Založ si blog

Aká je pravda 3. – Usporíme zbytočné lôžka. . .

Minister zdravotníctva sa hlboko mýli (ako vidíte, som milá a mierna v tejto chvíli) Vraj nám bude treba nie nemocničné, ale geriatrické lôžka – povedal ku správe v médiách, že vláda údajne ide zrušiť tisíce nemocničných lôžok. Niektoré zdroje hovoria o deviatich a iné až o jedenástich tisícoch lôžok, tak si vyberte.

A načo by nám boli tie geriatrické lôžka? Veď tí poctivo pracujúci budú umierať rovno v práci v rámci toho ako im NDV  (naša drahá vláda) zvyšuje vek odchodu do dôchodku. A tí povaľujúci sa doma sa môžu ďalej povaľovať doma, nepotrebujú geriatrické lôžko.

Tak už viete, o čom ideme hovoriť…

 

To všetko čachrovanie s lôžkami sa deje v situácii, ktorú popisuje v článku v linku prezident Asociácie nemocníc SR Marián Petko

https://www.teraz.sk/slovensko/ans-nepodpori-v-ramci-optimalizacie-s/553437-clanok.htm

že okolité krajiny majú aktuálne viac lôžok ako Slovensko v súčasnosti a  „na redukciu lôžok z 5,7 na 3,2 lôžka na 1000 obyvateľov Slovenska nie je pripravený ani občan a ani systém“.

Takže ešte raz vám zopakujem – i teraz máme menej nemocničných lôžok ako okolité krajiny – a i z toho nám chcú ubrať.

Pritom podľa článku

https://e.dennikn.sk/minuta/2405652

Rezort poukázal aj na to, že počet lôžok pre akútnu starostlivosť je príliš vysoký. Po novom ich má byť menej, ale budú kvalitne vybavené, a zároveň by mal byť k nemu dostatočný zdravotnícky personál. Ostatné lôžka sa budú transformovať.

Tak si povedzme verejne – ako to je? Hovorí prezident Asociácie nemocníc Petko pravdu? Lebo ak ostatné krajiny majú aj aktuálne viac lôžok na 1000 občanov, potom sme nejaké špecifikum oproti iným krajinám, že nám ich treba ešte menej? Alebo ide len o to, aby sa zdravotníkom zasa raz zvýšili platy, zalepili sa im tým ústa a zakrylo sa, že ich tu je menej ako treba a nikto to dlhodobo systémovo nerieši?

Je to skrátka o chýbajúcich zdravotníkoch a pravdaže i o tom, že táto vláda peniaze preflakuje na sprostosti – na americké predražené krápy – stíhačky a kadejaké zbrojenie. Na vybavenie do vrtuľníkov najnovšie Naď zainvestoval tuším že 150 miliónov eur tento mesiac – a ak si niekto z vás myslí, že ide o vybavenie lepšou optikou alebo bezpečnostnými prvkami u tých vrtuľníkov, tak nie – tá výbava znamená, že vrtuľníky budú obohatené o palebné systémy.  Načo nám sú – chcete, občania, ísť niekam bojovať? Alebo chcete, aby niekam nahnal bojovať vaše deti? Tento nevojak nám tu premenil republiku na vojnové pole pomaly – prevláčajú sa ňou vojenské presuny v počte 47 za týždeň, preboha.

A potom chce vláda šetriť na nás. Ale my si platíme SLUŽBY ŠTÁTU – poviem to otvorene a tvrdo. Tak nech nám poskytuje kvalitné služby za naše peniaze. Priority treba obrátiť – kvalitné slovenské potraviny, kvalitné cesty, kvalitné vzdelanie, kvalitné zdravotníctvo a sociálne služby, slušné dôchodky a platy. A ak niečo zostane, potom možno i na tie výzbroje dáme – tak by to malo vyzerať v normálnom štáte, ktorý tu chceme, nie?

 

Takže ešte raz jednou vetou a  zrozumiteľne i pre tých, čo to doteraz nepochopili. Chcú znížiť počet nemocničných lôžok.

Ak ich pretvoria na geriatrické lôžka, potom je to sociálna starostlivosť – a nie nemocničná.  Geriatrická liečebňa – čo tam prosím vás liečia – vek? Nie, ja neverím kvalitne nemocničnej starostlivosti v liečebniach s geriatrickými lôžkami. Podľa mňa by mal štát vytvoriť podmienky, aby ľudia po odpracovaní 40 rokov mohli väčšiu časť svojho života v zdraví žiť spokojne s rodinou a opatrovať svojich starnúcich rodičov. Aby ľudia mohli starnúť dôstojne a šťastne, v domácom prostredí, v kruhu svojej rodiny – a nie dožívať kdesi medzi štyrmi stenami geriatrickej liečebne.

 

Chcú znížiť počet nemocničných lôžok. Potom vraj budú kvalitnejšie služby.

Veríte skutočne v takom prípade v zlepšenie kvality pre pacientov?

Nebuďte iluzívni – znížiť počet lôžok neznamená, že na izba budú pacienti po jednom a luxusne ich vybavia. Uvedomujete si spolu so mnou, ľudia, akými míľovými krokmi sa vzďaľujeme aj od bežného štandardu v slovenskom zdravotníctve? Namiesto zvyšovanie úrovne služieb – nuž, už len podľa tých raňajok v tých dvoch nemocniciach – ktoré som ukázala v blogu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/06/09/aka-je-pravda-1/

by u nás veru bolo čo doháňať – sa obraciame smerom ku „zvyšovaniu úspor“…

„Usporíme zbytočné lôžka“ –  pouvažujte o pravdivosti týchto slov všetci, koho blízkych vekslovali v čase korony do nemocníc v iných mestách, či nie a nie prijať ich do nemocnice, až kým neboli na tom veľmi zle.

Ani Asociácia nemocníc tento počin nepodporuje vraj podľa spomenutého článku v linku

https://www.teraz.sk/slovensko/ans-nepodpori-v-ramci-optimalizacie-s/553437-clanok.html

ibaže ako poznamenal v článku prezident Asociácie Marián Petko  vidí priestor na transformáciu najmenších nemocníc na sociálno-zdravotné zariadenia. 

Takže preložím do slovenčiny – najmenšie nemocnice nezrušia – len transformujú – takže za zdravotnou starostlivosťou budú pacienti putovať ešte viac ako teraz. Nepochybne by sa potom mali výrazne rozšíriť záchranné služby, aj verejná preprava – lebo nie každý má auto, a ani kedykoľvek dostupného niekoho, kto ho bude vyvážať. A v to tiež akosi neverím –  takže podľa mňa je tragické, že chorí ľudia sa majú tou úbohou verejnou dopravou čoraz viac prevláčať z okresu do okresu, či ktovie kade. A toto putovanie majú podstupovať nie trampi a skauti v rámci svojich výletov, ale ľudia so závažnými zdravotnými ťažkosťami.

 

Mizerne sme na tom v rokoch dožitých v zdraví oproti vyspelým krajinám

https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/analytik-matej-hornak-priemerny-slovak-straca-osem-zdravych-rokov-zivota/?f

Kde sa podela kvalita pre pacienta, kde sa podela bezpečnosť pre pacienta a kde sa podelo zameranie na človeka?

 

 

Elena

 

No a vysvetlite mi niekto, na čo by nám boli nové nemocnice, ktoré chcú stavať z peňazí v pláne obnovy, keď teraz máme údajne nemocničných lôžok nadbytok???!!

Tvrdí to podľa článku v linku minister zdravotníctva, slovenského teda

https://www.parlamentnelisty.sk/arena/436701/heger-financie-z-planu-obnovy-by-mali-priniest-aj-motivovanych-ucitelov-ci-znizenie-umrtnosti-slovakov/?fbclid=IwAR2CyR6EezXMXs0zxzZDeWDqMqtid_dfma-NMzee2WaMK88mGWoHJAc1TkY

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pripomenul, že peniaze z plánu obnovy pôjdu aj do výstavby nových nemocníc, na reformu existujúcich nemocníc či na podporu dlhodobej zdravotnej starostlivosti. Za dôležité označil využitie nových a inovatívnych liekov na Slovensku. Okrem neho aj IT odborníci sú presvedčení, že v rámci reformy zdravotníctva je kľúčová aj informatizácia po vzore vyspelých krajín.

 

Poviem vám, ten plán obnovy – to bude hotový raj na Zemi  –  alebo žeby nejaká riadna darebáčina?

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935615x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie