Založ si blog

Ťažké časy 9. – Ide Slovensko cvičiť ukrajinské ženy?

Keď ideme ulicami niektorých miest, môžeme si položiť otázku že kto zostal na Ukrajine.

Túto dnešnú úvahu prepájam priamo s ukrajinskými deťmi – lebo deti sú budúcnosť každej spoločnosti, a ak ich priveľa uteká do sveta s otáznou ochotou návratu, tak treba uvažovať ako ťažko skúšanej Ukrajine pomôcť, aby neprišla takto o svoju budúcnosť.

Vieme vôbec koľko detí z Ukrajiny u nás presne je? Neboli u nás školopovinné, takže ktovie koľko z nich ostalo bez vzdelávania. Teraz by do školy chodiť mali a bývalý minister školstva odhadol ich počet v našich školách na 17 000, ale nevieme koľko detí sa vzdeláva dištančne a diaľkovo

https://www.postoj.sk/112280/ich-pocet-sa-moze-zdvojnasobit-pri-skolkach-bude-problem-avizuje-groehling

Gröhling hovorí, že je množstvo ukrajinských rodičov, ktorí nechcú dať dieťa do slovenskej školy. Ich deti sa vzdelávajú na diaľku a plnia tak povinnú školskú dochádzku na Ukrajine. O tom, koľko ukrajinských detí sa vzdeláva dištančne, nemá ministerstvo presné dáta.

Nehovoriac o probléme so škôlkami, lebo tam sme nemali dlhodobo dosť miest ani pre slovenské deti – mnohé mamy preto mali hlavy v smútku – čo nie je žiadne tajomstvo.

Ministerstvo zostavilo prehľadné plagátiky na modelové situácie so zaškoľovaním ukrajinských detí a zvýšilo počty žiakov v triedach škôl všetkých stupňov. Ibaže vyrieši to problémy?

Článok uvádza vyjadrenia analytikov, že

Neriadené umiestňovanie detí z Ukrajiny do škôl má za následok, že sa deti z Ukrajiny vzdelávajú vo veľkej časti škôl, a teda aj veľký počet škôl potrebuje dodatočnú podporu na ich vzdelávanie“. 

Rozumnejšie by podľa nich bolo cielene tieto deti sťahovať do malého počtu škôl, kde by dostali efektívnejšie podporu.

S tým plne súhlasím. A skutočne úprimne ukrajinským deťom prajem, aby sa čím skôr mohli vrátiť domov.

 

Nejde však len o deti – akosi priveľa ukrajinsky hovoriacich chlapov evidentne v odvodovom veku, sa nám tu premáva. Mali byť doma a pracovať v závodoch, aby sa udržala ukrajinská ekonomika, alebo brániť svoju vlasť, vravela som si.

No ale teraz Naď vyhlásil, že Ukrajincov tu budeme cvičiť vojensky – teda vyhlásil, že o tom jednať ideme, ale to už akoby bola ruka v rukáve  – https://veci-verejne.sk/nad-slovensko-je-pripravene-rokovat-o-vycviku-ukrajincov-na-uzemi-sr/

tak možno tu tých  s brannou povinnosťou začne odchytávať. Lebo je to veru náš škaredý počin voči Ukrajine ubytovať  a dávať finančnú podporu i zbehom z armády.  Veď na Ukrajine je vojna – a nečakáme azda, že to víťazné ťaženie proti Rusku zvládne Zelenskyj vybojovať sám – teda keby aj niekde náhodou išiel bojovať.

 

Pozrime sa, kto vôbec Ukrajinu bráni…

Ukrajinská armáda mala začiatkom roku 2022 stav podľa článku v linku

https://plus7dni.pluska.sk/zahranicie/kolko-vojakov-ma-rusko-kolko-ukrajina-tu-je-porovnanie-vojenskej-sily-oboch-krajin

podľa štatistík Globalfirepower.com z tohto roka dokopy 1,1 milióna vojakov, z toho 200.000 aktívnych a v záložných jednotkách 250-tisíc členov, v polovojenských jednotkách má Ukrajina 50-tisíc príslušníkov.

Nuž ale z tých záložákov jej minimálne niekoľko desiatok tisíc za hranice zdrhlo. Tak kto to tam vlastne bojuje?

 

Pravdu o hrdinskej ukrajinskej armáde prezrádza článok v linku

https://cz24.news/v-prednej-linii-ukrajinskej-armady-bojuje-5-tisic-zien-statisice-ukrajinskych-muzov-je-na-vylete-v-eu/

námestníčka ministra obrany Anna Maľarová v rozhovore pre novinárku Mašu Efrosininovú  po prvýkrát prezradila, koľko žien bojuje v radoch ozbrojených síl Ukrajiny. „Na fronte dnes nie je násilne prítomná ani jedna žena, všetky sú tam dobrovoľne. V súčasnosti máme v prednej línii asi 5 tisíc žien a vo všeobecnosti je v ozbrojených silách Ukrajiny viac ako 30 tisíc žien“.

Takže 30 000 žien bojuje, kým desiatky tisíc chlapov, ktorí by mali brániť vlasť, vybehlo cez hranice.

Myslím, že ženy by mali byť s deťmi, postarať sa o ne, o rodičov, prípadne by mali robiť vo fabrikách, aby im ekonomika celkom neupadla. Na vojnu by podľa mňa mali nastúpiť chlapi.

 

No a tak teraz uvažujem – budeme cvičiť dajakých ukrajinských mužov, alebo ženy?

 

 

Elena

 

 

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939528x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie