Založ si blog

S láskou, mama 6. – Psssst. . .

 

„Mami, spíš? Vstávaj, rýchlo, vstávaj“ šepkala cez pootvorené dvere spálne moja najstaršia dcéra Kika naliehavo dnes pred piatou ráno. Vstala som okamžite, beztak som už bola hore dlhšie, sťahovala som si obrázky na pintereste. Plížila som sa tmou do kuchyne, hnaná katastrofickou víziou. Chodíme predsa do práce s Kikou pred šiestou už pár mesiacov autom, takže čas nás netlačí – nie ako po celé roky, keď som sa musela po trištvrte na šesť hnať k autobusu ku liečebni? Čo sa deje?

Natiahla som ruku ku vypínaču.

„Psssst. Nezapaľuj svetlo“ šepkala Kika pri okne s mobilom v ruke. „Poď, pozri. Alebo vybehni do záchodu, keď sa postavíš na misu, vidíš ich lepšie“.  

Prikráčala som k oknu a nazrela poza záclonu. „Potichu, opatrne, nech si ťa nevšimnú“ šepkalo dieťa. Nie, čo ste, nesledovali sme susedov, tí v túto skorú rannú hodinu všetci ešte spia.

Pri bytovke, priamo pod kuchynským oknom, sa snehom brodila srnka. Rozhliadala sa placho, pozorne. A pod dubom na malom briežku za cestou spod snehu ošklbávala druhá srnka sem – tam trčiace suché steblá trávy.

Bol to úžasný okamih, aký nevidíte len tak hocikedy v temne skorého zimného nadrána. Dokonca ani tu u nás v horách nie.

 

Snehu je už priveľa.

Uvedomujem si, ako trpia zvieratá, či bezdomovci. Neviem či ste postrehli príbeh o staršej pani, ktorá sa starala o dospelého postihnutého syna – akýsi podvodník ich pripravil o byt  – a tak žili v lese v provizórnom stane 7 rokov kdesi pri Košiciach. Krucinál, všetci kriminálnici môžu ďakovať bohu, že tento štát nevediem ja – verejné popravy takých gaunerov, ktorí bez zábran niekoho okradnú, by som robila. A nie, nemám rada túto spoločnosť s jej „úspešnými“ a „celebritnými“, ktorá na ľudí ako je tá pani a jej syn, kašle.

Párkrát denne si prajem, aby zima už odišla – aby sa sneh roztopil. Naozaj úprimne do toho priania už skoro dva týždne dávam energiu. Jedna z prvých situácií, ktoré si prepájam s vnímaním mojej intuície, je kniha Druidská brána. Zvláštne cinknutie, vracal sa mi jej názov – až som ju ako vytúžený vianočný darček. V nej spojili tí, ktorí vládnu poznaním, svoje sily, a snažili sa obnoviť silu dobra. Nože, pridajte sa ku mne, venujte aspoň raz denne myšlienku prianiu, aby zima už poľavila – a nech sa oteplí.

 

Zatiaľ dnes ale realizácia môjho priania je zjavne v nedohľadne.

Aj temným dnešným ránom, presvetleným jednou z mála svietiacich prednohorských lámp, snežilo husto, biele huňaté vločky sa sypali a sypali.

V nekonečnej záplave beloby sa strácali srnky do tmy…

Popod balkón v kopci pomedzi stromy chodia bežne. Ale pod oknom a na ceste som ich ešte nevidela – a to tu žijem už pekných pár rokov. Jasné že ten krehký, čarovný okamih som chcela nafotiť, ale môj mobil zachytil len kopu tmy s malým žiarivým bodom lampy. Kika nafotila lepšie, ale nepodelí sa.

Je to zvláštny pocit, keď do nášho každodenného prostredia vstúpi taká bytosť prírody, akou je srnka. Prekročí hranice nášho sveta – ktovie, čo by nám povedala ako jej dojem z takej nočnej civilizačnej exkurzie.

 

A ktovie, čo a kto všetko blúdi nočnou tmou, kým spíme…

.

Elena   28.1.2019

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985671x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie