Založ si blog

Ach 8. – Ako sme otvorili školy. . .

A škôlky, dodávam.

Prosím, vysvetlite mi niekto dôvod toho otvorenia úschovní a opatrovní na deti. Nemohli sa radšej otvoriť centrá voľného času a ponúkať zmysluplné aktivity deťom, kým rodičia budú v práci? Kapacitne by boli podstatne menšie, to je jediný problém.

Lebo teraz sa deti učiť ďalej nemôžu, len „utvrdzovať učivo“ a veľa času tráviť vonku. V predpovedaných lejakoch na najbližšie obdobie to pôjde ťažko, ale čo už.

 

Väčšinou nastúpili deti zamestnaných rodičov, ako sa očakávalo…

Deti, ktoré by to potrebovali najviac, pochádzajúce  zo SZP prostredia – a o ktorých sa počas vyučovania na diaľku dookola točilo, že práve ony potrebujú dohnať náskok – v mnohých prípadoch (a to nechcem byť zlá, a napísať že v drvivej väčšine) do škôl a škôlok neprišli. Akonáhle rodičia zistili, že sa prepadnúť v tomto školskom roku nedá, problém školskej dochádzky detí prestal existovať. Pre nízke počty detí niektoré školy a škôlky ani neotvárali a začnú až v septembri.

Ako uvádza článok

https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/60231-presne-cisla-kolko-deti-sa-vratilo-do-skol-a-skolok

brány 667 materských škôl a 236 základných škôl zostali zatvorené. „Dôvodom boli nedostatočné priestorové a prevádzkové možnosti, ako aj chýbajúce personálne kapacity.“

Vznikol teda podivný kríženec – ani ryba, ani rak.

V niektorých školách sú späť  takmer všetky deti, najmä v Žilinskom kraji, kým v Prešovskom kraji to vyzerá dosť biedne, približne tretina z nich je späť v školách. a škôlkach.

 

O letných školách sa mihlo pár náznakov v máji…

Budú slúžiť na dohnanie vzdelanostných rozdielov medzi deťmi, alebo sa budú venovať prevažne výchove? Alebo doháňaniu rozdielov vo výchove? Netrpezlivo hľadám zmienky, ako ten patvar bude vyzerať a čo v skutočnosti bude jeho cieľom – lebo i tu podľa mňa by boli prínosnejšie centrá voľného času a rozšírené komunitné centrá (za spolupráce mimovládok) ako letné školy.

Naozaj ma zaujíma finálna verzia toho produktu. A aj to, koľko detí sa do nich zapojí, aby to neboli tie isté deti, ktoré teraz chodia do školy – lebo potom to stráca celé význam.

 

September je ďaleko…

Veru, ďaleko – a ja sa nemienim hrať na predpovedača budúcnosti. Uvidíme, či začne škola ako bežný školský rok – som opatrná, keďže Poliaci majú nárast koronaprípadov.

Každopádne, ak začne – už to nebude tá škola ako predtým.

V čom bude iná? Možno v tom, že zrejme budú ľudia v školstve oveľa viac využívať moderné technológie – v učení. Možno dva dni v týždni by škola mohla byť telemostom, aspoň pre väčších školákov. Moc sa mi páči, že deti budú v menších skupinách – je tam šanca na individuálnejší prístup.

Nie je dôvod celý deň spojmi putovať na krajskú poradu a späť, online poradami sa šetria financie aj čas.  Na druhej strane ubudne medziľudských kontaktov – lebo vždy to bolo o pár slovách s kolegyňami pred poradou a počas prestávok. O atmosfére a energii miesta, o ľudskom stretnutí. Ušetrí sa čas a financie online-poradovaním, no je to ako sex s robotmi, úplne neosobné.

Myslím, že bude dobré zvážiť, či nám aspoň občas nestojí za to dať energiu i čas a financie do osobného stretnutia.

 

V čom by škola mohla teraz byť iná? 

Práve v podpore individuality detí, ich osobitého prínosu. Každý je niečím cenný – a škola by mala pomôcť dieťaťu nájsť to, čo môže byť jeho jedinečným vkladom. Možno z matematiky bude mať štvorky, aj keby sa roztrhal, ale dokáže sa s láskou starať o zvieratá, či pestovať v školskej záhrade kvietky tak trpezlivo, ako nikto iný. Jednoducho by sme mali začať u detí od výkonového modelu prechádzať ku modelu jedinečnej ľudskej bytosti, podľa mňa teda – neviem aká bude v tomto smere koncepcia ministra školstva.

Menej u detí budovať vedomosti a viac s nimi hovoriť o ich pocitoch a názoroch – to by som priala našej novej pokoronovej škole.

 

Slobodná škola…

Moja delťácka kolegyňa pracuje s deťmi. Zámer sveta ju posunul k tej práci – a zdieľa podnetné informácie.

O jednu sa s vami teraz podelím – je o slobodnej škole v Česku

https://www.startovac.cz/projekty/erazim/?fbclid=IwAR20cPW-jkrNdRtUXDvuNK1UPiPShuHPxM-ONqsBpU5RsIn22yOlIq8IiUE

Moc a moc prajem deťom, aby sa korienky slobodnej školy zapustili do všetkých našich škôl. Aby všetky deti pocítili, že vzdelávať sa je úžasná možnosť a životná príležitosť, a nie povinnosť – a aby trávili roky v škole šťastne, a nie ako v mučiarni.

Aby sme ich v našich školách učili byť dobrými ľuďmi, nie byť dobrými žiakmi.

 

Uvidíme, čas ukáže, nakoľko dokážeme v slovenskom školstve využiť potenciál, ktorý nám pandémia ako životná skúsenosť priniesla..

 

Elena  8.6.2020

 

P. S.:

A malá rda.

Milí rodičia školákov, opýtajte sa vlády, či školy sú otvorené oficiálne, alebo nie sú. Lebo problém máte vy – ak vaše dieťa teraz nedajbože utrpí v škole úraz, poisťovňa vám to nemusí preplatiť.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986958x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie