Založ si blog

O časoch 7. – V tichu noci. . .

Stála som pri bytovke v prednohorskom tichu a tme.

Sú špeciálne, tomu rozumejú len tí, ktorí žijú v náručí prírody. Ďaleko od mesta utícha ustavičné hučanie áut, ruch a osvetielkovanie mesta, ktoré nahrádza v dedinách nanajvýš tak ruch miestnej krčmy a sporadické verejné osvetlenie, prechádza pozvoľna do ticha miest, ako je to naše. Ticha a tmy, ktoré možno krájať ako šľahačkové zákusky.

Okolo mňa pobiehali oba mladé túlavé kocúriky, starý oranžový kocúr zrejme kdesi spal. Sprevádzali ma ku smetiakom a späť, kým som niesla triedený odpad. Snažia sa získať pozornosť, a mať svoj domov a svojho človeka.

Pootvorila som dvere bytovky, aby schli čerstvo umyté schody, keďže dnes mi pri prerábke v byte pílili na nich yporky, a vo vzácnej chvíli oddychu som na ruky vzala oranžového kocúrika. Je úžasný, klbiečko huňatej bielej srsti, s oranžovými fúzikmi. Priateľsky pradie, nadšený pozornosťou, jeho čiernobiely brat je menej dôverčivý, no i on prišiel a dal sa mi hladkať. V duchu som prosila Zámer sveta, aby im dal dlhý šťastný život, domov a bezpečie. Deti zdieľali opakovane na socsieťach prosbu o pomoc pre mačiatka, no nenašiel sa nikto ochotný dať im domov. So susedami ich kŕmime, no prichádza zima, tu v horách dvojnásobne krutá. A popri srnkách, ktoré i včera prechádzali cez cestu pred autom pokojne a pomaly,  tu pobiehajú i líšky. Každý rok im padne za obeť nejaká mačka. Dopriala by som kocúrikom rada bezpečný domov, milujúcich ľudí. Ticho som ich v tme hladkala, a priala im šťastný osud.

Na oblohe žiarili hviezdy. Stála som tam iba v tenkých fialových šatách, no bolo teplo. Nosím tie dlhé šaty moc rada, aj keď pri chôdzi do schodov si ich musím princeznovsky naddvihovať, aby som nepošliapala lem. Vzduch voňal jesenne, krajina pokojne oddychovala. To sú okamihy, kedy si človek uvedomí, na čom naozaj záleží. Zmysluplnosť života, blízkosti prírody, ďaleko od žabomyších vojen politikov,  zúrivo aktívnych politických blogov či diskusných  príspevkov. Sú to chvíle, kedy sa život odlepí od neprirodzeného zhonu a tlaku moderného sveta.

Ja v takých chvíľach niekedy len tak žijem okamihmi pohody. A niekedy dumám o dávnych dobách, keď ľudia žili bez moderných výdobytkov a svietili sviecami a lampami, chodili hlásnici, ľudia sa stretávali pri páraní peria a rozprávali sa o kadečom, svoj život mali plný tradícií a rituálov.  Putovali krajinou bez umelého osvetlenia, navigačiek a asfaltových ciest. Oveľa viac načúvali svojej intuícii, a oveľa viac odvahy prejavovali. Ach, áno, niekedy uvažujem o tých dávnych časoch. Akými zvláštnymi cestičkami putuje život, aké silné a pohnuté sú osudy generácií. A koľko neznámych bezmenných hrdinov ľudstva celkovo i generácií našich rodín šlo časmi, kým sme sa dostali do bodu, že sme tu a teraz my.  A že i keď sa nitky vývoja sem-tam dostali do slepej uličky cez ľudí schopných zrady, vraždy svojho otca, či zotročenia iných, predsa ten hlavný prúd života smeruje ďalej vďaka tým, ktorí dokázali i v ťažkých časoch z mála podať žobrákovi skyvu chleba, či pocestnému misku hladovej polievky. Že dobro ide časmi, ľudskými osudmi, a zlo je len taký občasný zblúdilý výhonok, ktorý mu pomáha nájsť ten správny smer a zosilnieť.

Vynoril sa mi v tejto chvíli pred očami obrázok moderného Ramba – so samopalom cez plece, no v ružových čatách, na podpätkoch a zmaľovaného. Nesedí mi to, nie je to sloboda vývoja, ale jeho patológia. Lebo slobodu si podľa mňa nemožno pliesť s bezhraničnosťou. Slobodné a bezhraničné je nakydať do guláša cukor, ale jesť ho nedokážete, Rovnako ako osoliť si puding.  Sloboda pre mňa neznamená robiť si kedykoľvek čokoľvek, je poznanou nutnosťou, že ak chcem puding, nemôžem ho soliť. Neviem prečo mám pocit, že terajší vývoj je takým falošným výhonkom, s bezzábranovým užívaním si, pokrivením hodnôt rodiny, a s neúctou ku tomu, čo tvorí v živote pevný základ pod našimi nohami – k čestnosti, pravdivosti, zodpovednosti. Možno preto nad tým uvažujem, že hľadám ľudí dávnych čias – ktorí sa neboja putovať lesom do neznáma, a ktorí  sú úctyhodní nie svojim majetkom a uznaním davov, ale svojimi ľudskými činmi a hodnotami.

 

Elena  11.11:2020

 

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Pláž, Reynisfjara, Island, mReportér

Zábery z pláže, pred ktorou varujú turistov aj miestne úrady. Prečo je tak nebezpečná?

08.05.2024 05:00

mReportér Jaro Karak zachytil tieto pekné zábery priamo z Islandu.

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,864
Celková čítanosť: 9041842x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív