Založ si blog

Deň plný slnka 10. – Byť ženou. . .

 

Sviatky sú na to, aby sa oslavovali. I ten dnešný, sprofanovaný minulosťou, kedy ho viac slávili muži ako ženy…

Chcela som teraz pôvodne dať niečo o iluzívnosti a pamäti a aj nedávnom americkom strelcovi (medzitým už boli dvaja ďalší), ale to počká. Tak dnes len tak žensky, so žiarivým úsmevom (ach, áno, áno – robím si pauzu v nočnej práci, hodinu som sedela vo vani plnej voňavej peny, a celý večer si budem čítať, takže tichučko žiarim ako muška svetluška…)

No tak dobre, dnes o MDŽ, a o ženách.

 

Nuž, je to iné ako kedysi…

Spomínate si? Niekdajšie MDŽ bolo okartičkované (boli sme zasypané pohľadnicami) a oklinčekované. Dnešok priniesol cinkotanie blahoprajných SMS a fb prianí, vôňu Lidlom rozdávaných ružičiek a orchidey namiesto klinčekov.

Žeby len to sa zmenilo? Žiaľ, nie. Som človek starých čias a tradičných hodnôt. Vzťah je podľa mňa o zodpovednosti a má to byť celoživotná voľba. Rodiny dávnych čias boli pevnou oporou, ich korene siahali generáciami a človek niekam vrástol raz a navždy. Rodiny dneška skrehli, niekdajšie väzby „navždy“ sa stali behom na krátke trate, pretože ľudia vedia veľa o sexe, ale málo o láske.

 

Ženy a muži…

Nie, rozhodne nie sú rovnakí, čo neznamená, že nie sú rovnocenní.

Ženská predstava ideálneho chlapa býva rôzna – vysoký či nízky, s blond či čiernymi vlasmi, modrooký či hnedooký… Podstatnejšie ako výzor sú ale vlastnosti chlapa. Každá žena má predstavu o vlastnostiach, ktoré by ideálny muž mal či nemal mať. Podľa mňa chlapovi neuberá na mužskosti, ak dokáže variť a upratovať, práve naopak. A za moc dôležité pokladám, aby chlap dokázal „byť hrdinom“. No taký Špirko dnes, ten to dal – čestný a odvážny chlap, má môj obdiv, len aby to vystúpenie prežil v tom našom mafiánskom Slovakistane.

Ach, praví hrdinovia ma nadchýnali asi odvždy, takí bojovníci za dobro a spravodlivosť a lepší svet. Nemýľte sa ale, nemusia to byť len veľké hrdinské skutky, čo robia z muža hrdinu. Možno si niekedy vyžaduje viac odvahy žiť každodenný život čestne a zodpovedne, malými láskavými krokmi meniť svet, ako spraviť jednu veľkú vec.

 

Byť ženou…

Čím sa prejavuje ženskosť? Nuž, každý to vníma inak. Niekto ju spája s makeupom, výstrihmi, krátkymi sukňami, či flirtujúcim správaním.

Ozajstná žena je podľa mňa prirodzená, láskavá a vnútorne radostná. Dokáže dávať i prijímať. Prebúdza v mužovi jeho najlepšie ja, preto niekedy zdanlivo nepochopiteľne dokáže prežiť dlhý čas i s problematickým chlapom. Jej sila je v srdci, takže cítite to zvláštne svetlo, ktoré vyžaruje.

Priznám sa – ako žena milujem náramky na ruke, kopu sklenených korálikových náramkov a dlhé vlajúce sukne. Etno štýl a farebnosť.

Tak.

 

Záverom…

Dáme rýchly rozstrel, náhodne nenáhodný citát?

No, z tých mojich ešte nečítaných kníh otvorím jednu – „Boh nás potrebuje, aby sme sa mu podriadili, a mohol nás použiť pre svoje účely.“

Zaujímavé, však? Hm, malá lekcia o tom ako prijímať prichádzajúce? Akú moju hranicu to chce zbúrať?

 

 

 

Elena Predná Hora, 8.3.2018

 

Téééda 5. – Život za dve tisícky. . .

16.06.2024

Aká je hodnota života – kladieme si niekedy otázku. Obvykle v situácii, kedy nám osud túto hodnotu zvýznamní na našom vlastnom zdraví, alebo zdraví niekoho blízkeho. Pani Caroline Warner si otázku kladie dnes kvôli čiernobielejmačičke v Partizánskom na sídlisku Šípok nájdenej. Sú potrebné dve tisícky na jej záchranu. Ale dnes. Caroline Warner 1 [...]

Téééda 4. – Záverečná, Zuza. . .

16.06.2024

Ani nechcem zoširoka bilancovať bývalú prezidentku. Výstižne ju zhodnotili viacerí, napríklad tu Blaha https://www.hlavnydennik.sk/2024/06/16/bye-bye-mrs-caputova Môj názor na ňu som písala jasne v blogu opakovane v priebehu času. Pre mňa je bývalá prezidentka osobou, ku ktorej úctu som stratila hneď na začiatku jej „prezidentského vykročenia“. Osobou, ktorá [...]

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcich zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,895
Celková čítanosť: 9165799x
Priemerná čítanosť článkov: 3166x

Kategórie

Archív