Založ si blog

Dalasair 5. – Cesta Delftie. . .

Život nás vedie rôznymi cestami. Učí nás chápať podstatu vecí a dívať sa na ne z rôznych uhlov pohľadu.

Jeho metódy sú niekedy tvrdo efektívne, zasiahnu nás do hĺbky srdca i celej našej dovtedajšej existencie.

A zrazu v jednej chvíli porozumieme.

 

Cez životné lekcie kráčame témami, ktoré potrebujeme pochopiť. Mojimi boli záväzok, strata a zrada.

Pri záväzku Zámer sveta preverí, nakoľko pevne dokážeme stáť pri niekom či niečom a dodržať životné záväzky. Ukáže nám, že nie je dôležité žiariť akoslnko,alevedieť sprevádzať ťažkými časmi ako mesiac. Viem stáť pevne.

Stratóu nás učí ceniť si to, čo máme v živote a porozumieť, čo je pre nás naozaj dôležité. Mne strata pomohla pochopiť, že láska je najväčšou životnou silou a ide cez hranicu času. A tiež to, že niektoré straty nie sú stratou.

Skúsenosť so zradou a neverou mi dala zabrať – vernosť pokladám za samozrejmosť, dlhšie mi trvalo pochopiť, že mi to zrkadlí ako neverná som bola sama sebe prílišnou empatiou a sebaobetavosťou voči iným. Súcitím i dnes, ale vnímam hranicu medzi pomocou a využívaním. A chápem, že dôveru ľuďom možno dať len na základe dôveryhodnosti ich skutkov.

 

Na ceste, ktorou ideme, máme dve zásadné otázky – kam ideme (poslanie) a  s kým ideme (vzťahy s ľuďmi) a vďaka životným lekciám na ne nachádzame odpovede.

S kým? Dnes poznám hodnotu ľudí, ktorí majú zlatý spoj. Kintsugi, kincugi, či kincukuroi. Všetky tie slová označujú metódu zlatého spoja  a ukazujú  nám rôznosťou pomenovaní, že nezáleží na slovách, ale na výsledku. Stará japonská metóda opravy poškodeného porcelánu zlatom sa historicky viaže podľa legendy ku šógunovi Jošimasa Ašikaga, ktorý dal opraviť svoju obľúbenú čajovú misku. Pochopenie tejto metódy spočíva v tom, že tú opravu vnímame ako proces, ktorého podstatou nie je iba napáckanie zlata do spoja, ale i dlhá, dlhá práca – aj mnohotýždňová – pri očisťovaní, opravovaní, starostlivosti o poškodený predmet ešte pred vytvorením zlatého spoja na poškodenom mieste. Práve tá práca dodáva tomu zlatého spoju zmysel, nemožno ich oddeliť.

Keď nás život rozbije ťažkou životnou skúsenosťou, skladáme kúsky dokopy dlho, dlho. Zámer sveta nás vedie k tomu, aby sme ich starostlivo čistili, kráčajúc lekciami. A v jednej chvíli, ak sme naskladali čistením sa čriepky životnej múdrosti, spojí to všetko zlatým spojom.

Akí ľudia môžu vkročiť do môjho sveta? Popri zlatom spoji pokladám za dôležitú usporiadanosť a hrejivosť. Ak sme usporiadaní, máme jasné životné priority a dokážeme stáť pri nich pevne. A hrejivosť je nielen o schopnosti byť detsky radostný a vnímavý k zázračnu všednosti, ale i hlboko súcitiť. Neprejsť popri vyhodenom mačiatku s ľahostajnosťou voči jeho osudu. Hej, mám rada pochabých záchrancov sveta.

Kam? Poslanie dáva životu zmysluplnosť a umožňuje nám dosiahnuť naše najhlbšie hranice. Veľké poslania sú dvojplamenné a majú presah, vždy sú prínosom nielen pre nich samých, ale i pre spoločenstvo. Sú veľké, no náročné na zrelosť oboch k nim predurčených ľudí. Musia byť ako Delftie, vedieť meniť na zlato.

 

Delftia acidovorans sú baktérie tvoriace zlato ako súčasť svojho obranného mechanizmu. Dokážu prežiť v extrémne toxickom prostredí a pomocou proteínu delftibaktínu sa chránia proti iónom zlata rozpusteným vo  vode,ktoré sú toxické. Spracujú ich do mimobunkového zlata. Pravdaže v nanometroch.

Ach, áno, baktérie tvoriace zlato skutočne existujú

https://www.geologyin.com/2016/03/researchers-discover-bacteria-that.html

 

 

Elena


				

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny v RTVS sú na dosah. Má Šimkovičová meno nového riaditeľa? Zákon by mohol naraziť na Čaputovú

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000314x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie