Založ si blog

Ťažké časy 8. – Ešte pár slov k elektrine. . .

Druhá zo správ, ktorú Sulík nezmienil, je reálna výrobná cena elektriny. V médiách môžeme objaviť  –  ako som  spomenula v minulom blogu –  výrobné ceny elektriny uvádzané od 15 do 50 eur,

Keby to bolo v rukách štátu všetko, myslíte že by tie sumy nami teraz platené boli takéto veľké? Uvedomme si, koľko by sme mohli ušetriť – nielen pri elektrine, ale aj pri teple, vode, potravinách – keby nebolo všetko v rukách ďalších a ďalších nabaľovačov, z ktorých každý chce niečo urvať. Je potrebné položiť si otázku ohľadne toho, či by nemalo byť toto všetko v rukách štátu, aby zo zisku pri týchto komoditách mohol financovať sociálne služžby, zdravotníctvo, školstvo, sebestačnosť v potravinách a ich kvalitu, či opravu ciest.

Že sa treba nad oprávnenosťou ziskov zamyslieť, začala konečne uvažovať údajne aj vláda. Ako píše článok v linku, zisky pri výrobe elektriny sú naozaj vysoké, pre ilustráciu sa pozrime ako to majú bratia Česi

https://www.trend.sk/financie/znarodnit-energie-zaviest-seky-strop-cien-oslovit-orbana-hegerova-vlada-odkryla-svoj-plan?itm_brand=trend&itm_template=hp&itm_modul=trend_topbox&itm_position=1&fbclid=IwAR1UU582zZGLXnUEK57do-uFe_zPAgd4N_WZv6Hwlt6R3-OzhOy6ufhIwrY

Česká vláda chce zoštátniť energetickú skupinu ČEZ. Tá mala za prvý polrok 2022 enormný zisk cez 33,5 miliardy CZK. Oproti minulému roku je to už v danom období o 32 miliárd viac. Jej celkový zisk očakávajú analytici v tomto roku na úrovni 60 až 65 miliárd Kč. Vláda ako majoritný akcionár (70 %) na tom získa 34 až 36 miliárd CZK, zvyšok držia minoritní akcionári (30 %).

 

Ako to my máme s elektrinou  z hľadiska spotreby?

Šíria sa mediálne rôzne a rozporné informácie. Článok v linku napríklad tvrdí, že

https://fontech.startitup.sk/spravy/eu-konecne-zasiahne-nove-opatrenia-maju-konecne-zrazit-ceny-elektriny-a-plynu/?fbclid=IwAR2NbBqRfkP8Zwy2XaGgFPw6h6En4PIY31njEwttfhMMTq1pYr-AyE-0FEc

K čistým dovozcom elektriny počas januára až júna patrilo v Európe aj Slovensko, ktoré importovalo 1,1 TWh.

Preboha, prečo, poviete si možno, ak logicky uvažujete.

Iné údaje uvádza článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/638855-elektrinu-vyrobime-za-50-eur-a-nakupime-za-1000-eur-co-sa-to-deje/

podľa neho

po spustení Mochoviec nebude musieť Slovensko dovážať ani doterajšiu malú časť elektriny, ktorú vozilo zo zahraničia a stane sa viac menej sebestačným vo výrobe elektriny. Prečo teda vie Slovensko vyrobiť dostatok lacnej elektriny, no musí ju nakupovať draho?

Takže, poďme pán Sulík, doplňte verejne ten svoj vklad o bod 11 – máme skoro dostatok elektriny, či nie? Ak sme naozaj dovážali také obrovské množstvo elektriny, tak prečo, keď naša je lacnešia?!!!

 

Časť príbehu dopoviem k tomu Sulíkovmu ja – trh s elektrinou funguje podivne vraj kvôli to, že elektrinu nevieme uskladniť a údajne preto – ako vysvetľuje článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/638855-elektrinu-vyrobime-za-50-eur-a-nakupime-za-1000-eur-co-sa-to-deje/

že darmo by sme vyrobili 99 percent z lacného zdroja aj za tých 50 eur, ak pre celkové dodávky nutne potrebujeme 1 percento z veľmi drahého zdroja – cenu nakoniec určí práve on, lebo bez neho by sa k spotrebiteľom zvyšných 99 percent nedostalo a celá elektrosústava by skolabovala. 

Chápete už teraz, aká je dôležitá naša sebestačnosť vo výrobe elektriny? Tým pádom nás naozaj nemusí zaujímať nikto, kto vyrába elektrinu draho a na nijakú burzu s elektrinou ísť nepotrebujeme.

Nejaký z tých v článku debatujúcich odborníkov síce tvrdí, že zbaviť sa burzy by nám nepomohlo, lebo by sme nevedeli elektrinu uskladniť, ale ja si myslím opak. Lebo  by sme mohli robiť opatrenia v rámci štátu pružne tak, aby niektoré energeticky náročné výroby fungovali počas víkendov a podobne.

V článku vysvetľujú i to,  čo spôsobilo túto situáciu –  Francúzsko má veľké výpadky v jadrových elektrárňach, Nemecko zle vykročilo ku zelenej energii a samozrejme Rusko nám odstavuje plyn – ale podľa vyhlásení našich politikov sme odstaviť ruský plyn predsa chceli, to nám len vyšli v ústrety. Takže doplácame na Francúzov a Nemcov.

 

Čo s tým? Ak podaktorí predstavitelia štátu tvrdia, že „my sme Ukrajina“, potom my sme tiež vo vojne. A vo vojne, ak počúvame hlasy pamätníkov, kšeftárov volali „keťasi“ a náležite ich trestali. Takže i tu a teraz keťasov a keťasenie treba poriešiť. V článku ale niektorí sa snažia zisky bagatelizovať,  lebo vraj „výrobcu masla tiež nebudete obviňovať z toho, že vyrába za nižšie náklady, ako vám predáva“. Ja k tomu dodávam – dobrý nápad, čožeby nie? I maslo chceme lacné. Mali by sme si urobiť poriadok vo všetkých „ziskoch“.

 

Tretia správa, ktorú vám „zabudli“ Sulík a company prezradiť, je skutočnosť, že dodávky u nás vyrábanej elektriny už vraj rozkúpili nejakí kšeftári i na celý budúci rok. Takže i keby výrobu elektriny hneď znárodnila vláda, tak by musela dodávať vyrobenú elektrinu v zmysle záväzkov celý budúci rok im. Niekto sa skrátka chce dobre nabaliť na úkor občanov v tejto zúfalej situácii.

Nech nám Sulík prezradí, či to je pravda, alebo nie – ak áno, tak kto rozkúpil u nás vyrábanú elektrinu.

A takisto nech doplní, ktoré krajiny majú prenajaté zásobníky na plyn namiesto našich zásob a sami si tam robia zásoby plynu – a akého dôvodu.

V diskusii pod mojim blogom dala malinova zaujímavý link, ktorý hovorí viac o tých kšeftároch – vraj by se i ešte aj požičať mali, aby mohli kšeftovať s elektrinou v týchto časoch.

 

Ak hovoríme o potrebe potrestať vinníkov tohto marazmu, pripomeňme si tiež, že tu ktosi ryžuje sproste na úkor obyčajných ľudí rozhodne dlhšie, ako trvá vojna na Ukrajine – ako to uvádza článok v linku z roku 2017

https://www.trend.sk/financie/otazka-tyzdna-kto-ma-rukach-ceny-energii-diletanti-alebo-kseftari

Stabilné ceny elektriny na Slovensku vyzerajú asi takto: Mesačná záloha v roku 2016 na tom istom odbernom mieste bola 26 eur, v roku 2017 je záloha 121 eur. Ročná spotreba elektriny sa pritom nezmenila. A to cena elektriny ako komodity klesla zo sumy 51 eur za MWh na 38 eur. Mesačný poplatok za trojfázový istič sa tomuto odberateľovi zvýšili z deväť na 102 eur od  roku 2017. To je len jeden z prípadov nenormálneho dopadu cenových opatrení, ktoré energetickému podniku odklepol bez jedinej pripomienky regulačný úrad.

Článok sa oplatí rozhodne prečítať celý, tak vám poviem…

 

Takže povedzme si pravdu, že prečo nemožno mať na budúci rok lacnejšie stabilné ceny. Lebo v rámci spoločnej burzy je to pre nás nevýhodné burzovanie, doplácame traz hlavne na Francúzov a Nemcov. A tiež, lebo sú špekulanti, ktorí rozkúpili dodávky už v predstihu.

No ale vinníkov môže byť viac, ako by ste si na prvý pohľad mysleli. Ak uvažujem o dopadoch, ktoré táto situácia bude mať na život nás všetkých, som si istá že je potrebné vinníkov kšeftovania s elektrinou potrestať. A nielen s elektrinou, ale so všetkými základnými komoditami – elektrinou, plynom, vodou či potravinami. Lebo ak bude slovenská ekonomika krachovať, podniky budú zatvárať a ľudia budú končiť na dlažbe a my všetci budeme mrznúť, tak po Kollárovom konštatovaní v televíznej diskusii, že tu máme vysoké ceny elektriny pre kšeftárov s elektrinou by malo viesť ku otázke, prečo nedošlo ku okamžitým a efektívnym systémovým opatreniam voči takým indivíduám. 

No prečo?

A zároveň sa vynára otázka, kto sú tí kšeftári.

 

Vedeli by sme urobiť poriadok so špekulantmi u nás jednou  vetou – podnikať môže každý, platí iba jedná podmienka, miera zisku musí byť primeraná, t. j. maximálne 5 %.   Vidíte, keťasi, pardon – „podnikatelia“ – aké mám mäkké srdce? Chcela som dať 3% pôvodne. Kto za tých podmienok nechce podnikať, nuž nemusí. Viem, podnikatelia všetkého druhu, že táto veta vás nažhavila do biela – ale zasa vy musíte vedieť, že mi je to jedno.

Alebo je potrebné riadne si posvietiť na marže, osekať ich. Nože, pohovorte o tom, ekonomickí experti štátu, obyčajným občanom tohto štátu, nech sa im otvoria oči…

Kšeftári, ktorí ryžujú z občanov v rámci elektriny, plynu, vody a potravín si zrejme myslia, že sa im nič stať nemôže. Ale ľahko ich presvedčím o opaku – postačí, ak ich Boris Kollár verejne pomenuje.

Myslím, že zúfalí a rozzúrení ľudia si to zakrátko s nimi vybavia sami…

 

 

Elena

 

K disksii

 

domino  ďakujem za zrozumiteľné a prehľadné vysvetlenie.

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971482x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie