Založ si blog

To som ja 3. – Hrozba pandémie – a čo by u nás znamenala. . .

Som natoľko naivná, že verím aj predpovedi počasia – ale zasa nie natoľko naivná, aby som verila správam z médií.

A tak by sme mali vedieť čítať i medzi riadkami.

Nedávno som písala o pandémii v blogu Veď hej 4. – Pandémia prináša smrť. A na túto úvahu nadviažem.

 

Hokusy- pokusy vedcov…

Riziká pokusov všetkého druhu na psuedovedeckom základe pomenoval výstižne článok

https://www.stoplusjednicka.cz/sileny-experiment-vedci-vytvorili-virus-zabijacke-chripky

Tento v súčasnosti sa šíriaci  vírus je podobného typu. Únik z laboratória v dôsledku ľudskej nedbalosti robí nebezpečnými všetky podobné pokusy – a bolo by ideálne s nimi úplne skoncovať.

 

Čo by bolo u nás pri pandémii…

Ak si ľudia myslia, že by šlo o nejaký druh bežnej chrípky, tak sa hodne mýlia. Opatrenia realizované Talianmi ohľadne karantény o tom svedčia. – uzavierajú mestá a celé oblasti. Aby chorí neodchádzali, strážia ich policajti a vojaci.

Otázkou dňa je kedy nastane problém u nás, kedy zverejnia prvé objavenie sa nákazy. Správy o šírení čínskeho koronavírusu hovoria o blížení sa k našim hraniciam – ja osobne si myslím, že pokojne už môže byť tu – len je v inkubačnej dobe. No ak by aj nebol, pri súčasnej miere ľudskej hlúposti to môže byť veľmi rýchlo – pretože kade-tade po ohrozených oblastiach sa nám vrágajú nielen tí, ktorí musia ísť nevyhnutne pracovne (ako kamionisti), ale dovolenkári a rôzne školské či záujmové inštitúcie vláčia po týchto lokalitách i deti. Naozaj si myslím, že vláda by mala zareagovať rýchlejšie a razantne dať zákaz cestovania. Lebo na rozdiel od Talianska, ak sa rozbehne pandémia tu, bude to paseka v lokalitách s nízkym hygienickým štandardom – taký človek nakazí nie desať, ale možno aj  násobne viac ľudí.

Myslím, že je najvyšší čas informovať ľudí, čo by sa dialo, ak by sa čínsky kooronavírus objavil a došlo by ku karanténe nejakej oblasti. Ako by mali postupovať, či ako sa pripraviť. Ako by ľudia dostávali potraviny, ako by boli ošetrovaní, ako by bol zaistený bezproblémový chod spoločnosti – od elektriny, potravín, liekov, vody, no všetko skrátka. Či by masky dostali, alebo odkiaľ by ich nabrali, lebo kupovať si ich mnohí nebudú. A tak sa obávam, ako by to u nás vyzeralo.

Konečne sa v tomto smere zobudila aj Svetová zdravotnícka organizácia

https://www.ta3.com/clanok/1176975/svetu-hrozi-pandemia-podla-who-by-sa-krajiny-mali-pripravit.html

 

Realistický článok

https://www.stoplusjednicka.cz/ziva-hrozba-pandemie-znici-nas-virova-apokalypsa

hovorí o tom, ako by to naozaj vyzeralo. Pandémia je pre každú spoločnosť obrovským problémom.

Neviem aký stupeň naivity by si vyžadovalo, aby sme pokladali počet lôžok infekčných oddelení u nás za dostatočný. A počet personálu. Chýbali by nielen lôžka (tie sa dajú provizórne získať z hotelov, ubytovní, škôl). Chýbali by ale prístroje pľúcnej ventilácie, aj lieky – ak ochorie veľké množstvo ľudí, tak i základný chod spoločnosti by bol problém zaistiť.  Iste, pandemický plán ráta s uložením pracovnej povinnosti, no ak ochorie priveľa ľudí, nebude ani koho poslať na nútené práce, teda pardon, povinné práce to nazvali. Jediné, čo je zrejmé, je zaistenie hromadných hrobov, existujú plány  na ich umiestnenie v každom okrese.

Oveľa razantnejšie opatrenia by mali byť, ak chceme skutočne zabrániť vzniku veľkých škôd v spoločnosti.

 

 

Elena 26.2.2020

l

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9300639x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív