Založ si blog

To som ja 3. – Hrozba pandémie – a čo by u nás znamenala. . .

Som natoľko naivná, že verím aj predpovedi počasia – ale zasa nie natoľko naivná, aby som verila správam z médií.

A tak by sme mali vedieť čítať i medzi riadkami.

Nedávno som písala o pandémii v blogu Veď hej 4. – Pandémia prináša smrť. A na túto úvahu nadviažem.

 

Hokusy- pokusy vedcov…

Riziká pokusov všetkého druhu na psuedovedeckom základe pomenoval výstižne článok

https://www.stoplusjednicka.cz/sileny-experiment-vedci-vytvorili-virus-zabijacke-chripky

Tento v súčasnosti sa šíriaci  vírus je podobného typu. Únik z laboratória v dôsledku ľudskej nedbalosti robí nebezpečnými všetky podobné pokusy – a bolo by ideálne s nimi úplne skoncovať.

 

Čo by bolo u nás pri pandémii…

Ak si ľudia myslia, že by šlo o nejaký druh bežnej chrípky, tak sa hodne mýlia. Opatrenia realizované Talianmi ohľadne karantény o tom svedčia. – uzavierajú mestá a celé oblasti. Aby chorí neodchádzali, strážia ich policajti a vojaci.

Otázkou dňa je kedy nastane problém u nás, kedy zverejnia prvé objavenie sa nákazy. Správy o šírení čínskeho koronavírusu hovoria o blížení sa k našim hraniciam – ja osobne si myslím, že pokojne už môže byť tu – len je v inkubačnej dobe. No ak by aj nebol, pri súčasnej miere ľudskej hlúposti to môže byť veľmi rýchlo – pretože kade-tade po ohrozených oblastiach sa nám vrágajú nielen tí, ktorí musia ísť nevyhnutne pracovne (ako kamionisti), ale dovolenkári a rôzne školské či záujmové inštitúcie vláčia po týchto lokalitách i deti. Naozaj si myslím, že vláda by mala zareagovať rýchlejšie a razantne dať zákaz cestovania. Lebo na rozdiel od Talianska, ak sa rozbehne pandémia tu, bude to paseka v lokalitách s nízkym hygienickým štandardom – taký človek nakazí nie desať, ale možno aj  násobne viac ľudí.

Myslím, že je najvyšší čas informovať ľudí, čo by sa dialo, ak by sa čínsky kooronavírus objavil a došlo by ku karanténe nejakej oblasti. Ako by mali postupovať, či ako sa pripraviť. Ako by ľudia dostávali potraviny, ako by boli ošetrovaní, ako by bol zaistený bezproblémový chod spoločnosti – od elektriny, potravín, liekov, vody, no všetko skrátka. Či by masky dostali, alebo odkiaľ by ich nabrali, lebo kupovať si ich mnohí nebudú. A tak sa obávam, ako by to u nás vyzeralo.

Konečne sa v tomto smere zobudila aj Svetová zdravotnícka organizácia

https://www.ta3.com/clanok/1176975/svetu-hrozi-pandemia-podla-who-by-sa-krajiny-mali-pripravit.html

 

Realistický článok

https://www.stoplusjednicka.cz/ziva-hrozba-pandemie-znici-nas-virova-apokalypsa

hovorí o tom, ako by to naozaj vyzeralo. Pandémia je pre každú spoločnosť obrovským problémom.

Neviem aký stupeň naivity by si vyžadovalo, aby sme pokladali počet lôžok infekčných oddelení u nás za dostatočný. A počet personálu. Chýbali by nielen lôžka (tie sa dajú provizórne získať z hotelov, ubytovní, škôl). Chýbali by ale prístroje pľúcnej ventilácie, aj lieky – ak ochorie veľké množstvo ľudí, tak i základný chod spoločnosti by bol problém zaistiť.  Iste, pandemický plán ráta s uložením pracovnej povinnosti, no ak ochorie priveľa ľudí, nebude ani koho poslať na nútené práce, teda pardon, povinné práce to nazvali. Jediné, čo je zrejmé, je zaistenie hromadných hrobov, existujú plány  na ich umiestnenie v každom okrese.

Oveľa razantnejšie opatrenia by mali byť, ak chceme skutočne zabrániť vzniku veľkých škôd v spoločnosti.

 

 

Elena 26.2.2020

l

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005695x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie