Založ si blog

Hej, hej 8. – Všetci raz zomrieme. . .

Ľudia obchádzajú tému smrti – majú z nej strach. Nepatrí sa o nej hovoriť, ani uvažovať by sme o nej nemali – podľa väčšiny – „lebo to nie je normálne“.
A pritom známe latinské príslovie hovorí „pamätaj na smrť“.

Nielen o smrti, ale aj o umieraní dnes uvažujem.

 

Ľudia obchádzajú túto tému – ja som ju občas v skupinovej práci analyzovala. Nie kvôli tomu, aby som ľudí trápila, ale aby sme si uvedomili, že to ako zomierame má priamy súvis s tým, ako žijeme.

Väčšina ľudí by chcela zomierať doma v posteli, obklopení blízkymi, vďačnými za spoločne zmysluplne prežitý život. Potvrdzuje to i článok

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pruzkum-lide-nechteji-umirat-na-ldn-boji-se-ztraty/r~i:gallery:32111/

No ale to musíme najskôr zmysluplne a láskyplne a zodpovedne žiť, aby sme zomierali doma, aby okolo nás boli blízki, a aby sa s nami lúčili s láskou a úctou. Téma je preto hlavne o živote, ako ho žijeme – a ako by sme ho mali žiť.

 

Zomieranie je súčasťou života, rovnako ako narodenie…

Prejdeme si ním všetci.

Zaujímavý článok k téme – český – som čítala minulý týždeň. Česi sú akosi popredu v prístupe k tejto téme. V roku 2016 tam natočili film Život se smrtí, v ďalšom roku vyšla kniha Průvodce smrtelníka

https://magazin.aktualne.cz/umirani-je-osklive-ale-musime-se-znovu-naucit-jak-jim-projit/r~a01a5474298811e7a70b002590604f2e/

Zomieranie v nemocnici nepokladám za dôstojné a naozaj by mali zdravotníci dbať na to, aby bol priestor na dôstojnú rozlúčku, aby dôstojne zaobchádzali s telom mŕtveho a nenechávali mŕtvemu v ruke kanylu po smrti a podobne. Nehovoriac už o odbere orgánov a tkanív – ten zákon o darcovstve je u nás postavený nečestne – mal by sa vyžadovať súhlas, a nie nesúhlas počas života

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/10/01/dnes-28-biznis-s-mrtvymi-alias-ako-vas-mozu-v-nemocnici-vykostit/

a tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/10/18/dnes-104-nemocnicni-vykostovaci-mrtvol-alias-nasi-drahi-obcania/

 

Mnoho ľudí by svojich blízkych doopatrovalo, keby malo na to vytvorené podmienky.

Lenže veľké viacgeneračné rodiny žijúce pospolu sa rozpadli, žijeme mnohí v králikárňach, kde niet priestoru.  Posunul sa vek odchodu do dôchodku a tak ženy pôvodne sa starajúce o vnúčatá, a aj o starých a chorých členov rodiny, už nemajú šancu takto v rodine pomáhať, musia pracovať. A tretím dôvodom je i to, že sa ľudia boja, ako by samotné zomieranie a starostlivosť v rámci toho vyzerali, boja sa, že to nedokážu zvládnuť. Možno je dobre vedieť, že existuje aj mobilný hospic, ktorý blízkym odborne pomôže.

A moc krásny je článok  k téme o dôležitosti sprevádzania

https://magazin.aktualne.cz/ales-palan-marie-svatosova-hospic/r~af83090cd6c411e889f40cc47ab5f122/

V jednom z tých článkov bolo spomenuté, že chodia deti s učiteľkou pomáhať do hospicu. Myslím, že prepojenie mladých s pomocou odchádzajúcej generácii môže zvýšiť medzigeneračnú úctu, potrebujeme to ako soľ. A môže byť prospešné pre mladých ľudí tým, že si uvedomia, ako záver života úzko súvisí s tým, akým spôsobom žijeme.

 

Každý máme vlastnú smrť, sprevádza nás…

Prezradila som už párkrát v blogu, že som prešla šamanským rituálom smrti a zomierania. A že to pre mňa bola veľmi silná životná skúsenosť. Každý z nás má svoju vlastnú smrť, ktorá ho sprevádza životom, aby ho žil zmysluplne.

Napísala som aj to, že som v konšteláciách opakovane stála za smrť – a je to sprievodca k bráne, k svetlu. Veci sú dané.

 

Ach, áno a pieseň k téme záverom – pred týždňom a pol som ju objavila – je zvláštna, o smrti, alebo o pravej láske? Možno aj o pravom čase, ktorý by sme nemali stratiť

https://www.youtube.com/watch?v=yJL39PFjMXM&list=RDMMyJL39PFjMXM&start_radio=1

 

 

Elena   15.6.2020

 

K diskusii:  Je to o našom živote a šanci žiť dôstojne, nie o obviňovaní akýchkoľvek obetí, že nežili láskyplne.  Dôstojne nežili tí, ktorí ich do koncentrákov nahnali, Milan1. Keby sme žili všetci dôstojne, láskyplne a čestne – aj páchatelia zla –  neexistovali by koncentráky, kriminály, ani vojny.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004383x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie