Založ si blog

Ach 9. – Nedôstojné protesty. . .

Svetom sa začala šíriť vlna protestov po smrti afroamerického občana Georga Floyda. Presnejšie, tak to píšu médiá – ja neviem či sa sám hlásil k Afroameričanom, alebo výlučne k Američanom.

A namiesto kultivovaných protestov na jeho počesť sa šíri vlna rabovania, vystrájania, kriminálnych výčinov.

Držala som sa bokom a nechcela som sa k tomuto prípadu vyjadriť vôbec, poviem potom, že prečo – no po dnešnom videu sa vyjadrím. Otvorene, ako vždy. O tom, čo si myslím, o celom prípade a následných protestoch poviem teraz ostro zopár slov. A aj spomenuté video prihodím.

 

Floyd…

Dotyčný muž bol opakovane súdne trestaný a polícia ho v rámci zákroku zatýkala na ulici. Nenapadla len tak občana idúceho pokojne ulicou, ale človeka podozrivého z priestupku, ktorého zadržiavali. Akosi ticho je v médiách všade o dôvodoch jeho zatýkania.- priestupok, bližšie nie je špecifikovaný.

Je pravdou, že zásah nebol zrejme primeraný (zrejme preto, lebo to musí potvrdiť súd)  a policajt aj podľa mňa pochybil – ak podozrivý pri zatýkaní zomrel, rozhodne to nie je v poriadku – s tým sa stotožňujem.

Ku riešeniu došlo bezprostredne, policajt bol prepustený, je stíhaný za vraždu tretieho stupňa. Dokonca urobili zástupcovia mesta rekonštrukciu policajného zboru.

To sú pre mňa fakty.

Či to bol černoch alebo beloch, alebo zeleno-fialovo-prúžkovaný – to pre mňa nehrá úlohu – rasistický motív je pre mňa otázny. Pokiaľ som videla záznamy zo zásahov rôzneho druhu, zásah amerických policajtov je ostrý aj voči iným podozrivým, najmä ak sa zásahu vzpierajú, a to bez ohľadu na farbu ich pleti. Toto je overiteľné tvrdenie, videá zo zásahov existujú. A na to, že práve Afroameričanov zomrelo pri zásahoch polície viac ako belochov – nuž, neviem, aký je pomer kriminality medzi týmito dvomi etnikami celkovo.

Začali protesty. Zrejme s dobrým úmyslom – protestovať proti možnému rasizmu.

 

Ale ako dopadli tie protesty? 

 

Nepáčilo sa mi, keď som videla rabovanie obchodných domov a ničenie obchodov, lebo to s dôstojným protestom nemalo nič spoločné – len sa zaň kadejakí lumpi schovávali. – na mieste toho Floyda by som z hrobu vyliezla, aby moju pamiatku nešpinili takýmito výčinmi.

A cynicky dodávam, že som presvedčená, že tí protestujúci by dotyčného Floyda, za ktorého toľko protestujú, možno aj sami utĺkli – keby sa im postavil, aby v obchoďákoch nerabovali. 

Taká je pravda o „celosvetových protestoch pre Floyda“.

Ako uvádza článok

https://plus7dni.pluska.sk/zahranicie/amerika-plamenoch-smrt-afroamericana-vyvolala-masove-nepokoje-nasilnosti-rabovanie

postupne ľudia objavovali ďalšie dôvody, prečo sa búriť. Mnohých štve aj pandémia, nemôžu sa stretávať a život plný obmedzení im je proti srsti. Navyše, pre bezpečnostné opatrenia, aby sa nákaza nešírila, trpí aj ekonomika, ostatne tak ako vo všetkých postihnutých štátoch sveta. Tisíce ľudí stratili prácu, zdroj obživy, a to je veľmi silný motív, aby sa dožadovali, nech kompetentní niečo robia.

Nuž, to ako sa správajú protestujúci, ma vedie k jedinému – neprispela by som im dobrovoľne ani centom. Za žiadnych okolností – lebo sa sami správajú krajne bezohľadne, neľudsky a primitívne. Stratili akúkoľvek moju úctu a ochotu načúvať ich hlasu.

Presne toto som si UVEDOMILA – a radšej som ani nechcela k veci názor vyjadriť.

 

Ale musím – keď som videla dnes video, v ktorom „protestujúci“ ubližovali žene na vozíčku…

Za ľudí s postihnutím kopem celým srdcom.

K napadnutiu tej postihnutej starej pani došlo v Minneapollise. Len preto, že nie je černoška. Proti rasizmu nemôže vystupovať niekto, kto sa sám správa rasisticky.

 

No a tu je to video – aby ste sa presvedčili na vlastné oči

https://www.facebook.com/tomio.cz/videos/3008678082543031/?v=3008678082543031

Po zhliadnutí toho videa by som už „protestujúcich “ nepodporila ani jediným vľúdnym slovom. Sú to tí praví rasisti.

Takže verejne žiadam, aby všetkých tých „protestujúcich“, ktorí rabujú obchody len „bielym obchodníkom“ tiež stíhali za rasizmus. Aj tých, ktorí napadnú niekoho, lebo nie je Afroameričan. Popri stíhaní za výtržnosti a krádeže, aj za škody na cudzom majetku, pravdaže. A žiadam trestne stíhať aj každého, kto ich zjavne rasistické konanie slovne schvaľuje – keďže ide o rasistické konanie.

Lebo v právnom štáte musia každého dôjsť následky jeho konania.

 

Elena 8.6.2020

 

 

 

 

!

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004286x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie