoval biznis dohodárov, ako zamestnanec iného štátneho orgánu prepoisťoval na dohodu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou obyvateľov v chudobných rómskych osadách a na províziách zarobil stotisíc eur, nájdete v linku v tom článku.

Mňa mimoriadne zaujíma, koľkí z tých dohodárov na ministerstvách poberajú popri tom aj štedré výsluhové dôchodky, aj nezaslúžene štedré bežné dôchodky, plat za prácu ana ministerstve, a ešte aj ryžovali na dohodách.

Som tiež veľmi, veľmi, veľmi zvedavá, či za tie zlodejiny ide táto vláda konečne aj niekoho stíhať. Alebo či sa len budeme hrať na hlupákov, ktorí popočúvajú, že že nás takto obkradli, a poslušne sa budeme teraz skladať na následky.

 

Výzva prijatá, drahý štát.

 

Elena

 

 

Vetrom neodviate 2. – Ako sa plnia horoskopy. . .

29.09.2024

Kedysi dávno – fakt dávno, mala som šesť rokov – som si horoskop na jarmoku vytiahla. Pamätám si, ako som ten zelenkastý lístok zvierala v ruke. Keďže som sa naučila akosi čítať samospádom v prvom týždni v prvej triede pomocou knihy Tajomstvo dračej steny, vedela som si horoskopové posolstvo aj prelúskať. Písalo sa tam popri inom, že mám veľký potenciál, a [...]

Blýskanie na časy 10. – Mali by odvolať Dolinkovú?

25.09.2024

Úvodom odpoviem na otázku z nadpisu blogu. A prečo by ju mali odvolávať? Povedzme si otvorene – nie je určite menej schopná ako kopa ministrov pre ňou. Sú tiež veľmi čitateľné tlaky, ktoré sú na ňu vyvíjané, a na základe ktorých koná. V zdravotníctve je bordel, nebudeme si klamať – ibaže vypratať Augiášov chliev je nad sily jednej Dolinkovej. Čo [...]

Blýskanie na časy 9. – Poprichádzajú ľudia o byty v bytovkách?

23.09.2024

Pozrime sa teraz spolu, ako „sa“ u nás dlhodobo pripravujú špinavosti. Cielene a zákerne. Hoci my sme nikomu nič neukradli, a špiny, ktoré nám tu rozflákavali miliardy, spokojne pobehujú akoby sa nič nestalo, sme to práve my, obyčajní ľudia, kto sa má uskromňovať ešte viac. Pritom sa dvíhajú ceny všetkého – nikto nehovorí o tom, že trebárs na tavenom [...]

EKO Turecko Erdogan elektronika americká bojkot výzva

Erdogan volá po vojenskom zásahu proti Izraelu

30.09.2024 22:30

Turecký prezident vyzval moslimov, židov a kresťanov, aby spojili sily na ochranu mieru.

Zuzana Dolinková

Tisíce lekárov podali výpovede na protest proti konsolidácii. Dolinková pripravuje vlastný balíček, v hre sú nové poplatky pre pacientov

30.09.2024 21:30

Ak by výpovede z nadčasov vládu nepresvedčili, lekári sú odhodlaní konať razantnejšie a podať výpovede zo zamestnania

Czech Republic Election

Piráti odchádzajú z českej vlády, odhlasovali si svoj koniec

30.09.2024 20:57, aktualizované: 21:34

Odchod z vlády schválilo Celoštátne fórum Pirátov.

búranie, Brezno

V Brezne zrovnali so zemou ďalšiu problémovú stavbu. Kompletne chcú „vyčistiť“ vstup do historického centra

30.09.2024 20:45

Búranie problémových nehnuteľností v metropole Horehronia nie je žiadnou novinkou. Už v minulosti tam zrovnali so zemou bytovku známu ako „dom hrôzy“ a niekoľko obydlí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,966
Celková čítanosť: 9480555x
Priemerná čítanosť článkov: 3196x

Kategórie

Archív