Založ si blog

Nemlčím 4. – Čo mi to pripomína?

Usmernenie generálneho prokurátora k šíreniu vírusu COVID ukazuje jasne, ako pokrivkáva slovenská legislatíva v oblastiach, týkajúcich sa ochrany obetí pred páchateľmi.

A ako nepružne reagujú štátne inštitúcie na túto situáciu. Lebo už malo byť v skrátenom konaní dávno schválené definovanie COVID a iných podobných nákaz ako nákazlivej ľudskej choroby.

A už dávno mali byť občania informovaní, ako majú postupovať voči tým, ktorí ich nakazia. Ak niekto je len sekundárne nakazený u nás, ako napríklad lekár a sestra, ktorých som spomínala v minulom blogu, tak zodpovednosť za všetky škody s tým súvisiace podľa mňa nesie ten, kto ich nakazil.

Všetci tí falošnohumanisti, ktorí by sa tvárili pohoršene a ľútostivo voči „chudákom, ktorí nákazu zo zahraničia dovlečú nechtiac“ – šetrite sily. Ak niekto prichádza spoza hraníc, má robiť ochranné opatrenia v každom prípade. AK ich nerobí, tak potom nech plače nad následkami svojich činov a nech nečaká, že ho budeme ľutovať.

 

Jednoznačne treba stíhať nielen toho, kto je pozitívny, ale i toho, kto vystaví iné osoby svojim nezodpovedným konaním karanténe. Aj keby nebol pozitívny, spôsobil im ujmu stratou časovou i finančnou, v podobe ušlej mzdy. Je preto potrebné spravodlivo a včas doriešiť také situácie legislatívnou oporou.

Nepáči sa mi, ako sú riešené takéto prípady v súčasnosti. Zažila som takúto situáciu v pracovnej oblasti, kedy som musela riešiť že odborné vyšetrenie dieťaťa kolegyňa realizovala v škole, kde bola v priamom kontakte s nakazeným pedagogickým zamestnancom, ktorý nemal rúško, hovorila s ním priamo a prevzala od neho aj papierové materiály. O probléme sa dozvedela o dva dni. RUVZ tento kontakt označil ako nerizikový, krátko trvajúci a zamestnankyňu za schopnú práce ďalej s rúškou, bez potreby testovania. Nakoniec si testovanie vybavila, o dva dni, medzičasom som jej určila len prácu z domu do doby výsledkov testov. No je to vždy riziko, vzhľadom na validitu výsledkov testovania, že do práce pustíme človeka, ktorý môže byť po tak krátkej dobe len falošne negatívny. Nakoniec nebola pozitívna, no poviem otvorene – bola som pripravená podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za všeobecné ohrozenie a šírenie nákazlivej choroby.

Dodám k tomu ešte – vôbec sa mi nepáči , že kým osadníkom sme sa skladali na testovania hlava – nehlava, tak iní sa k testom dostanú len tak, že si ich zaplatia. A že štát pristupuje bez dostatočnej úcty ku ich zdraviu.

Lebo keby mal štát úctu voči zdraviu tých, ktorí pracujú, už dávno by sme mali legislatívne upravené, ako postupovať, ak nás niekto nakazí v súvislosti s výkonom práce. A jasne doriešenú zodpovednosť nákazonosičov trestnoprávne. AK si preštudujete usmernenie GP, tak vidíte, že zasa raz je to beh na dlhé trate za spravodlivosťou.

Pri čítaní niektorých príspevkov na sociálnych sieťach neverím, že u nás platí Gaussova krivka. Lebo ani rozumové schopnosti, ani morálka a svedomie zjav ne nie sú postačujúce na to, aby niektorí ľudia upustili od sebeckého pohodlia a začali sa správať zodpovedne voči ostatným. Nedochádza im  akú veľkú mieru ohrozenia spôsobujú, a aké veľké škody. Ak si pozriete môj predošlý blog, koľko ľudí doplatilo na správanie jedného bezohľadného  a svoje pohodlie pred bezpečím ostatných uprednostňujúceho človeka???!! Pod príspevkami TA3 a ďalších médií o téme si dávajú návody, ako podvádzať s tými mobilmi. Zjavne im nedochádza, že podvádzaním ohrozujú nás ostatných,

Ak sa spustí komunitné šírenie kvôli niekoľkým nezodpovedným egoistom, tak to bude problém. Niektorí si naivne myslia, že všetky tie popisované prípady úmrtí v niektorých krajinách sú len fiktívne, že sú tam prázdne truhly a že nikto nezomrel na koronu, tak to snáď ani nie je o zdravom rozume.  Zomrelo veľa ľudí, a to že ich kopy neboli u nás (zatiaľ), je vec šťastia, imunizácie  z čias socializmu a uzávery v úvode.

V úvode situácie s koronou som si vravela, že radšej budem len pozerať mlčky, no hnevá tá neúcta k životu, ktorá je v pozadí toho sebeckého postoja niektorých. Viem presne, čo mi to pripomína.

Presne tú istú neúctu k životu  pokladáme za opakovane jatriacu naše jazvy my, matky detí mŕtvych vinou lekárov. Žiadna z nás sa nedočkala ospravedlnenia od lekára, ktorý zavinil smrť jej dieťaťa, hoci odborné posudky potvrdili pochybenia. Žiadna z nás nepočula úprimné slovo ľútosti od páchateľa. Žiadna z nás nezažila nijaký ústretový krok, ktorým by sa snažili aspoň zmierniť dopad tej situácie nimi zavinenej na nás. 

Je to hanba, taká bezohľadná morálka. Je to hanba, takí sebci, ktorí nevidia nikoho okrem seba. Je to hanba, nedokázať niesť zodpovednosť za svoje konanie a nechať jeho následky dopadať na iných.

Skutočne tu treba niektorých strážiť a trestať ako malé deti. Lebo dospelú zodpovednosť za svoje konanie voči iným zjavne nedokážu niesť.

Pokiaľ sa veľmi rýchlym súdnym konaním s plaťákom nedostane pár ľudí do problémov, že budú hradiť nimi zavinenú škodu v dostatočne veľkom rozsahu, tak zrejme budú zdravie nás ostatných ohrozovať nezodpovední cezhraničníci všetkého druhu.

 

Elena  14.7.2020

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

Pravdu na stôl 3. – Až takto ďaleko to musel dohnať tento štát? ? ? ! ! ! !

13.03.2024

Nie, ja sa vôbec nečudujem, že sme spoločnosťou, v ktorej matky s postihnutým dieťaťom v náručí skáču pod vlak. Musela som zostať ticho chvíľu, lebo to, čo by som napísala hneď po tom čine zúfalej matky, by táto spoločnosť nerozdýchala. A hej, môžete klamať sami sebe a navrávať si, že tá matka určite nebola v poriadku, keď spravila taký čin, aby ste pozametali [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,835
Celková čítanosť: 8910698x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Kategórie