Založ si blog

A veď hej. . . 5. – Koho nezavrú?

Pokračujme v analýze koronadarebáčin z minulého blogu.

 

Ďalšou v rade darebáčin sú Mikasove vyhlášky.

O tých som už predtým písala, a nemám slov na argumenty ako chudák len poslúchal Matovičove príkazy. To ako vážne? Ten pán je svojprávny,  musí mať jasno vo svojich kompetenciách – a aj za svoje rozhodnutia niesť zodpovednosť. Narobil tými vyhláškami kopu šarapaty, lebo prevláčanie ľudí bez testovania cez hranice je nehoráznosť. Práve tým došlo ku šíreniu korony, v dôsledku toho zomierajú ľudia a podľa mňa tým spôsobil aj škodu veľkého rozsahu.

Keďže som to už analyzovala predtým, len stručne – ani to nie je najväčšia darebáčina koronakrízy.

 

Ďalšia darebáčina sa týka skutočnosti, že do protiprávneho konania tento pán svojimi vyhláškami a vláda v spolupráci s ním zaťahujú celý rad ďalších osôb. Pred časom som sa zastala riaditeľov škôl, voči ktorým pobúrene vyskakovala verejnosť, že oni dostali nariadenie na uplatňovanie určitých opatrení – pustiť do budovy len osoby testované.

Teraz je to isté v modrom, všetci zamestnávatelia sa realizovaním opatrení vyhlášky vystavujú trestnému stíhaniu. Píše o tom článok, poskytujúci vyjadrenie Inštitútu ľudských práv.

“Ak sa zamestnanec rozhodne neabsolvovať dobrovoľné testy, nemôže sa z rozhodnutia vlády dostaviť do práce. Zamestnávateľ je v takomto prípade povinný to ospravedlniť a evidovať ako prekážku v práci z dôvodov všeobecného záujmu pre plnenie občianskych povinností podľa § 136 ods. 1 Zákonníka práce. Zo strany zamestnávateľov je nezákonné zamestnancov k účasti na testoch donucovať pod hrozbou prepustenia alebo podmieňovať vyplatenie variabilných zložiek mzdy, dochádzkového bonusu, hospodárskych prémií či 13. či 14. platu účasťou na celoplošnom testovaní,”

Ide o jasné skutkovú podstatu TČ.

“Pri trestnom čine vydierania nejde len o vyhrážku násilím, ale aj vyhrážku pod hrozbou inej ťažkej ujmy. Podľa relevantnej judikatúry (rozhodnutie OS č. R 10/1979-I) možno za ťažkú ujmu považovať aj ujmu v rodinnom živote za situácie, kedy sa ujma ako ťažká javí objektívne a keď ju napadnutý ako ťažkú ujmu pociťuje, pričom musí ísť o neoprávnenú vyhrážku. Vydieranie k účasti na teste, ktorý zamestnávateľ neorganizuje, podmienené hrozbou okamžitej straty zamestnania a príjmu počas koronakrízy tieto znaky napĺňa. Zároveň je dôležité si uvedomiť, že trestného činu sa dopúšťa konkrétna osoba, teda v tomto prípade aj riadiaci pracovník, napríklad vedúci prevádzky a fakt, že takýto pokyn získal od vedenia firmy, ho nevyviňuje. Firmy majú možnosť testovanie nariadiť a zabezpečiť na vlastné náklady,” vysvetlil JUDr. Daniel Grejták.

 

Toľko pre všetkých naivných, ktorí by chceli ospravedlňovať hlavného hygienika Mikasa.  Ani jeho nemožno vyviniť argumentami že len plnil rozkazy. (mimochodom presne v štýle fašistického Nemecka, akosi sa tých inšpirácii práve tým obdobím v tejto vláde zbiera čoraz viac).

Celé si to môžeme o zodpovednosti šéfov a nemožnosti vyvinenia sa prečítať v článku v linku

https://www.ludskeprava.sk/nutenie-zamestnancov-do-plosneho-testovania-moze-veducich-pracovnikov-dostat-do-vazenia/#sthash.uNfUCjgR.dpbs

A ak by si niektorí naivní mysleli, že nie je problém vybudovať mobilné odberové miesto pre zamestnávateľa predsa, nuž podľa mňa to tak nie je. Preukazujete ešte i bezúhonnosť – teda šéf ju preukazuje – hoci napríklad v školstve zo zákona ju preukazujete každé štyri roky povinne, a ten doklad má zamestnávateľ, takže je na hlavu postavené v rámci toho ju zasa požadovať. Keď by ju mal ktosi preukazovať, tak ten zdravotník, aby vám odbery nerobil niekto, kto je trestne stíhaný za poškodenia zdravia pacienta trebárs. Požiadavke dokladovať ju tým vedúcim zamestnancom pri jeho zriaďovaní na pracovisku pre účely testovania výlučne zamestnancov skutočne nerozumiem.

Vlastne je to dobrý biznis – ak neviete ako podnikať, mobilné odberové miesto si zriaďte na výhodnom mieste. Akéže všelijaké sú tie druhy testov, pozrite

PCR Covid-Pass (hradené poisťovňou, len na objednávku na korona.gov.sk)

Ag MZSR (antigénový test pre širokú verejnosť, hradený Ministerstvom zdravotníctva SR – len zazmluvnené MOM)

Ag bezplatný (bezplatný antigénový test pre širokú verejnosť vykonávaný v rámci akcie „Zachráňme spolu životy“ alebo iného celoplošného skríningu alebo testovania)

Ag Návrat do škôl 2021 (antigénový alebo „kloktací PCR“ test pre žiakov, rodičov a zamestnancov škôl hradený MŠVVaŠ SR)

Ag pre zamestnancov (antigénový test, ktorý vo vlastných priestoroch robia veľké firmy pre zamestnancov)

PCR pre samoplatcov (PCR test, ktorý si hradia občania)

Ag pre samoplatcov (antigénový test, ktorý si hradia občania – lyžiarske strediská, akcie,…)

 

– samozrejme že podnikať sa vám oplatí s tými platenými, alebo aby ste mali hradené bez problémov tie pre občanov bezplatné, existujú k tomu aj nejaké výzvy MZ SR, ako sa dá pochopiť z textu.

Nuž ale vráťme sa k pôvodnej myšlienke,  je to škaredá darebáčina, zatiahnuť do problémov kopy nevinných ľudí – zamestnávateľov a vystaviť ich trestnému stíhaniu.

Ale to veru nie je tá najväčšia z koronadarebáčin…

 

Budeme pokračovať nabudúce.

A záverom si pekne zopakujme – lebo tomu človek ťažko uverí – –

z jednej strany zamestnávateľov a šéfov, vedúcich zamestnancov tlačia protizákonné vyhlášky, za ich porušenie pokutujú. Na druhej strane ich zažalujú zamestnanci, ak sa budú tými vyhláškami riadiť.

Zriadiť vlastné odborové miesto môžete len ak máte viac aspoň 20 zamestnancov. Ale tí menší zamestnávatelia nemôžu spojiť sily, lebo musíte testovať len vlastných zamestnancov, ak nechcete mať poťahovačky so zákonom. . No koho nezavrú?

 

 

Elena

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005083x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie