Založ si blog

11. 11 – O utrpení. . .

„Človek mívá ve svém srdci hluchá místa – a do nich vstupuje utrpení, aby ožila…“

                                                        (Graham Greene, Jádro věci)

 

 

Múdri ľudia hovoria, že utrpenie je pre každého z nás tým najlepším učiteľom, že jeho lekcie sú najintenzívnejšie, najsilnejšie. Možno ani nechceme byť takí intenzívne vzdelávaní, hovoríme si niekedy. Zažili ste to už tiež, však?

 

O utrpení…

Niekedy sa v našom živote stane niečo zlé. Niečo, čo nás bolestne zasiahne. Máte pocit, že svet sa otočil hore nohami a poriadok sa stratil… Niečo, na čom nám moc a moc záleží, je zrazu preč a nemôžeme to mať zasa späť, hoci by sme chceli, tak veľmi by sme chceli…

Niekedy nám niekto ublíži tak strašne, že prestaneme čokoľvek cítiť a nie je ľahké sa k svojim pocitom vrátiť. Niekedy nám niekto ublíži tak strašne, že je pre nás ťažké komukoľvek veriť a nie je ľahké začať dôverovať.

 

Nemá zmysel…

Nemá zmysel klásť si otázku, že prečo sa to stalo práve nám. A komu by ste to priali, komu by sa to malo stať namiesto nás? Zrejme nikomu, ASPOŇ JA SOM POCHOPILA, že nikomu na svete neprajem, aby mu niekto zabil dieťa. Správna odpoveď na otázku „prečo sa to stalo práve nám“ je preto otázka „a prečo by sa to malo stať komukoľvek inému?“

Zlé veci sa stávajú. Hoci nechceme, aby sa stávali, stávajú sa.

 

 

Dobro a zlo…

Už párkrát sme sa v mojom blogu bavili o relativizácii dobra a zla, či o ich pozitívnych i negatívnych stránkach. Pravdu povediac, ja na mojej terajšej situácii akosi nič dobré nevidím. Život, ktorý som mala, je preč a namiesto neho je… Nie, nemôžem o tom písať, je to veľmi, veľmi zlé.

To, čo chcem v súvislosti s dobrom a zlom napísať, je to, čo povedal kedysi tuším už Starý zákon, že človek v sebe nosí dobro i zlo a sám volí medzi nimi. Ja teraz jasne chápem, že iba my sami volíme medzi nimi, je to výsledok našej vnútornej voľby a nie vonkajších okolností. V takej situácii prestane pre nás byť podstatné, kde stoja tí ostatní, stráca význam ich hodnotenie i posudzovanie, nemá to význam. Pokladám to za moc dôležité stáť jasne na strane dobra, to je taký môj osobný príbeh z dávnych čias, o ktorom vám viac nenapíšem, ale ja mu rozumiem.

 

 

Čo je pri utrpení dôležité…

Ak by sme hovorili o nejakej úžasnej knihe súvisiacej s témou utrpenia, tak dnes dajme odbornú – Jaro Křivohlavý Pozitivní psychologie. Hovorí o radosti a nádeji, o odpustení, zmierovaní a prekonávaní negatívnych emócií, Jasné, že je dobrá, ale ktorá Křivohlavého kniha dobrá nebola?

Podľa neho, to čo pomáha ľuďom v ťažkých časoch je optimizmus a nádej, sebaúčinnosť a sebareflexia, premyslené ciele a cesty k nim. Aj hodnoty, ktoré v živote uznávame – v rámci nich je podstatný najzákladnejší súbor hodnôt, tzv. „morálny kódex“, t. j. to o čom sa človek domnieva, že je to dobré.

Kniha je plná odborných postrehov – ako napríklad, že čím vyššia je miera depresie, tým je nižšia hladina nádeje. Hovorí i o empatii, afiliácii, resiliencii. A tiež o tom, že sú významným ochranným (protektívnym) faktorom, oporou v zlých časoch, láskyplné a vrelé vzťahy. Křivohlavý hovorí o tom, že je to „byť človekom medzi ľuďmi“.

Hej, v zlých časoch by človek nemal zostávať sám. Nikto nevyrieši problémy za nás, ale je dôležité môcť sa s niekým úprimne porozprávať. Křivohlavý hovorí o význame zdravého súcitenia, ktoré „sa rodí tam, kde cítime, (poznávame), že utrpenie druhého človeka je vážne, že ide o dôsledok niečoho, čo si nespravil sám a že to je nespravodlivé.“  Najintenzívnejšie súcitíme a zdieľame s tými, ku ktorým cítime emočnú blízkosť, lásku (tzv. compassionate love). Citovú blízkosť spája s kvalitou intimity a mierou vzájomnej dôvery (dôverovania a dôveryhodnosti), poctivosti, čestnosti a úprimnosti.

 

A čo ešte k utrpeniu…

Existuje aj jedna psychologická hra s tričkom – nakreslite si ho na papier, alebo ho aj vystrihnite – na jeho prednom i zadnom diele je niečo, čo chceme povedať ostatným o sebe – obrázok, nápis, čokoľvek. Čo by ste dali vy na takéto tričko, čo by ste chceli iným prezradiť o sebe?

Keď sme už pri tých tričkách, nápisoch a utrpení – počula som nedávno jeden pekný príbeh od ženy, ktorá prekonávala zlé časy. Bola dokonca v Južnej Amerike za šamanom a ten jej povedal, aby si vyrobila tričko s nápisom „Prežila som“. A nakoniec, keď si ho napriek pochybnostiam vyrobila a obliekla, pochopila silu toho nápadu i výroku. A to tričko vraj nosí vo chvíľach „smutnění“ dodnes…

 

 

Záverom…

Dáme hru na jednu otázku? Hm, jasne, dobre – viete, že dnes vám odpoviem skutočne pravdivo a bez vytáčok. Som dnes hodne smutná.

Čo by som vám teraz povedala – naozaj úprimne? Ak chcete pochopiť utrpenie, pozrite si film Removed, a jeho pokračovanie Remember My Story (Removed Part 2), nájdete ho na youtube.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 15.10.2016

 

P. S.: Pri čítaní Křivohlavého mi napadá, že Otčenášek (Když v ráji pršelo) má skrátka pravdu. Dvaja, to je viac ako jeden. Ale rovnako je to viac ako tri. V istom zmysle je to vôbec najviac…

 

 

 

 

 snimka0362

 

 

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939342x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie