Založ si blog

DNES 56. – Rozprávky alias Druhý príbeh o morálke

Spomínate si na svoje detstvo a čaro rozprávok v ňom? Kto vám ich v detstve čítal alebo rozprával? Možno už dávno nie je medzi nami, no možno sa vám tie chvíle znovu práve teraz vynárajú úplne jasne pred vnútorným zrakom.

Určite si mnohí spomíname v tejto chvíli tiež na to, ako sme rozprávky sledovali v televízii – kedysi čiernobielo, no s radostným očakávaním, pretože ich bolo tak málo. Toto čaro rozbili neskôr DVD-čka, pretože už si bolo možné rozprávky pozrieť kedykoľvek a ich vzácnosť sa vytratila.

A treťou veľkou oblasťou, kadiaľ sa nám hlas rozprávok prihováral, bol svet kníh. Ja som ako dieťa čítala veľmi rada. Doma sme mali veľmi veľa kníh a čítať som sa naučila sama. Ako čitateľka som sa mohla prihlásiť do dedinskej knižnice až pri nástupe do školy a šla som tam hneď v deň nástupu do 1. triedy. Kniha, ktorú som prečítala ako prvú za tri dni, mala názov Tajomstvo dračej steny.

Ale vráťme sa späť k rozprávkam. Uvažovali ste niekedy o tom, akú silu a úlohu majú rozprávky v našom živote? Učili nás rozlišovať dobro a zlo, pretože dobro a zlo je v živote jasne rozlíšiteľné. Aký odkaz nám rozprávky zanechali? Započúvajte sa do toho tichého hlasu vo svojom vnútri – čo hovorí? Že za víťazstvo dobra sa oplatí bojovať. Že správna pre nás nie je cesta zlatá ani strieborná, ale tá kameňmi posiata. A že zlo má byť a určite musí byť potrestané, pretože tak je to spravodlivé. Ich relativizácia je v skutočnosti snahou o víťazstvo zla nad dobrom v tejto spoločnosti.

Čítavali ste a rozprávali rozprávky svojim deťom? Alebo čítate a rozprávate im ich? Ak rozprávkam majú deti veriť, ak im máme veriť aj my sami, potom vždy musí dobro víťaziť nad zlom aj v živote. A ja chcem, aby moje deti vedeli, že spravodlivosť existuje a zlo má byť a musí byť potrestané. Pretože inak by som im vzala ich vieru v existenciu dobra.

V minulom týždni bol na aktualne.sk článok o mimosúdnych dohodách (15.4.2015, http://aktualne.atlas.sk/dohoda-o-vine-a-treste-ksefty-so-spravodlivostou-sa-pacia-statu-aj-obvinenym/dnes/kauzy/). Nejde o spravodlivé riešenie veci. Je to iba spôsob, akým sa snaží zlo beztrestne zapúšťať svoje korene v tejto spoločnosti.

 

E.K. I.            Predná Hora, 16.4.2015

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcim zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

Naozaj 2. – Iba šanca. . .

12.06.2024

Z úbočí stúpali oblaky pary a posledný lúč slnka nebo rozžiaril do ružovkasto oranžových odleskov. Oblohou plával oblačný snehobiely drak. Dívala som sa na neho šťastne a, zhlboka som dýchala voňavý vzduch včerajšieho podvečera. Som doma, som doma, opakovala som si. Iba šanca to bola – povedal Zámer sveta mäkko. Na štyri dni ma odpratal do nemocnice. [...]

Téééda 2. – Fico zasa raz opozíciu sklamal. . .

06.06.2024

Veru, Ficov prejav po atentáte – to bolo obrovské sklamanie. Pre opozíciu teda. Vlastne ani nie tak jeho prejav, ako už samotná skutočnosť, že dokázal pozbierať sily a prísť sa národu prihovoriť. Ani neskrývali sklamanie nad tou jeho opovážlivosťou, že prikráčal – mali ho štýlovo pritisnúť na nemocničnej posteli, s kapačkou v ruke. Potom by si hádam aspoň [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,893
Celková čítanosť: 9160143x
Priemerná čítanosť článkov: 3166x

Kategórie

Archív