Založ si blog

To som ja 4. – Krajina hlupákov. . .

Tvrdý názov blogu – no ešte tvrdšia realita. Lebo skutočne hlupákov akoby tu siali. O tom pár slov teraz, a aj o tom, že snaha nešíriť paniku vedie často ku väčšej panike v reálnej situácii, ako by nastala pri včasnom informovaní ľudí.

 

Turistka je pohoršená…

Objavil sa článok pohoršenej ženy, ktorú poslali s podozrením na čínsky koronavírus domov z nemocnice.  Jej výklad a verzia nemocnice sa v detailoch líšia, ale nie o tom idem písať.

Dotyčná slečna či pani pohoršene vykladá, aké riziko mohla šíriť. Lenže prišla s hromadou ďalších jej podobných tiežturistov

článok píše dokonca o desiatkach lyžiarov!!!) z rizikovej oblasti. Čo padli na hlavu – načo tam teraz šli?

https://www.topky.sk/cl/10/1864309/Skandalozny-hazard–Zenu-s-podozrenim-na-koronavirus-poslal-lekar-domov–nemocnica-to-popiera

 

Opatrenia nie sú zlé iba v tomto jedinom medializovanom prípade.

Však posúďte, michalovské deti sa vrátili z Kórey – skutočne nápad storočia ich tam teraz vliecť to bol – a nechali ich v domácej karanténe

https://www.tvnoviny.sk/domace/1990306_spevacky-zbor-z-michaloviec-sa-vratil-z-korey-vsetci-musia-zostat-v-izolacii

Nech sa tí, ktorí ich tam viezli, modlia, aby nikto z nich neochorel, lebo žiadnu karanténu nemajú ich rodinní príslušníci, takže kým by sa o dva týždne prejavilo ochorenie, infikovať môžu celý východ republiky.

Ak ktokoľvek tvrdí, že sme pripravení zvládnuť pandémiu, tak ja verejne prehlasujem, že nie sme – tieto postupy nie sú bezpečné, a vytvárajú obrovské riziko masového šírenia vírusu. 

 

Iste, postup zdravotníkov by mal byť v takejto situácii úplne iný…

Rozhodne iný ako v spomenutom článku popísaný postup – určite to nie je to, čo nacvičovali zdravotníci pre prípad ohrozenia.

Na druhej strane však zdravotníctvo nie je dojná krava – a každý, kto sa vyberie kdesi do Tramtárie na výlet a príde s tým, že mohol by aj chorý byť, by si mal testy podľa mňa hradiť v plnej výške. Lebo je rozdiel ísť kamsi nevyhnutne pracovne ako kamionista, to nenavyberáš, kam ťa pošlú – a je iné ísť si zalyžovať, na karneval do Benátok a len sa poprechádzať ulicami miest s rizikom čínskeho koronavírusu.

Vyžaduje si to z môjho pohľadu riadnu dávku hlúposti i bezohľadnosti teraz do ohrozených oblastí sveta, potom prísť späť a akoby sa nechumelilo vykladať, že tí zlí zdravotníci by mali okolo mňa kmitať. Lebo však nech medializujú zdravotné poisťovne, koľko stojí jeden taký koronavírusový test, koľko stojí celý ten ochrannobezpečnostný cirkus pre jedného potenciálneho pacienta.

Ja si naozaj myslím, a prehlasujem to verejne, že vláda SR by mala bezodkladne konať, vyhlásiť zákaz cestovania. Aj teraz je pre občanov upozornenie, aby zvážili a necestovali –  takže ak ktosi ide lyžovať do rizikovej oblasti, ide na vlastné riziko. Ak privlečie čínsky koronavírus, ktorým preukázateľne infikuje ďalších, mal by byť trestne stíhaný za verejné ohrozenie a všetky náklady by mal hradiť v plnej výške. Nič iné zrejme podaktorým ľuďom nepomôže k tomu, aby dostali rozum a prestali svojim konaním ohrozovať iných. Lebo vďaka ich hlúposti a bezohľadnosti môže zomrieť veľa ľudí.

Už aj Singapur začal trestne stíhať jedného muža, ktorý klamal o svojom pohybe. Plne podporujem tvrdé opatrenia, sú tu v hre milióny ľudských životov

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/mimoriadny-online-europa-zajati-virusu-panika-hoteli-kde-je-karantene-tisic-turistov/2

 

Niektorým ľuďom nedochádza v živote – a nielen vo vzťahu ku koronavírusu –  že by sa mali správať zodpovedne a ohľaduplne voči sebe aj voči iným. Užiť si je prvoradé – a čert ber všetko ostatné, aj následky. Myslím, že táto situácia, ktorá je rozbiehajúcou sa pandémiou v celosvetovom meradle, prinesie u nás veľa ľudských tragédií pri takomto bezohľadnom postupe podaktorých slovenských tiežturistov. Jej hrozivosť ešte niektorým nedochádza. Lebo tu sa hrá o čas, aby sa k nám vírus dostal do najneskôr. Dostane sa určite, ale chcete to byť práve vy, kto bude mať na svojich rukách špinu z toho, že zavliekol vírus a zavinil smrť mnohých ľudí???!!!  Je to tvrdá otázka, ale niektorých ľudí tu treba riadne prefackať realitou, aby konečne prestali v tejto situácii hazardovať so životmi iných ľudí. Lebo dotyčný možno nezomrie a prežije ochorenie, ale jeho vinou zomrú mnohí ďalší ľudia,. ktorých nakazí priamo alebo sekundárne.

 

Pandémia je jednou z tém, ktorými sa zaoberám naozaj dlhodobejšie, pár rokov…

Lebo odborníci vedeli, že príde nejaká pandémia – už ju očakávali. A rovnako vedia, že po prvej vlne, ktorá zrejme bude silná, príde do roka ďalšia jej vlna, zrejme nie miernejšia. To len aby ste boli v obraze.

Neviem koľkí z vás si aspoň prečítali Pandemický plán v dobe jeho vzniku, či o ňom aspoň počuli (okrem tých, ktorých sa samozrejme týka kompetenciami). Prosím, urobte to sami pre seba – uisťujem vás, že sa bude týkať všetkých nás – https://www.ruvzmi.sk/PDF/Podrplanchrip.pdf

Nevedia si mnohí ľudia u nás ani len predstaviť, čo sa bude diať po prepuknutí pandémie naplno u nás. Nedostatok ľudí – nielen pre liečbu a ošetrovanie chorých (pandemický plán k tomu predpokladá pri rozvinutí pandémie 25 až 35%-nú chorobnosť personálu), časť ľudí by zrejme preto zaškoľovali za „dobrovoľných pracovníkov“ a opatrovateľov dočasných, budú vyhlásené pre občanov povinné práce pre zaistenie základných potrieb spoločnosti a chorých aj mŕtvych by boli hromady. Nechcem to popisovať celé, nemožno ľudí v tejto veci efektívne preškoliť cez blog či článok v novinách.

Naozaj by bolo korektné od vlády, aby sa ľudia dostali do obrazu – snaha nešíriť paniku vedie často ku väčšej panike v reálnej situácii, ako by nastala pri včasnom informovaní ľudí. Lebo by vedeli, čo ich čaká. Lebo by sa aspoň čiastočne pripravili. Lebo by síce vykúpili teraz v panike obchody, ale to sa v stave plnej sily štátu dá zvládnuť oveľa ľahšie, ako keď sa to udeje v situácii rozbiehajúcej sa pandémie.

Máme zložky CO, tie by podľa mňa mali čím skôr – v priebehu marca najneskôr – v miestach trvalého bydliska zvolať povinne občanov a informovať ich o možných rizikách a možnom postupe, o tom čo sa bude diať, keď sa pandémia u nás rozbehne (lebo ona sa určite rozbehne). Takýto postup v kríze by bol efektívny a rozumný, minimalizoval by straty. Informovaní ľudia dokážu aj rizikovú situáciu zvládnuť ľahšie.  

 

Ako naozaj ako prvý krok v rámci boja proti pandémii by mali odvolať šéfa WHO, ktorým je etiópsky politik a vedec Ghebreyesus. No neviem, neviem, na čo čaká – už dávno mala WHO v tejto situácii stav pandémie vyhlásiť a tým straty na životoch znížiť. Pokladám postup WHO za nesprávny, nezodpovedný  a jej šéfa za nekompetentného na riadenie tej inštitúcie. Mal by odstúpiť, alebo by ho mali odvolať, lebo WHO naozaj môže zohrať pozitívnu úlohu v znížení strát na ľudských životoch aj materiálnych škodách celosvetovo.

 

Elena  27.2.2020

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002362x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie