Založ si blog

A. . . 7. – Odškodňovanie za pandémiu. . .

Ak sa preukáže umelý pôvod covidu a jeho verzií, potom by mal nasledovať medzinárodný tribunál s tým, že zločinci za to zodpovední by nemali mať možnosť ukryť sa ani na Marse. Vydarení vedátori a aj objednávatelia takých výskumov by svorne mali byť odsúdení na trest smrti.

Medzinárodné spoločenstvo by malo zomknúť sily – a zaviesť prísny zákaz takýchto experimentov, lebo ohrozujú ľudstvo.

Odškodňovanie za pandémiu bude lavínou, ktorej rozsah si nedokážem v tejto chvíli predstaviť. Podľa mňa o desiatky či stovky biliónov by šlo pri vyčísľovaní škôd celosvetovo. Nakoniec som i v tlači nejaký odhad našla – https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cina-koronavirus-pandemie-kanada-covid-19-svet-ve-dvaceti-minutach-plus_2102061722_gak

Celosvětové ekonomické ztráty se dosud odhadují na asi šestnáct bilionů dolarů.

Medzi nami, zdá sa mi ten odhad nejaký podhodnotený. Nuž, uvidíme.

 

Už sa o odškodňovanie začali hlásiť jednotlivci – občania, ale aj podnikatelia a štáty. Žalujú vlastné krajiny i Čínu.

 

Vyššie uvedený článok spomína

Například ve Spojených státech se již objevily žaloby, jejichž cílem je získat odškodnění od čínské vlády. Obecně se nyní čím dál více množí hlasy, podle kterých by Peking měl nést následky za více než sto milionů nakažených po celém světě, za více než dva miliony mrtvých a za zhruba čtyři sta milionů ztracených pracovních míst.

To je ale len taký nástrel za postup po objavení pandémie, lebo pravý vinník – „ocko a mamička toho vírusu“ – ešte nie je označený.

https://www.topky.sk/cl/11/1874097/KORONAVIRUS-Vo-Francuzsku-bolo-podanych-sest-zalob-proti-vlade-za-nekonanie-pri-sireni-virusu

Iný z článkov

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zaplati-cina-za-pandemii-prvni-civilni-zaloby-uz-bezi-staty-vyckavaji-101283

uvádza, že

Ve Spojených státech už bylo žalob podáno několik, jinde ve světě se o nich zatím hovoří. Svět je na pokraji velké bitvy o odpovědnost za pandemii nového koronaviru. Čína bude čelit žalobám.

V USA už jsou v chodu minimálně čtyři a částky, které by podle nich Čína měla zaplatit, sahají do řádu bilionů dolarů. Stojí za nimi občané nebo společnosti, žádný stát zatím nespustil proces na mezinárodní úrovní. To se ale může změnit.

Hromadnou žalobu spustili v půlce března obyvatelé Floridy. Zastupuje je firma Berman Law Group. Podle britského Daily Mailu už se k ní přihlásily tisíce žadatelů (firem i osob) ze 40 zemí světa včetně Velké Británie.

– Na konci března podala žalobu asociace kalifornských podnikatelů.

– Americký právník a aktivista Larry Kalyman stojí v čele další hromadné žaloby, která viní Čínu z vypuštění „biologické zbraně“.

– Další žalobu podal ke konci března právní obhájce Robert Eglet z Las Vegas. Ten zastupuje pětici tamních drobných podnikatelů. Pětice podle Egleta reprezentuje všechny živnostníky a drobné podnikatele v USA.

Přes tři biliony liber by měly státy G7 požadovat od Číny podle britského konzervativního think thanku Henry Jackson Society. Bývalý šéf britské tajné služby MI6 John Sawers pak pro BBC rovněž vyslovil, že by se čínská vláda měla za pandemii zodpovídat.

Článok píše i o tom, za čo chcú žalovať Čínu.

S výjimkou právníka Larryho Kalymana, který Čínu viní přímo z účelového vypuštění biologické zbraně, jde v drtivé většině o netransparentnost, zamlčování a cenzurování vážnosti situace ze strany čínské vlády. Tyto praktiky podle stížností vyústily v pandemii, na kterou se svět nemohl připravit. Čína se naopak brání tím, že udělala vše, co bylo v jejích silách.

Áno, zatiaľ sa hovorí len o zanedbaných opatreniach, potvrdenie viny ohľadne vedomého vypustenia vírusu, či nebodaj opakovaného vypúšťania vírusov – ako to uvádza doktorka Peková – to by naskákali tie sumy podstatne vyššie, nepochybne.

Tento článok popisuje žaloby vo Francúzsku

Šesť žalôb bolo podaných vo Francúzsku proti vláde za to, že nekonala dostatočne rýchlo pri zastavení šírenia nového druhu koronavírusu. Žaloby boli podané na špecializovanom trestnom súde pre stíhanie ministrov kabinetu. Všetky žaloby boli podané na Súdnom dvore Francúzskej republiky – jedinom orgáne, ktorý má právomoc súdiť ministrov za činy spáchané počas výkonu funkcie.

A o žalobách píše aj tento článok

https://svet.sme.sk/c/22561117/rodiny-obeti-pandemie-v-taliansku-ziadaju-od-vlady-odskodne.html

Organizácia Noi Denunceremo (v preklade „Budeme žalovať“) podala žalobu v mene 500 ľudí, ktorí následkom pandémie prišli o rodinných príslušníkov,

pričom od úradov požaduje kompenzáciu 200 000 eur na osobu, dokopy teda 100 miliónov eur. Žaloba ako vinníkov menovite spomína talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho, ministra zdravotníctva Roberta Speranzu a šéfa lombardskej samosprávy Attilia Fontanu.

„Je to vianočný darček pre tých, ktorí mali (proti pandémii) zakročiť, avšak nezakročili,“ povedal v súvislosti so žalobou Luca Fusco, šéf organizácie Noi Denunceremo.

Presne tak, rovnakú formuláciu – týkajúcu sa osôb, ktoré z titulu svojej funkcie mali konať a nekonali – možno aplikovať na trestnoprávnu zodpovednosť aj u nás.  Povedzme si otvorene – nájsť nezákonné až neústavné postupy a rozhodnutia v rámci pandémie u nás by nedalo žiadnu námahu. Ide o spektrum porušovaných práv a oprávnených záujmov chránených ústavou, medzinárodnými zmluvami, zákonmi Slovenskej republiky.

A ak je zatiaľ ticho, ak bude nejaká žaloba vo svete úspešná, bude to veľká inšpirácia aj pre niektorých ľudí u nás.

 

Došlo ale i na medzinárodné zisťovanie. USA? Austrália aj niektoré európske krajiny sa angažujú vo vyšetrovaní. Článok v linku možný postup popisuje

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cina-koronavirus-pandemie-kanada-covid-19-svet-ve-dvaceti-minutach-plus_2102061722_gak

Kanadský politik a právník Irwin Cotler a právník David Matas nedávno navrhli, jak by mělo být vůči Číně nyní postupováno. Podle nich by měl mít každý členský stát OSN možnost obrátit se na Valné shromáždění s žádostí o znalecký posudek v právní otázce u Mezinárodního soudního dvora a Čína by nesměla uplatnit veto.

Frustrující je ale i chování Světové zdravotnické organizace. Místo aby přiměla Čínu ke změně politiky, sama podle Kilgoura pozměnila přístup tak, aby to vyhovovalo Pekingu. Studie britské Southamptonské univerzity přitom došla k závěru, že kdyby Čína zasáhla proti nákaze o tři týdny dřív, omezila by šíření nákazy o 95 procent.

Takzvané Magnitského zákony, pojmenované po zavražděném ruském právníkovi Sergeji Magnitském, dnes umožňují zařazení porušovatelů lidských práv na černou listinu, zákaz jejich vstupu do země a zabavení majetku. Dnes má tuto legislativu řada zemí jako Spojené státy, Kanada, Evropská unie, Británie nebo Gibraltar. A ty by ho měly uplatnit proti těm čínským představitelům, kteří pandemii umožnili, píše David Kilgour.

Aj keď medzinárodné právo žaloby občanov jednej krajiny proti inej krajine aj jej predstaviteľom v súčasnosti blokuje štátnou imunitou, prachy sú prachy a tak  možno rátať s prípadnou legislatívnou zmenou, respektíve s nájdením spôsobu, ako štátnu imunitu obísť.  A v USA aj právnici rozbiehajú návrh zákona v tomto smere. 

Na svete sú aj prvé podané žaloby štátov –

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-nakaza-nemoc-pandemie-covid-19-usa-spojene-staty-cina-zaloba-lekar-zdravotnik-smrt-obet.A200422_095802_zahranicni_dtt

Americký stát Missouri podal žalobu na Čínu, která podle něj nese zodpovědnost za pandemii způsobenou koronavirem. Stát požaduje po Číně finanční náhrady za ohromné ztráty na životech, lidské utrpení a ekonomický chaos.

Alebo tu

Bude mít Čína kvůli koronaviru problémy? Chystá se mezinárodní žaloba

https://www.euro.cz/politika/bude-mit-cina-kvuli-koronaviru-problemy-chysta-se-mezinarodni-zalobaK minulému blogu – pravdaže to môže zmiesť i WHO – a podľa mňa úplne oprávnene.

 

Nepochybne by bol proces s vinníkom, nech už ním bol ktokoľvek, procesom zdĺhavým. Reč peňazí má však zvláštnu moc, a tak by niektorí urobili čokoľvek pre úspešný výsledok. Nuž, uvidíme.

 

 

Elena

 

K diskusii:

O žalobách proti Číne hovorím v blogu preto, že podané boli proti Číne. K možnému pôvodcovi z môjho pohľadu som sa vyjadrila v predošlom blogu – americký, alebo čínsky s americkými peniazmi…

Ja osobne sa domnievam, že procesy proti vinníkom pobežia. Lebo v hre sú veľké peniaze.  A je to len dobre, že sa rozbehnú – nemožno beztrestne nivočiť ľudské životy.

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007259x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie