Založ si blog

DNES 104. – Nemocniční vykosťovači „mŕtvol“ alias Naši drahí občania  

 

Ľudia, pozor!!! Mimoriadne zaujímavé video dnes na sociálne siete posunul prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov MUDr. Andrej Janco. Nájdete ho na stránke www.daynr.com/politika/39411-film-sensaciya-torgovlya-organami-na-ukraine-video.html.

 

Čo k tomu dodať?

Tragickú skúsenosť, že mŕtveho blízkeho im v nemocnici vykostili, má na Slovensku veru dosť ľudí. Žijú so svojou bolesťou medzi nami – škoda, že nemajú silu či odvahu porozprávať o tom, ako im takýto traumatický zážitok ovplyvnil život.

 

A pritom v našich médiách sa zasa raz od marca tohto roku rozbieha kampaň za viac „darcovstva“ – plánujú zvýšiť počty transplantácií.

Možno ovplyvnení manipuláciou súcitom sa do nej zvažujete aj sami zapojiť, aby ste svojimi orgánmi niekomu pomohli. Veď hej – ale komu…

Podaktorí odborníci vyhlasovali, že chcú robiť transplantácie,  ibaže majú nedostatok darcov – za dva roky vykonali operácií srdca iba 29. Požadovali preto „naliať do systému transplantovania peniaze“ a „zaviesť adresné platby – odmeny pre transplantačných koordinátorov“ – teda platiť nemocniciam a ich lekárom, ktorí budú nahlasovať vhodných „darcov“. Predovšetkým ľudí, u ktorých diagnostikujú mozgovú smrť.

Vedeli ste, ľudia, že v každej nemocnici je tzv. „transplantačný koordinátor – lekár, ktorý vyhľadáva medzi pacientmi nemocnice „vhodných potenciálnych darcov orgánov“ pre transplantačné centrá???!!

 

Darcovia chýbali, pretože sa v médiách hovorilo o obchodovaní s orgánmi a vykosťovaní mŕtvych. 

Transplantačné spoločnosti sa ešte vo februári hnevali (podľa článku Transplantácií  srdca je kriticky málo. Chýbajú darcovia, uverejnenom na www.aktuality.sk zo dňa 12.2.2015), že médiá prinášajú správy (mimochodom – ide o správy pravdivé!!!) o vykosťovaní mŕtvych, či o odberoch napriek nesúhlasu blízkych. Vraj ide o znevažovanie (nuž podľa mňa – ak ich prácu niekto znevažuje, sú to predovšetkým ich kolegovia, vykosťovači bez morálnych zábran). A tým, že sa k verejnosti dostávajú informácie, pribudlo im do „registra nedarcov“ v roku 2014 za pol roka  toľko „nedarcov“ ako za predchádzajúcich 10 rokov.

Pokles darcov potvrdili aj nemeckí lekári v dôsledku káuz,  a podvodov, ktoré boli odhalení v súvislosti s obchodovaním s ľudskými orgánmi. Na druhej strane v citovanom článku vyzdvihli transplantační odborníci Maďarsko, ktoré má vraj toľko darcov, že je významným exportérom ľudských orgánov i pre Nemecko či Holandsko. Len v Európe vraj čaká na orgány cca 70 000 ľudí.

 

A predstavte si – stal sa zázrak…

Už v októbri 2015 sme si mohli prečítať v médiách úplne iný článok „Šplháme sa z priepasti. Transplantácií orgánov začalo pribúdať“, na www.aktualne.atlas.sk zo dňa 7.10.2015). Podľa neho za 9 mesiacov  roku 2014 bolo uskutočnených až 193 transplantácií. Ako článok uvádza obrat nastal „vďaka informovaniu verejnosti a systémovým zmenám“ (t. j. finančnému motivovaniu vyhľadávačov od Všeobecnej zdravotnej poisťovne sumou vo výške 1500 eur za každého nájdeného „potenciálneho darcu“ – z nich 150 eur ako manipulačný poplatok Národnej transplantačnej organizácii, 650 eur transplantačnému centru a 700 eur konkrétnemu pracovisku, ktoré „darcu“ našlo – t. j. nemocnici, presnejšie oddeleniu v nej – jeho primár môže priamo odmeniť z tých peňazí koordinátora – vyhľadávača). Terajšia vláda (minister zdravotníctva Čižmárik) chce tie odmeny za nájdenie potenciálnych darcov dokonca smerovať priamo pre „transplantačných koordinátorov“.

Ani nechcem radšej vedieť viac o tom, ako tých „darcov“ vyhľadávajú. Ja teda z toho nemám dobrý pocit – veď čo sú dnes niektorí lekári schopní spraviť pre peniaze?!!! Stačí sa pozrieť na to, aké divotvorné poplatky za každú cenu podaktorí z nich vymýšľajú, len aby z ľudí vytiahli peniaze (poplatok za nespolupracujúce dieťa či iné absurdity). Tí menej dôverčiví zrejme teraz so mnou uvažujete nad tým náhlym zázračným darcovským sebauvedomením slovenskej verejnosti…

 

A tak si, ľudia, položte otázku – aká je Vaša šanca prežiť pobyt v nemocnici, kde je rozbehnutý takýto kšeft?

Samotný prezident Únie špecialistov Slovenska MUDr. Andrej Janco upozorňuje verejnosť už dlhodobo na riziko, aby sa z banálneho úrazu pri dopravnej nehode v nemocnici nestal úraz smrteľný.

Spomenutý odborník poukazuje tiež na nebezpečenstvá, ktorým sme my – bežní občania – vystavení tým, že sa zavádza elektronický zdravotnícky systém e-Health, do ktorého by mali byť vkladané všetky naše osobné a dôverné údaje. Slovenská lekárska únia špecialistov upozorňuje nás bežných dôverčivých a veci neznalých občanov, aby sme neboli takí dôverčiví. Takú databázu nie je problém prepojiť akokoľvek, odoslať z nej údaje kamkoľvek a komukoľvek v prípade potreby. Mohlo by potom možno byť úplne jednoduché napríklad v prípade potreby nájsť ďalšieho ideálneho „potenciálneho darcu“ pre prestarnutého amerického miliardára. Nepokladám to až za také „scifi“ ako by si mysleli niektorí čitatelia, veď sociálnymi sieťami práve nedávno bežal článok o 99-ročnom Dávidovi Rockefellerovi, ktorý v máji 2015 prekonal úspešne 6. transplantáciu srdca (www.ac24.cz). Podľa uvedeného článku ho operovali ho súkromní chirurgovia v hlavnom sídle rodiny v New Yorku. Absolvoval aj dve transplantácie obličiek a rád by sa dožil 200 rokov… Koľko sŕdc by za ten čas ešte potreboval? A koľko iných orgánov?

 

Pravdou je tiež, že

  • odbery srdca sa nerobia na úplne mŕtvom – pritom ja pokladám za pochybné kritérium, že klinická smrť mozgu je úplnou smrťou človeka (určite ho niektoré zdroje spochybňujú, auria.sk/blog/mozgova-smrt-novy-druh-smrti-zaziva – takže orgány odnímajú z tela ešte de facto živého, s prebiehajúcimi telesnými funkciami…),
  • ak sa odbery nerobia väčšinou nasilu – kto určuje, čo je tá menšina, kedy ju za akúkoľvek cenu robia, bez ohľadu na nesúhlas blízkych? Kto z transplantačných odborníkov by nám o tej menšine prípadov porozprával otvorene? Ako inak si možno získať dôveru, ak nie čestným a pravdivým prístupom? Azda zatajovaním – nemedializovaním skutočností o zistených pochybných praktikách?

 

Pozreli ste si video, na ktoré upozorňuje prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov? Je to otriasajúce.  Ľudia, zmobilizujme spoločne sily s odborníkmi SLÚŠ. Chcú naše dobro.

  1. Nedovoľme, aby do elektronického systému e-Health o nás nahodili naše osobné údaje bez nášho súhlasu.
  2. Žiadajme od politikov predpokladaný darcovský nesúhlas – a nie súhlas.

 

Prečo žiadať nesúhlas darcovstva ako bezpečné východisko?

Je skutočne hrozné – čo sa mnohí ľudia dozvedia až v situácii, kedy už nevedia nič spraviť, že slovenská legislatíva vychádza z predpokladaného súhlasu darcovstva u každého z nás – t. j. ak počas života človek nezašle písomný nesúhlas, tak odberať mu čokoľvek lekári môžu pri prípadne nimi skonštatovanej „klinickej smrti“.

Pritom samotní odborníci SLÚŠ poukazujú, že z kómy sa možno prebrať. Ich prezident MUDr. Janco potvrdzuje z vlastných skúseností vedúceho lekára metabolickej JIS vo FsNP Košice, kde pacientka s takmer rovným EEG po 2 týždňoch spontánne „ožila“.

Môjmu dieťaťu v podobnej situácii žiadnu šancu vo FsNP v Banskej Bystrici minulý rok nedali, pretože ho hneď na druhý deň odpojili aj  napriek môjmu nesúhlasu.

Pokladám takéto „darcovstvo“ za nečestný a neetický prístup – je potrebné situáciu zmeniť a zaviesť predpokladaný darcovský nesúhlas. Tak to funguje v mnohých krajinách. A tak to pokladám aj za správne – nech každý rozdáva svoje vlastné orgány sám za seba. Odmietam byť pokladaná za sklad náhradných dielov. Veď kto chce, môže sám svoje orgány darovať dobrovoľne – a kto nechce, bude uchránený (a tiež jeho blízki) od traumatizujúceho vykosťovania.

 

Elena  K. I.  Predná Hora, 18.10. 2015

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999858x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie