Založ si blog

DNES 55. – „Sadomasochista“ Ježiš a čo z toho vyplýva alias Prvý príbeh o morálke

Podstatou morálky je rozlíšenie dobra a zla, t. j. dobrého a zlého konania. A podobne ako v rozprávkach, aj v živote by zlo malo byť potrestané. Aby ľudia v spoločnosti chceli konať dobro, musia byť presvedčení, že zlo sa konať neoplatí. Ak spoločnosť postaví hranice práva – t. j. svoje zákony – tak, že sa konať dobro neoplatí, potom musí niesť následky v podobe vysokej kriminality a úpadku hodnôt.

 

Po tomto krátkom exkurze si položme praktickú otázku – je slovenská spoločnosť spoločnosťou schopnou jasne rozlíšiť dobro a zlo? V žiadnom prípade, stieranie hraníc dobra a zla vidíme v tejto spoločnosti na každom kroku.

Médiá pranierujú zástupcu ľudu, ktorý zamestná svoju manželku namiesto toho, kto zamestná slečny ľahkých mravov, v politike „naše záujmy“ hája ľudia, ktorí by mali už dávno sedieť v kriminále. A tiež ľudia, ktorí sa vyjadrujú urážlivo o kresťanských hodnotách. Dokonca sme sa dočkali – navyše počas významného kresťanského sviatku – od zástupkyne LGBT komunity primitívneho vyjadrenia na adresu Ježiša, čo nepochybne urazilo nielen kresťanov, ale všetkých rozumne uvažujúcich ľudí na Slovensku.

 

Z jedného uhla pohľadu je to v očiach verejnosti vizitka strany SAS.

V rámci toho jednou stránkou veci je, že autorka výroku je politicky činná a ak mieni uvádzať, že ide o jej súkromnú komunikáciu, nevidím v tom žiadny bonus – pretože iste nemá uvažovanie „na doma“ a na vonku“. Zjavne nemá dostatok sebakorekcie na to, aby sa ospravedlnila, čím by ukázala, že toto svoje vyjadrenie pokladá za nejakú chybu.

Druhou stránkou veci je, že strana SAS voči tejto svojej členke tvrdo zakročila – predstavte si, Sulík jej dohovorí – asi v tom duchu, aby svoje názory otvorene neprezentovala, zatiaľ(?!). Myslím, že po Sulíkovom tričku s oplzlým nápisom a tomto výroku si ilúzie o znovuzrodení tejto strany v budúcich voľbách robiť netreba. Ísť s touto stranou do predvolebnej spolupráce je v takejto situácii pre každú politickú stranu asi tak vhodné, ako topiacemu sa zachraňovať s vrecom piesku priviazaným na krku.

 

Z druhého uhla pohľadu je to v očiach verejnosti vizitka LGBT komunity.

Jednou stránkou veci je, že pohľad LGBT predstaviteľky pokladám za silne presexualizovaný – až natoľko, že sa od neho zrejme v žiadnej, dokonca ani úplne bežnej životnej situácii – nedokáže odpútať.

Druhou stránkou je, že určite tento druhý uhol pohľadu pokladám za podstatnejší ako vyššie spomenutý prvý. Prečo? Nuž, so stranou SAS veľa rozumných ľudí v budúcnosti nepočíta, kým problematike LGBT boli ochotní venovať pozornosť. Takýmito excesmi však zrejme nezískajú predstavitelia LGBT komunity medzi verejnosťou veľa ochoty zaujímať sa o nich a podporovať ich práva.

 

Mňa – pravdu povediac vydesilo – ako sa vyjadruje zástupkyňa LGBT a SAS. A desím sa aj predstavy, čo by uverejňovala dotyčná „reprezentantka“ kadekoho a kadečoho, ak by nebodaj prezentovala svoje názory cez nejaký denník– našťastie šla k Sulíkovi a nie k Matovičovi. Mimochodom, tu je aj odpoveď na prednedávnom tragédiou francúzskych žurnalistov nastolenú otázku, či je skutočne „právom slobodného prejavu“  uverejňovať bez akýchkoľvek hraníc oplzlo-humoristické obrázky o akomkoľvek náboženstve.

 

Na mieste LGBT komunity by som veľmi rýchlo verejnosti uviedla na pravú mieru, či tento výrok prezentuje aj názory ostatných ľudí z jej komunity. Snáď nie.

 

Predná Hora, 8.4.2015

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006708x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie