Založ si blog

To som ja 8. – Čínsky koronavírus sa rozbehol Slovenskom. . .

Matovič je horší ako ten koronavírus – napísal na sociálnych sieťach jeden diskutér – a ja si myslím, že sa ani tak veľmi nemýlil.

Poviem teraz pár slov o prepojení Matoviča a čínskeho koronavírusu, ktorý sa rozbehol Slovenskom. Dnes do tretice – a naposledy – o ňom poviem pár slov. Pretože u nás v tomto smere vidím hodne pesimisticky a preto veci už nebudem môcť pomenovať tak, ako by som chcela. Vynasnažím sa vám povedať, či aspoň naznačiť podstatné veci s pandémiou súvisiace. .

 

Budem hovoriť „čínsky koronavírus“, aby sme na to nezabudli, že pochádza z Číny

– a myslím, že by medzinárodné spoločenstvo malo žiadať Čínu o zverejnenie zdroja a konkrétneho spôsobu, ktorým vírus z laboratória na výskum netopierov vyniesol. Sú tu v hre obrovské straty zrejme väčšiny krajín sveta – ľudské životy sú nevyčísliteľné, no náklady na liečbu a súvisiace ekonomické straty s pandémiou súvisiace budú zrejme obrovské.

 

Začnem tvrdo…

Koronavírus je už tu, prvý pacient je na Slovensku potvrdený oficiálne. Dumá sa o zdroji údajne – pritom jeho syn sa vrátil z Talianska prednedávnom a pán mal ťažkosti od polovice februára, tak kto asi mohol byť prenášač?

Nestačí zakázať priame lety s Talianskom. Mali by sme jednoznačne zakázať všetkým nezodpovedným hlupákom zvyšovať rizikom nákazy dovolenkovým cestovaním v štýle „ale však my to už máme zaplatené“. Lebo rozumný dohovor a poukazovanie na riziká na nich zjavne neplatí. Kedysi som v mojom blogu písala, že by som nešla pracovať do krízového tímu, lebo by som rozhodovala srdcom a neodstrihla by som kolegu visiaceho na lane z vrtuľníka pre záchranu ostatných. Zato v tejto pandemickej situácii by som bola schopná konať racionálne – a ak by som viedla štát, vydala by som bezodkladný zákaz akéhokoľvek cestovania a krajinu by som uzavrela. Každý „tiežcestovateľ“, ktorý by sa už medzičasom vrátil späť, by si nielenže hradil plné náklady liečby pri nákaze – a pravdaže aj všetkým, ktorých nakazil – ale by aj čelil trestnému stíhaniu za verejné ohrozenie. Návrat ďalších tiežcestovateľov od uzavretia hraníc by som umožnila len do vyhradeného karanténneho priestoru, zrejme bezprostredne za hranicami, kde by boli pre istotu dva mesiace. 14-dňová karanténa je zrejme nepostačujúca, množia sa informácie  o až 28-dňovej inkubácii, a pochybujem, že ide o hoaxy. Potom by mohli vstúpiť do krajiny. Mnoho ľudí cestuje za prácou do zahraničia, určite by sa im takéto opatrenie nepáčilo – lenže bolo by to efektívne vo vzťahu ku ochrane obyvateľstva. Lenže na rovinu – ešte uvidíme, koľko opatrení pre pandémiu bude musieť spoločnosť prijať, ktoré sa nebudú nikomu z nás páčiť – poviem o nich niečo nižšie.

To isté – 2-mesačná karanténa – by mala platiť pre odliečených pacientov, pretože vo svete evidujú viaceré prípady „vyliečených“ a znovu chorých pacientov.

Zatiaľ nie je obmedzené cestovanie regionálne, pri zhoršení situácie sa predpokladá, že by boli izolované dediny, mestá, niektoré oblasti. Otvorene priznám, že i ja v pondelok pocestujem, v utorok mám druhoatestačnú skúšku. No určite sa v najbližšom polroku nevyberiem na žiadne dovolenkové či vzdelávacie akcie.

 

Obchody ľudia vyprázdnili…

Teda média uvádzajú, že kdesi na Slovensku údajne. U nás, v okrese s vysokou mierou nezamestnanosti, chudoby a biedy, akurát antibakteriálne roztoky a rúška podaktorí vykúpili. Potravín sa chaos zatiaľ výraznejšie nedotkol. Je vidieť, že tento región je socioekonomickou úrovňou kdesi inde ako Bratislava a väčšie mestá.

Konštatujem to trochu smutne – pritom si uvedomujem pochabosť konania tých, ktorí sa zásobujú, aby čínsky koronavírus doma presedeli s chlebom s paštétou v ruke  či s misou makarónov na stole. Jednak že zásoby na mesiac určite nikoho nevytrhnú z problému (vlna ochorenia bude trvať určite dlhšie ako mesiac či dva), a navyše podľa Pandemického plánu sa ráta nie s občanmi  doma hrajúcimi karty či Človeče nehnevaj sa, ale s dobrovoľnými (nooooo… akože dobrovoľnými, povinne nariadené práce by to mali byť) ošetrujúcimi či inými pracovníkmi, vypomáhajúcimi v dôsledku výpadku pracovníkov rôznych odvetví. Že to nie je až taká haluz, ako by niektorí pseudooptimisti mysleli, svedčí i skutočnosť, ktorú včera na sociálnych sieťach pomenoval lekár nitrianskej nemocnice Visolajský. Ochorenie údajne jednej sestry viedlo ku údajne dočasnému uzavretiu JIS detského oddelenia, a ku s tým súvisiacemu odvážaniu chorých detí na iné pracoviská. Lekár upozorňuje,že.ako to asi bude vyzerať pri koronavíruse, ak už teraz je takýto výpadok problémom.

No zrejme by museli nastúpiť tí povinné dobrovoľní pracovníci – pravdu poviem, že som zvedavá, aký cirkus okolo toho by nastal, lebo pôvodný pandemický plán mal predstavu, že by boli v doliečovacích aktivitách u ľudí, ktorí sa už z najhoršieho zbierajú. Ale situáciu, že sa choroba údajne vracia opakovane u už odliečených a opakovane koronavírusovú negativitu už vykazujúcich pacientov, nečakal nikto. Každý kto by šiel takto sa doliečujúcich ošetrovať by tak zrejme riskoval nákazu.

Pandemický plán je celkovo zle postavený, lebo stanovil kategórie, na ktoré pracovná povinnosť platiť nebude – no zabudol do nich dať napríklad občanov zo zdravotne rizikových skupín. A tých je nemálo, však akákoľvek chronická choroba zvyšuje riziko ťažkého priebehu „korony“ – cukrovka, astma, alergia, srdcovocievne poruchy či iné choroby. Štát nemá právo tých ľudí nútiť ísť povinne pracovať s ohrozením. Zabudli v tom skvelom pandemickom pláne i na tehotné ženy podľa mňa, tie tiež nemajú čo robiť v riziku.

No ako tak pozerám – zrejme by nezostalo veľa takých, ktorí by mali nasadzovať kožu za národ. Ak by zdravotnícky personál zostal na PN či v karanténe nebodaj, to by sme veľmi rýchlo zimobilizovali zdravotníctvo –  úprimne vám poviem, že hrdinov ťahajúcich deň a noc pri liečbe chorých, s tvárou otlačenou od masky u našich zdravotníkov neočakávam kopy.

Takže veľký problém v tomto smere môže byť na svete rýchlo a ľahko – kto by nám všetky tie služby v spoločnosti zastrešil???.

 

O pripravenosti Slovenska na pandemickú hrozbu niet ani reči.

Nielen personálne je to bieda. V obchodoch už teraz nekúpite dezinfekčné roztoky, tekuté mydlá, o rúškach ani nehovoriac. Tak si teda pripravenosť spoločnosti na pandémiu rozhodne nepredstavujem, že si ľudia nemôžu kúpiť potrebné základné veci.

Štát musí zmobilizovať všetky sily, aby tieto veci boli dostupné pre všetkých a v plnom rozsahu. Určite najúčinnejšou prevenciou pandémie nebude posielanie 2 sms-správ na mobil občanom – to kto vymyslel takú hlúposť – oveľa múdrejšie za tie peniaze by bolo poslať do každej rodiny veľké balenie antibakteriálneho roztoku.

Určite efektívnejšie by bolo, keby všetky ministerstvá a zamestnávatelia dali zamestnancom jasnú inštrukciu ohľadne situácie uzavretia škôl, pracovísk, či by nútene čerpali dovolenku, alebo čo by sa dialo – aký by mali v tej dobe príjem, a aké povinnosti.

Ministerstvo školstva aj vydalo nejaké usmernenie, ale rozhodne nie k tým vyššie uvedeným veciam  – majú ho na stránke a píšu v ňom, že vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. Spánombohom aj s batohom s takou prevenciou rizika – ak sa nejaký slovenský tieždovolenkár s dieťaťom nakazeným v posledný deň rekreácie vráti do krajiny, potrvá dva týždne (podľa info o až 28-dňovej inkubácii i viac!!!), kým sa zistí, akú kopu ľudí mohol jeho synček či dcéruška nakaziť. Usmernenie ministerstva pokladám za nezmyselné, lebo každý infikovaný žiak má síce právo na školskú dochádzku, ale ostatní žiaci majú právo na ochranu svojho zdravia a života v prostredí školy – a štát ich preto nemôže bezohľadne vystavovať riziku. Skutočne by nám bol na prospech systém amerického práva, aby rodič v škole nakazeného dieťaťa žaloval nielen rodiča dieťaťa – nosiča nákazy či školu, ale aj samotný štát, ak sa dieťa infikuje v škole.

To isté sa týka aj zamestnanca, ktorý prinesie nákazu na pracovisko –  za poškodenie zdravia, ktoré vzniklo jeho kolegovi – zamestnancovi pri výkone jeho práce, resp. v priamej príčinnej súvislosti s ňou zodpovedá zamestnávateľ – mal by preto zvážiť, či „dovolenkového tiežcestovateľa“ nechá pobiehať po pracovisku a vystaví sa tým riziku zodpovednosti za škodu na zdraví a živote ďalších pracovníkov. A v prípade smrti pracovníka, ktorý sa nakazil v rámci výkonu práce, malo by to byť kvalifikované ako pracovné poškodenie zdravia s následkom smrti, zamestnávateľ by mal byť stíhaný za nekvalitnú ochranu zamestnancov a pozostalí by mali dostať odškodnenie. Ak si o tom chcete naštudovať viac, odporúčam vám brožúru

http://www.laborlaw.sk/wp-content/uploads/2014/05/Ochrana-zdravia-zamestnanca-pri-vykone-prace.pdf.

Keď sa pandémia rozbehne v regióne, ako je ten náš, kde je veľká skupina ľudí s nízkym hygienickým štandardom, odhadujem to na veľmi rýchle šírenie nákazy a obrovský problém.

Nie, ja nevidím pandémiu čínskeho koronavírusu ako „len nejaký druh chrípky“, tak ho prezentovala už ani neviem aká naivná pani včera v médiách.  Skutočne sú medzi nimi diametrálne rozdiely.

 

A k tomu pohroma číslo dva…

O tej sa nehovorí nič – ale mali by sme ju vidieť. Naša nová vláda. Vláda, ktorá je ustanovovaná v náročnej situácii rozbiehajúcej sa pandémie čínskeho koronavírusu. Nemá skúsenosti a zjavne ani elementárnu zlúčiteľnosť medzi sebou, prvotné konflikty hovoria o vzájomnej neúcte, či aj snahe vydierať ostatných. Obávam sa, že by sa nám postarali rýchlo o bohatý estrádny program, aj keby sa nič vážne či tragické v štáte nedialo. V tejto situácii sa môže takáto vláda postarať skôr o tragédiu.

Matovič sa vyjadril, že knižky o dejinách budú o jeho vláde písať – v tom s ním súhlasím, to sa veru ľahko môže naplniť, ale nie v takom štýle ako si predstavuje.Teraz by krajina potrebovala stabilnú a pevnú vládu, jasne orientovanú na dobro občanov. Ak je prvý Matovičov krok vyvaliť desať miliónov na investigatívnych žurnalistov v situácii rozbiehajúcej sa pandémie, tak potom ten človek nemá ani poňatie o tom, čo sa tu rozbieha. A budovať vládu s problémovo sa správajúcimi ľuďmi, akým Kiska nepochybne je, ak by aj nemal kriminálnu minulosť, to si koleduje o malér. Škoda len, že v ňom nebude sám, ale my všetci s ním – a to v dobe, kedy by spoločnosť potrebovala zmysluplné vedenie.

Nemyslím si, že máme vládu pripravenú prichádzajúcu situáciu zvládnuť. Najdôležitejšie sú pre nich princípy, nie ľudia, občania. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/544870-lidri-si-delia-vladne-posty-az-po-nich-pridu-opatrenia/

 

Čo by ste mali urobiť v tejto pandemickej situácii? 

Na inštitúcie CO sa zjavne spoliehať nemôžeme – márne by sme čakali, že by ich osvietilo a občanov zmysluplne informovali. Stále si myslím, že štát neinformuje ľudí dostatočne – mal by aspoň vydať inštrukciu o tom, ako sa bude postupovať, ak nejakú oblasť karantenizujú – či tam potom budú dávať potraviny ľuďom zadarmo, či všetkým a v akom rozsahu, alebo bude chodiť do tých miest pojazdná predajňa, alebo čo by nastalo.

Internetom blúdia rôzne rady od málo zmysluplných, až po vyslovene hlúpe. Ak chcete čosi jesť či piť na ochranu svojho zdravia, určite nech to nie je vodou riedený chlór, ten vám zdravie akurát tak poškodí. Namiesto toho si dajte strúčik cesnaku, jablko, mrkvu, špenát či zeleninový šalát – sú zdraviu prospešné, aj keď na „koronu“ nezaberajú. Piť horúcu vodu akási správa najnovšie radí, teplotu nešpecifikujú – no neviem, som skeptická v tomto smere, buďme realisti – vypitá vriaca voda vás určite dorazí skôr ako korona. Na prospech vám určite bude sa úplne vzdať fajčenia a miesto horúcej vody popíjať pravidelne teplý bylinkový čaj, to i bez pandémie  je na prospech. Rovnako sa nespoliehajte na to, že príde jar a leto, a potom vírus teplom zakape. Však sa v ázijských krajinách, kde je podstatne teplejšie ako teraz u nás, výdatne šíri. História pri pandémiách navyše hovorí o dvoch vlnách, v ktorých prebiehajú.

Hysterické záchvaty pri pohľade na kýchajúceho človeka vo svojej blízkosti môžete vynechať, ide najpravdepodobnejšie o bežnú virózu, koronavírusová infekcia je údajne spojená so suchým kašľom a teplotou, bez kýchania. Infekční sú aj tzv. bezpríznakoví ľudia, takže riziko nemusíte rozpoznať – je potrebné minimalizovať kontakty všeobecne. Pravdu povediac neviem si predstaviť tie mierne príznaky „korony“, pri ktorých plánujú ľudí nechávať liečiť sa doma – trochu cynicky konštatujem, že ale viesť ich do nemocnice s potrebou umelej pľúcnej ventilácie by i tak bolo zbytočné, ak nemocnica má jeden či dva také prístroje, a sú obsadené inými pacientmi. Uvažujem súcitne o situácii tých „doma sa liečiacich menej závažných pacientov“ – však rodinní príslušníci, zostanú v karanténe doma s nimi? Alebo kam pôjdu? A ak chorý človek je sám, kto ho bude opatrovať?

Určite je dobré mať doma poruke trochu ryže či cestovín, no kupovať potraviny na dajaké dva týždne či mesiac nie je veľmi efektívne – však pandémia určite neskončí za dva týždne. A kupovať zásoby na pol roka – kam ich tak človek asi dá v bytovke, navyše niektoré sa môžu aj kaziť. A ak vykúpia podaktorí panikári všetko, nakoniec môže dav hladných a zúfalých ostatných začať drancovať. Všetko má skrátka svoje riziká.

K zásobovaniu sa liekmi som skeptická, keďže v zachytených správach sa hovorí o skúšaní kadečoho – a viacmenej okrem liekov, ktoré v lekárni nezoženiete bežne (využívaných v liečbe HIV) sú len na symptómy teploty, kašľa a podobne. V niektorých krajinách realizujú liečbu „korony“ homeopatikami (ide o krajiny ako India, ktorým v tomto smere verím ohľadne odbornosti, a vraj celkom úspešne im to ide), konkrétne homeopatiká odporúčajú aj preventívne užívať – tu samozrejme o tom nedám viac, ale prezradím, že tie preventívne deti i ja berieme.

Už sa k tejto téme nevyjadrím, lebo podľa mňa bude plná ľudských tragédií a ako empatik sa od toho musím teraz odpútať.

Tí, ktorí si myslíte, že s popisom prichádzajúceho preháňam, prosím, prečítajte si tento článok o dva mesiace.

 

 

Elena  8.3.2020

K diskusii: Ach, Mr. Nietzsche – čo už na to dodať? Ak si prisvojíme meno veľkého filozofa, nestaneme sa veľkým filozofom.

 

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9017183x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie