Založ si blog

A. . . 8. – Limitovaná edícia. . .

Pobavila ma správa, že Gréci sa tvária, aký je ich premiér výnimočný – hotová limitovaná edícia. Mal pri očkovaní rozopnutú košeľu a šalejú z neho ženy u nich vraj. Nuž, to náš premiér si ani košeľu rozopínať nemusí – a šalejú z neho všetci občania…

Limitovaná edícia je skrátka limitovaná edícia.

Takže o limitovaných edíciách pár slov…

 

Limitované edície bývajú aj super…

Napríklad limitovaná edícia nejakej čokoládovej tyčinky, ktorú nemôžem menovať, bola vynikajúca vec – moje najmladšie dieťa ju milovalo. Pre mňa bola úžasnou krátkodobo vyrábanou – a teda limitovanou – edíciou kyslá smotana s kúskami chilli. Existujú limitované edície hračiek tenisiek, oblečenia, no kadečoho. Aj limitované edície kníh poznajú bibliofili.

Žiaľ, nie všetky limitované edície sú úžasné.

Ako tak pozorujem opatrenia realizované v rámci pandémie, aj naša vláda je zjavne limitovanou edíciou.

 

Limitovaná edícia opatrení…

V súčasnosti vládou vymyslené opatrenia sú epidemiologicky úplne absurdné – navláčať na kopu zdravých s chorými, cez hranice púšťať netestovaných, nezaistiť nakazených proti šíreniu nákazy pohybom mimo karantény.  Namiesto účinných liekov navláčať testy. A otvárať hala-bala čosi, ako napríklad školy.

Áno, otvárať školy je nápad storočia pri šírení vírusu zasahujúceho deti – a  dopadne to v priebehu týždňa tak, že ešte aj to doteraz ako tak fungujúce dištančné vzdelávanie už tiež prestane fungovať. Lebo ak ochorie učiteľ, nebude mať kto učiť ani prezenčne, ani dištančne. Namiesto otvárania škôl mali vylepšovať prístup detí zatiaľ odčlenených od dištančného vyučovania – už mali byť v komunitných centrách počítače a mimovládky pracovať s deťmi v nich v maličkých skupinkách pripojením sa telemostoch na vyučovanie. Dnes sa niektoré školy otvoria – a uvidíme kam a ako rýchlo nás ten nápad povedie.

Úplne absurdné je dodávať nápady do oficiálnej verzie opatrení svojvoľne – ako Krajčí s jeho nápadom testovať povinne cestujúcich MHD. Aj opatrenia, ktorých realizácie v praxi by som sa nechcela dočkať tam patria – nápad so SMS, či QR kódmi. Na druhej strane opatrenia, ktorých by som sa dočkať chcela – dezinfikovanie ulíc, dezinfekčné brány vstupov do obchodov či úradných budov. Je hrozné, ak pri vstupe do obchodu vám podstrčia ako ochranný prostriedok fľašu, z ktorej si stláčaním máte dávkovať dezinfekciu – a tej fľaše sa dotýkalo ktoviekoľko nakazených ľudí určite.

A to ešte stále nie sme v štádiu povinných prác a štádiu nedostatku tovaru. Namiesto realistických krokov – prípravy postupu a oboznámenia verejnosti s ním – pre spomenuté dve situácie sa vŕši hlúpe opatrenie na hlúpe opatrenie nesystémovo. Premiér sa namiesto reálnych opatrení, ktoré by viedli ku prevzatiu zodpovednosti za Matovičom označené závažné dopady na občanov (4300 mŕtvych a pod.) a zabránili chybným krokom Sulíka,  len mediálne vyhráža –  nadobúdam pocit, že vláda sama osebe sa stáva limitovanou edíciou.

 

Limitovaná edícia uvažovania…

Ak má pravdu Peková, a ja osobne verím že má, potom je vypustením už druhej verzie vírusu (nehovoriac o doteraz ďalších dvoch či troch) potvrdená úmyselnosť konania jeho tvorcu, nie náhodné vypustenie z laboratória a ľudská chyba. Treba nájsť hniezdo, ako povedala – na to by sa podľa mňa mali sústrediť všetky sily sveta. Nájsť hniezdo a zlikvidovať ho, definitívne.

Popri sústredení síl na likvidáciu tvorcu vírusu je nutné sa sústrediť aj na spoľahlivé zásobovanie – na zaistenie potravinovej sebestačnosti. Lebo ceny v obchodoch rastú, príjmy ľudí stagnujú. Toto vnímam ako našu skutočnú prioritu a reálne riziko – lebo na rozdiel od peňazí, ktoré dokáže natlačiť vláda kedykoľvek, ešte nikto nedokázal natlačiť potraviny, ich produkcia si vyžaduje čas.

Tretím bodom v smere uvažovania je prístup k životu – dopad korony je v tomto smere možným prínosom – môžeme vidieť vlastné chyby v životnom štýle, hodnotách, myslení a konaní, každý sám za seba si ich môžeme zbilancovať. Aj pre krajiny to platí – ukazuje sa dôležitosť spoločenstiev v našom bezprostrednom životnom okolí, zameraní sa na produkciu doma namiesto čoraz väčšieho globalizovania,  na veci dennej spotreby namiesto nezmyselného luxusu.

Zo škôd spôsobených pandémiou aj chybnými krokmi v rámci nej realizovanými sa bude spoločnosť ekonomicky dlho spamätávať.

 

 

Elena

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006053x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie