Založ si blog

S láskou, mama 7. – Ľudský údel. . .

Ľudské dejiny sú dejinami veľkých a čistých snov. A zároveň dejinami nesplnených snov. Rúfus, pravdaže – Legenda o ľudskom údele, z jeho Štyroch epištol ľuďom.

 

Ak Rúfus oslovuje vaše srdce, tak ako moje, potom pochopíte, že sa vytešujem vzácnej príležitosti – konečne som vzala do ruky môj vianočný darček, Štyri epištoly k ľuďom v mimoriadnom vydaní, so záznamom prednesu Ladislava Chudíka a Jozefa Šimonoviča. Mám moc rada tieto jeho epištoly, aj jeho básne, aj jeho rozprávky, a jeho myšlienky vôbec. Vypovedajú o tom, že ozajstná múdrosť nie je nabubrelá, hlučná a ani krikľavá, nepotrebuje predvádzať výnimočnosť a extravagantnosť, ale plynie ako horská bystrina, nenápadne, prirodzene a životadárne pôsobí na všetko, čoho sa dotkne.

 

Niečo z Rúfusových rozprávok som v blogu kedysi spomenula. Ale dobrého nikdy nie je dosť. A tak si povedzme, ako Rúfus hovorí o ľudských dejinách plných zástav a symbolov, slávnostných prísah a predsavzatí, krásnych slov a myšlienok, človečenstva a lásky, aj porušených prísah, znesvätených a pokrivených myšlienok, pošpinených lások…

 

Dejinami ľudstva sa prepletajú tieto dobré i zlé veci, nesené prúdom času. A myslím, že tak prúdom času putujeme aj my, znovu a znovu, životmi. Je o tejto téme celý rad kníh, a dokonca aj špeciálna terapia regresu do minulých životov. Niektorí sa ale do nich vracajú spontánne v podobe malých čriepkov spomienok. A hej, hovorí sa, že sa nám odkryje v priebehu života niečo len z tých životov, o ktorých sa máme niečo dozvedieť.

Áno, nejaké tie čriepky spomienok mám i ja – a už som kedysi v blogu spomenula záblesky z „modrého života“, indiánskeho života, či ruského života. Isteže, je ich viac.

Tento sa mi vynáral ako sen od detstva – ako jeden z tých, o ktorých som nikdy s nikým nehovorila. kto by im aj rozumel? Veď ani ja sama nie…

 

„Muž v sivých šatách, pod úpätím hory, uprostred skál. Za jeho chrbtom stoja jeho žiaci. Svieti slnko, pofukuje vietor, nastavuje mu tvár. Medituje, chystá sa na boj so zradcom. Nebol by prehral, keby zradca nemal nôž – to sa predsa nesmie. A opäť vietor mu ovieva tvár, všetci žiaci stoja chrbtom ako jeden muž, nesmú sa otočiť – prečo to neviem, ale nesmú – prúdi tam zvláštna energia vďaky a úcty. Nie, myslím, že ho nakoniec nezabili, nech hovoria o tom čokoľvek, pretože ako veľmi starý muž žije v drevenom dome na brehu jazera. Plaví sa v člne na jazere, uprostred zlatistej hladiny, plnej obrazov oblakov. Modrasté hory v diaľke vidieť iba ako drobnú čiarku, ďaleko, ďaleko…“

 

Áno, tie veci mám rada i dnes – čarovnú chvíľu okamihov, v ktorých nás sprevádza vietor, oblaky, slnečné lúče, hlboký pocit pokoja. A hej, bojové umenia som chcela cvičiť, po celé roky ma to prianie držalo, dokonca i keď som už mala deti. Draky milujem, tým sa netajím už hodne dlho, takže i štýl je jasný.  A nenáhodná náhoda mi priniesla čriepok poznania, ktorý presne zapadol.

 

Nuž, tak, niekedy nám Zámer sveta dá prostredníctvom koincidencií nahliadnuť do mozaiky, ktorú poskladá z úlomkov poznania. Myslím, že práve naša schopnosť vnímať koincidencie a chopiť sa ich je znakom našej pripravenosti na nejaké poznanie.

 

Ako to povedal Rúfus

Ono to raz na každého príde. Príde k nám a príde za vami.

Vlastnú hlavu v náhlom osamení poťažká si človek na dlani.

Verné veci mlčia – zem i lesy, všetko si ťa ticho spomína.

A ty sám v tom tichu poznáš, že si hlbina…

 

Uvažujem občas o čase. O zmenách, ktoré sa v ňom odohrávajú. O tom, ako s ním plynieme. Nie, niet pre mňa krajšej piesne o plynutí času a o všetkom s ním spojenom, ako Scarborough Fair, preniká mi hlboko pod kožu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PJH7l5WjJKE

 

Je o tom, že v plynutí času nachádzame svoje pravé miesto. Vždy znovu a znovu…

Ach, áno, to je predsa ľudský údel, však?

 

 

Elena   29.1.2019

 

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004779x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie