Založ si blog

Most 2. – Veľké veci nemusia byť veľké. ..

Zázračné posolstvá. Odkiaľsi z neznáma k nám putujú – z duše, z vesmíru, z nekonečna?

Prichádzajú nečakane a prepájajú nás so svetom, ktorý nevidíme. Píšu príbehy, zvláštne príbehy, až sa nám z nich hlava zatočí. Áno, dnes o niečom krehkom a pritom tak silnom, že je to „ťah na hlavnú bránku“. Zásadne menia náš svet a nás samých v ňom.

Snažím sa týmto uvažovaním uchopiť tú niť poznania.

 

Koincidencie sú správy Zámeru sveta…

Nenáhodné náhody. Keď ich začneme vnímať, cítiť z nich ťah nitiek, ktoré vedie neviditeľná ruka. Ja cítim to intuitívne popchnutie – „urob to a to“. Už som sa naučila poslúchnuť také volanie.

Niektoré koincidencie sú natoľko silné, že sa nám z nich tají dych – učia nás porozumieť ďalším krokom cesty, smerujú nás k pravým miestam a pravým ľuďom. Ako včerajší srdcový kameň – no prečo som tu mala prísť, hovorila som si po prebojovaní sa lúkou plnou bodľačia ku kopčeku. Oprela som si ruky o kameň – v tej chvíli som cítila, že presne to je ono. Otočila som ten veľký sivý kameň, a mal tvar srdca. Naozaj cítim hlbokú vďačnosť zaň a aj za jeho dopravu domov (hneď hore pri mne zastalo auto, turisti ma potom až domov doviezli).

Iné správy osudu sú zamerané na naše zmúdrievanie, vnútornú premenu. Včera mi to prinieslo pochopenie miesta „kde usínají motýlové“. No predstavili by ste i také idylické miesto ako lúku plnú bodliakov? Ja veru do včerajška nie – no teraz v sebe nesiem posolstvo, že zdanie môže klamať. Že lúka plná bodliakov môže byť tým pravým miestom. Je to skrátka zástupný obraz niečoho, čo sa mi ukáže v živote, viem.  A je to hodne dôležité. Úprimne, tak ma to znepokojilo, že o koincidenciách teraz dumám.

Niektoré koincidencie sú zasa hladiace, ofukujúce rany či slzy. Predvčerom mi prišla kniha – dostala sa ku mne náhodne, ako inak – oslovil ma jej názov. Objednávala som si dve knihy, už dlhšie som sa chystala ich kúpiť, a tak som ju k nim pribalila. Prišla, málá a zdanlivo nenápadná, v béžovom obale. A ako to býva so všetkými správnymi vecami – až keď prenikneme do ich podstaty namiesto povrchného vonkajšieho pozorovania – zistíme ich úžasnosť. No čo vám poviem, je čarovná tá kniha. Volá sa Kéž bych pod hvězdami dobře odtančil svuj tanec, a je plná nádherných fotiek a myšlienok.

Dáme nejakú myšlienku z nej náhodne otvorenú. „Boh sa ostýcha pred mojou slobodou. Nediktuje, ponúka. Modlitba je potom pozvanie Boha do mojich problémov a starostí. Ak to neurobím, Boh s úctou ostane vonku.“

Hm, pre mňa vyvoláva táto myšlienka spomienku na konšteláciu s Bohom, riešila práve moju tendenciu nežiadať o pomoc nikoho a všetko zvládať sama.  Požiadať o pomoc a prijať ju je dôležité. No na druhej strane Boh nie je kuriér, doručujúci naše priania.  Dnes chápem, že nechať niektoré veci na osud, aby sa ukázalo ich správne riešenie, je dôležitá životná skúsenosť. A prijať ich s pokorou, namiesto ustavičnej snahy presadiť svoju predstavu riešenia situácie, je z môjho pohľadu znakom životnej múdrosti.

Najlepšie veci prichádzajú len k tým, ktorí životne zmúdreli. Životné zmúdrievanie nám pomáha stať sa zasa deťmi. Očistiť svoje srdce – stať sa dôverujúcimi, úprimnými, pravdivými, prirodzenými, milujúcimi svet a život, prijímajúcimi beh vecí a schopnými ponoriť sa celým srdcom do danej chvíle bez ťahania minulosti či budúcnosti so sebou. Na nič sa nehrať a tešiť sa z maličkostí. Lebo až keď máme opäť detsky čisté srdce, tak rozumieme, že veľké veci nemusia byť veľké…

Veru, veľké veci nemusia byť veľké…

 

Elena 16.9.2020                                                                                                                                                                                

Fotka je moja, pravdaže, včerajšia lúka plná bodliakov. Ako úplne inak vidíme veci, keď ich vnútorne pochopíme…

 

 

 

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004596x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie