Založ si blog

Ovčania 2. – Ako cestu medzi Muráňom a Prednou Horou budovali. . .

Blíži sa zima – v tomto kraji hôr skôr ako inde – a spadnutá cesta medzi Muráňom a Prednou Horou je stále spadnutá.

A tak vám o tej oprave – neoprave pár slov porozprávam.

 

Hej, zasa raz o tej ceste…

Už som o nej písala opakovane. Napríklad v blogu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/07/24/povedz-mi-5/

alebo tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/08/15/cas-otazok-1-list-premierovi-slovenskej-republiky-igorovi-matovicovi/

Vedenie kraja sľubovalo riešenie

https://www1.pluska.sk/regiony/poskodena-cesta-medzi-muranom-prednou-horou-vieme-kedy-mala-byt-prejazdna

 

Videa a fotografia k téme… 

 

https://www.facebook.com/100000048815015/videos/3686905221321069/?extid=HMN7vxg5edXSMwmT

https://www.facebook.com/100000048815015/videos/3686905294654395/?extid=lMUhE7IXcWUh6WkH

Autorom fotografií i videí je  šikovný mladý muž Eduard Edík Novotník, a sú uverejnené i na jeho fb. Uverejňujem ich tu s jeho súhlasom, samozrejme.

Ak si myslíte, že na nich vidno cestu po búrke, tak nie – ide o cestu v stave z 15.9.2020.

Áno, je to oprava cesty na zaplakanie, ani len popadané stromy a nával doteraz neodpratali. Minimálne sa tým mohli práce následne urýchliť, lebo času nazvyš nie je.

Odkiaľ vyviezli tých 150 áut nánosov, o ktorých sa hovorilo v médiách, je pre mňa skutočne záhadou.

 

Prejazd národným parkom…

Už chodíme ráno do práce za tmy.  A čoskoro sa z nej za tmy budeme aj vracať. Lebo semafory.

Ak sa zhorší počasie, nebude už ani prejazd obchádzkou národným parkom možný. Lebo cestu v národnom parku udržiavať bežne v zime posypom nemožno, a jej odhŕňanie je tiež otázne.

SAD v zime tadiaľ údajne chodiť nebude. Plne ich chápem, je to cesta o život tadiaľ i bez snehu a poľadovice, lebo cesta je určená pôvodne len pre cyklistov a peších turistov. A postačilo by, aby sa jeden voz zasekol, a celá doprava skolabuje. Pritom povolenky dostáva kadekto a prevláčajú sa tade naozaj hŕby áut.

No čo poviete, je toto situácia, v ktorej by sa malo naťahovať riešenie MIMORIADNEHO STAVU a HAVARIJNEJ SITUÁCIE na tejto ceste, ktorá je hlavným ťahom na Poprad – a nie chodníčkom od Jankovej chalúpky ku krčme??!!! Načo máme v tomto štáte toľko krízových štábov a manažmentov kadejakých, keď nedokážu zmobilizovať sily a prostriedky na opravu cesty nielen slovenského, ale i medzinárodného významu z hľadiska dopravy a prepravy?

Občania sú rukojemníkmi v takejto situácii.

 

Straty…

Nejde len o časové a finančné straty tých dochádzajúcich. Ale v utorok som bola na Veľkej lúke, na ceste boli žabky poprechádzané. Podchvíľou som odtrhla lopúchové listy a preložila v nich mŕtvu žabku do trávy. Akosi mi bolo ľúto nechať ich pozostatky len tak prechádzať. I moje deti pochytili citlivosť voči zvieratám, a slimáky bežne z cesty prekladajú, aby prežili.

Mnohí sa rútia tou cestou, kdeže tridsiatka povolená, jazdia bez akýchkoľvek ohľadov. Nielen žaby prechádzajú. Ľahko sa môže stať nešťastie, peších turistov i cyklistov je tam kopa, srnky tam pobiehajú cez cestu. Je mi ľúto národný park, škodí mu toto obchádzanie autami, najmä s takými šoférmi podaktorými ako tu jazdia.

 

Ľudia netrpezlivo čakajú na zázrak…

Iné im neostáva. Pri takom riadení celej situácie by veru viac pomohlo privolať šamana, ako sa spoliehať na to, že cestu nejako efektívne porieši vedenie kraja.

Poviem otvorene a nahlas, že podľa mňa by tú minuloročnú rekonštrukciu cesty mali preveriť znalci a vyjadriť sa, či šlo o postup primeraný. Dnes som požiadala vedenie kraja o informáciu, aké boli zdroje financovania a kto realizoval rekonštrukciu tej spadnutej cesty v minulom roku. Lebo som láskavý a trpezlivý človek, ale nedám sa zavádzať a klamať. Klamanie a zavádzanie nemám v obľube, a ani tých, ktorí sa tak správajú. Vlastne som si istá, že voči tak sa správajúcim ľuďom neplánujem byť milá a ústretová.

A ani nemienim doplácať na niečiu manažérsku liknavosť (ste si istí, že by som vedela použiť ďaleko viac ďaleko horších výrazov, však?) tým, že do zimy ani len nezačnú cestu opravovať. Lebo straty časové aj finančné máme už teraz veľké. Ak by sme mali chodiť do práce a z práce obchádzkou cez Brezno či Rožňavu, šlo by o obchádzku, ktorá by bola denne jednoducho neúnosná.

Píše o nej článok v linku

http://www.sopsr.sk/web/?cl=20690

Neúnosné pre ľudí, ktorí tu žijú a pracujú je to už teraz. Život mnohých do práce dochádzajúcich sa zmenil na nekonečný zhon, aby denno-denne dorazili presne v časovom intervale 5 minút na semafory. Ľudia sú z toho zúfalí.

A tí, ktorí by krízovú situáciu mali účinne riešiť a zvládať, lebo sú za to platení, sa neunúvali ani len začať doteraz tú cestu opravovať.

 

 

Elena    18.9.2020

 

K diskusii pjk127 – nuž, mohli by sme vyhlásiť tipovaciu súťaž koho prizvem…

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Tibor Gašpar

Gašpar: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent

29.04.2024 12:20

Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona.

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9015406x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie