Založ si blog

To som ja 5. – Veci života. . .

Nádherné zore. Ako z rozprávky takej krehkej, že ju vnímame so zatajeným dychom. Človek by mohol stáť a dívať sa na ne, len sa tak dívať, dlho, dlho…

Cestou do volebnej komisie som ich však zachytila len na okamih. Uchovávala som si ho počas dňa pred vnútorným zrakom, občas som sa k nemu spomienkou nežne vracala. Takéto úžasné okamihy sa pre mňa stávajú v behu dňa malým plamienkom, hrejúcim ma v srdci.

 

Náhlime sa v živote, rôzne méty a priority nás tlačia kamsi.

Ešte toto a ešte tamto – a potom si už konečne spravíme viac priestoru iba pre seba – hovoríme si občas. Nemáme však čas zostať stáť len tak pár minút, nechávame sa pohltiť tou krásou naplno len v letmých okamihoch.

Prejdeme krok a ešte jeden, no priority sa zosypali ďalšie, limitované a termínované. Však ten plán v práci ešte musím napísať, a vypratať pracovňu, lebo sa maľuje, a prišlo mi pozvanie na skúšku – druhú atestačku, a… Odsúvame potom oddych a plány pre radosť v kolotoči povinností.  Dokedy a na kedy?

Bilancujem od predvčera tieto otázky v sebe – hľadám vlastné odpovede na ne. Zomrel otec, môj nevlastný teda, práve s ním mám však prepojené moje detstvo. Smrť blízkych ľudí je vždy stratou, no ak zomrie človek, ktorý sa dožil staroby, vnímame zmysluplnú líniu jeho života, odžil ho. Nenarušuje sa prirodzený poriadok života, ako je to v prípade smrti dieťaťa – a tak síce cítime smútok, no neobráti to celý náš svet naruby.

 

Keď zomierajú ľudia, ktorí sú nám blízki, pohreb nič neuzavrie.

Hlavou nám víria spomienky na to, čo sme s nimi zažili. Mňa pohreby emočne vyčerpávajú od smrti syna. Na druhej strane však je vyjadrením nášho vzťahu, pocitu blízkosti a úcty voči mŕtvemu, ísť sa s blízkym rozlúčiť týmto spôsobom. Posunulo ma to zároveň k úvahe, čomu z tej záľahy povinností teraz poviem dosť a čo je pre mňa naozaj dôležité, čo sú tie pravé veci života podľa mňa.

 

Veci života…

Nemusia byť veľké, dokonca ani v lákavom pozlátkovom obale ich nepotrebujem mať zabalené. Mne sa páči obyčajnosť a každodennosť.

Práve vzťahy dávajú životu zmysel – povedal svojho času Exupéry. A veľká pravda je to. Iste je dôležitá aj práca, jej zmysluplnosť, či aj mnoho ďalších veci v našich životoch. No práve ľudia okolo nás sú tou najcennejšou devízou. Uvedomujem si, akí skvelí ľudia sú okolo mňa teraz. Úprimne láskaví a čestní, hovorím si, že je fajn, ak na svete sú i takíto ľudia. Sú svetielkom, rozžiaria svojou hrejivou prítomnosťou temné miesta tohto sveta. 

 

Kebyže sa nebolo ochladilo, šla by som po desiatom, kedy robím tú atestačku, do hôr.  Upokojujúce, hlboko láskavé objatie lesa mi v tejto chvíli moc chýba.

 


 

 

Elena, 20.2:2020

 

P.S.:  Fotografie sú moje, pravdaže,

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004560x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie