Založ si blog

O časoch 6. – Víla zo starého duba. . .

 

Slnko hrialo, priezračný jesenný vzduch lákal k modrastým horizontom.

Aj napriek teplou náručou objímajúcemu dňu som upratala balkón pred zimou. Muškáty našli miesto vo veľkom kvetináči na schodoch bytovky. Ale majorán i zeler v truhlíku na zemi sú sklom chránené pred chladom. A biele kresielka so stolíkom spolu so mnou veria, že príde ešte pár slnečných dní. Moc ich privolávam, lebo v dlhom bielom truhlíku sa vinú mladé rastlinky mojich najobľúbenejších kvetov a podaktoré z nich už aj vytŕčajú nesmelo rozkvitajúce žiarivo oranžové hlávky – isteže, sú to kapucínky –  a druhá generácia, vyrástli zo semienok kvietkov vypestovaných tento rok.

 

 

Kraj sa pomaly ponáral do tmy. Temnela už cesta, keď som rýchlo umývala schody bytovky. A  potom som rýchlo kráčala vyhodiť odpad,

Starý dub, popri ktorom by ste prešli a iba letmo zaregistrovali jeho prítomnosť, ticho ševelil konármi. Vietor sa nimi prepletal nenáhlivo v podvečernom šere, akoby unavený z tisícov míľ, ktoré dnes preletel svetom.

 

Na oblohe pomaly fialoveli mraky, zlatistá červeň odchádzala kamsi za obzor. Odrazu zablikala na pozdrav prvá hviezda. Okolitá krajina tíchla v ústrety blížiacej sa noci.

 

Vzduch sladko voňal jeseňou, príjemné teplo dňa ustupovalo pozvoľna nočnému chladu. Kráčala som k bytovke tíško, potichu, aby som vílu nezobudila. Beztak už čoskoro vyskočí a vybehne pochabo si zatancovať  na svah  pri bytovke, na ktorom sa ešte týčia rozkvitnuté kvety.

 

Zaklapla som pomaly kôš na  umelú hmotu a vyložila som papierový odpad do kontajnera na papier. Tak, hotovo. Zasnívane som sa zadívala na temnejúcu oblohu. Obrys cesty k domu sa v nej strácal.

Zrazu nesmelo zablikala pouličná lampa. Osvetlila chodník k bytovke, aj starý dub, stojaci vedľa nej. V neveľkej priehlbine jeho pňa pri veľkom konári poskakovali tiene okolo maličkých dvierok. Boli zavreté, víla Vážka, žijúca v dube, cez deň tíško spala. Minulú noc  ohrievala svojim dychom kvety, ktoré prepadol náhly chlad neskoro-jesenných nocí a mrazivo ich ofukoval. No teraz mala dvierka otvorené. Každú chvíľu vybehne  na svah pri bytovke, potešiť sa s poslednými kvietkami, ktoré tu odvážne dvíhajú hlávky.

Zvonivo sa rozosmiala a jej smiech doľahol až ku mne.

Krásny večer, víla Vážka, zašepkala som.

 

Že ste ešte nikdy nevideli vílu? Ako to?

Sú tu, žijú svoj vílí život tíško a nenápadne. Víla Vážka  domčeku na strome sídli už hodne dávno.  Večer čo večer otvorí dvierka na svojom domčeku a vykročí.

Stáročia plynú popri nej. Putuje nimi, to len my zomierame…

 

 

Elena 9.11.2020

 

P.S. Fotky sú všetky moje, dnešné – teda už včerajšie…

 

K diskusii   ďakujem, malinova – moju dlhšiu rozprávku nájdeš tu, školáci ju radi prednášajú aj na súťažiach

https://uzitocna.pravda.sk/skola/clanok/19480-babika-najstastnejsia-na-svete/

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003489x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie