Založ si blog

Nooo 11. – Povedzte mi, pán Ódor, otvorene. . .

Dlh Slovenska je vysoký. Peniaze štátu vraj budú zúfalo chýbať.

Dočasný premiér Odor mal pripraviť návrh opatrení, z ktorých si vyberie nová vláda.  Aj pripravil, ako uvádza článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/683576-sef-spp-o-cenach-plynu-ak-nepride-zasah-vlady-ucty-budu-dvojnasobne/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

Potrebujeme ušetriť 5 miliárd. Ibaže ja som proti tomu, aby sa na ne skladali tí, ktorí poctivo dávajú zo svojej práce, alebo z nej dávali desiatky rokov.

Som proti tomu, aby sa bralo dôchodcom – Ódor už špekuluje rušiť rodičovský dôchodok. Tí ľudia dali svoj čas, peniaze a energiu, aby vychovali poriadnych občanov. Žobrácky rodičovský bonus je len finančne smiešnym a iba formálnym prejavom, že si to štát váži. 

Ani trinásty dôchodok by som nerušila, len by som ho dala spravodlivo všetkým dôchodcom rovnaký, lebo tí s vyšším dôchodkom štátu desiatky rokov viac dávali. 

Som proti tomu, aby sa upravovalo DPH základných potravín. To ani nieto prečo komentovať. 

Som proti tomu, aby sa zaťažovali viac pracujúci rušením štátnych sviatkov. 

 

Ako to navrhujem riešiť ja? 

Obmedzme výdavky na zbrojenie. Nečaká niekto duševne zdravý, že by Rusko šlo napadnúť našu krajinu, ktorá je ekonomicky pred krachom? Veď by nás ešte živiť museli. 

Obmedzme akúkoľvek zahraničnú pomoc – nediskriminačne, nielen Ukrajine, ale žiadnej krajine nebudeme posielať nijakú pomoc, keď sme na tom tak zle. 

Pokojne zdražme alkohol, cigarety a hazard.

Zrušme zvýšený príspevok pri narodení štvrtého dieťaťa – to už rodič má vecí po troch deťoch a tak ušetrí, to môžeme zrušiť bez mihnutia oka ihneď.

Zaveďme späť bankový odvod, ktorý navrhuje Fico, pokladám to za nápad, ktorý pokojne môžeme zrealizovať. 

Som proti rušeniu rodičovského dôchodku – ale namiesto toho môžeme zaviesť pre úsporu peňazí opatrenie, aby rodič, ktorý vychová dieťa páchajúce  v dospelosti trestnú činnosť, doplácal štátu za svoju zlú výchovu sumu úmernú priemernému rodičovskému dôchodku. 

Zaveďme zdanenie dividend vo výške nie Ódorom navrhnutých 15 percent, ale 50 percent. 

A samozrejme, som zvedavá, pán Ódor, prečo v tej vašej kalkulačke nemáte ako úsporné opatrenie navrhnuté zamestnanie ľudí v hmotnej núdzi. Máme vyše 90 000 voľných pracovných miest, na ktoré chcú voziť Ázijcov. Načo by chodili, však takú hordu by tu bolo treba aj ubytovať. Pribudli by do zdravotného systému – nie, skutočne si nemyslím, že nám tu treba 90 000 Ázijcov, keď  tu máme desaťtisíce ľudí, ktorí môžu pracovať a ušetríme na tom, čo im teraz dávame. Takže zrátajte, pán Ódor, koľko by sme ušetrili, ak zamestnáme tých, ktorí „hmotnonúdzujú“? A vonkoncom nejde len o jednu dávku, lebo tí ľudia poberajú skutočne kopu príspevkov – samotnú dávku v hmotnej núdzi, príspevky na nezaopatrené deti, príspevok na bývanie, a čo ja viem aké ešte všetky finančné pomoci. Aj zdravotné, sociálne, vzdelávacie služby, všetko zadara teraz – a po novom mojom by si na to prispeli z vlastnej poctivej práce. A kebyže Progresívne Slovensko vládu zostaví, tak ešte i na vložky sa im poskladáme – čo na tom, že nám podaktorým nezvýši na teplo v bytoch a náklady študujúcich detí? Zarátajme aj všetko, čo dostávajú teraz zadarmo – tak aká suma úspory nám to vyjde?

Samozrejme, keďže sme na tom ekonomicky zle, od januára 2024 u nás zadarmo nebudú žiť Ukrajinci, ale budú si riadne platiť všetky náklady tak ako naši občania, alebo pokojne nech idú domov – Ukrajina má veľmi veľkú bezvojnovú zónu vo vlastnej krajine a už narieka, že jej poodchádzali ľudia a nemá kto pracovať. Ich návratom jej len pomôžeme. Nediskriminačne zrušme akúkoľvek pomoc iným krajinám. A požiadajme Grécko o vrátenie toho, čo sme mu požičali, ak doteraz nevrátili pôžičku –  neviem, pán Ódor, povedzte nám verejne, vrátili už Gréci od nás požičané?

A to ani nehovorím o tom, že z EÚ by sme mali dostávať menej ako doteraz, hoci by sme platili viac, aby sme podporili vstupujúce nové „menej bohaté“ krajiny.

Nie sú to len prázdne reči – aj keď ani zďaleka nie všetky mnou navrhované úsporné opatrenia dal Ódor do tej kalkulačky, aj tak som vďaka mnou navrhnutým úsporám znížila dlh štátu na 5, 8 % za tri roky. Veď pozrite. Budovali by sme ďalej cesty aj nemocnice, aj železnice, aj inovatívnu liečbu by ľudia mali, ani DPH by sa nezvýšilo. A sami vidíte efekt mojich opatrení. A to tam nie sú zahrnuté moje spomenuté šetriace nápady, lebo v kalkulačke tie možnosti neboli.

Takže zamestnať rodiny v hmotnej núdzi. Znížiť výdavky na zbrojenie na polovicu. Prestať od 1.1. 2024 poskytovať u nás Ukrajincom čokoľvek zadarmo. Vyžiadať si od Grékov požičané peniaze. Dividendy zdaniť 50 %, a bankový odvod zaviesť. Po roku by sme boli nielen pod červenou čiarou, ale aj v prebytku.

 

 

 

Dlh Slovenska je údajne vysoký aj v oblasti Sociálnej poisťovne, ako uvádza článok v linku

https://kryptomagazin.sk/dlh-slovenska-je-kriticky-nezachrani-nas-ani-nova-vlada/?fbclid=IwAR3s9qgp3dQZIE2FGnMn0YoaMK70UBYGfeuN0w_bHwjAJRvd7pcXZQLO4M4

už teraz vraj Sociálnej poisťovni chýbalo až 1,5 miliardy eur na vyplatenie dôchodkov a musela hľadať iné zdroje financovania. No ale zrátajme otvorene, koľko ľudí dostáva dôchodky  – hoci tam navkladané nemá, pretože ich zamestnávateľ bol neplatičom odvodov. Povedzte mi, pán Ódor, otvorene, koľko dlhov na poistných odvodoch akumulovali dlžníci poistných odvodov za tridsať rokov od roku 1989?  

Benevolencia voči dlžníkom poistných odvodov v tomto štáte bola neskutočná. Z toho, čo poctivo do Sociálnej poisťovne platia pracujúci, sa pohodlne dôchodkujú tí, ktorým zamestnávateľ odvody neplatil. A prečo ten minulý čas? Zdravotníci majú lukratívne platy, zato koľké zdravotnícke zariadenia majú dlhy za odvodoch Sociálnej poisťovni? Tak z čoho zdravotníkom na dôchodku potom asi vyplatí Sociálna poisťovňa ich vysoké dôchodky? A rovnako je to s tými, ktorí pracovali u kadejakých iných neplatičov odvodov – podnikateľov všetkého druhu.

Som za to, aby si riešil každý so svojim zamestnávateľom jeho neplatenie odvodov sám a nevliekli sme ho ako bremeno tí, ktorí Sociálnej poisťovni poctivo odvody platíme. Robíme tak sponzorov zamestnancom súkromných firiem.

 

Samozrejme možností šetrenia je ešte viac.

Uhoľnej bani na Nitre pošleme po 15 eur ročne každá domácnosť, ako uvádza článok v linku

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96105505-kazda-domacnost-rocne-posle-na-hornu-nitru-15-eur-smeruju-na-prevadzku-uholnej-elektrarne

Nuž, ak vedia naši ekonomickí experti zrátať, že koľko dá na hornonitriansku baňu každá slovenská domácnosť ročne, určite vedia zrátať prerátať  „spońzoring“ takto adresne aj na kadečo iné. Koľko ročne dáme za jednu rodinu v hmotnej núdzi s počtom detí desať a viac – na všetky ich životné náklady , koľko  dáme na zbrojenie, na Ukrajincov u nás, na pomoc Ukrajincom na Ukrajine.

A vážne potrebujete byť dobre zapísaní u NATO? Ako uvádza článok v linku, mali by sme zbrojiť a zbrojiť, ako sme zbrojili za tjeto vlády, aby sme si udržali dobré zapísanie

https://spravy.pravda.sk/parlamentne-volby-2023/clanok/682531-obrana-ministerstvo-obrany-priority-stran-volby-2023/

Ja radšej budem zapísaná u nich zle, ale peniaze čo by sme na zbrojenie vyvalili, chcem dať na dôchodky a na dôstojný život pre pracujúcich ľudí. Zníženie cien potravín a ich zdravú výrobu u nás – nie na nákup tankov a samopalov.

Lebo mnohí sa uskromňujú od roku 1989  – máme podstatne nižšie platy a ešte i vyššie ceny mnohého, dokonca aj potreavín, ako v západných krajinách. Tak si povedzme otvorene, kam dáva štát tie naše peniaze?

My už sme sa nauskromňovali viac ako dosť.

 

Elena

 

palenque  Konečne máte nejaký dobrý nápad. Z vďaky k Vám doplním ešte nejaké návrhy na šetrenie, dúfam že to oceníte – napríklad zosobníme náklady autorovi nápadu na monitorovanie sysľov u nás za šesť miliónov,  alebo aj Matovičovi a jeho družine náklady na celoplošné testovanie národa opakované a úplácanie tých, čo sa šli vakcinovať. Aj za nákupy prebytočných pokusných vakcín, ktoré sme potom museli ničiť treba vyvodiť zodpovednosť – a peňazí budeme mať ajajaj.

 

Myskin Nie, to Vy nemáte pary ako živoria mnohí slovenské rodiny, aj pracujúce. Azda nie ste expert len na Rusko?  Nože, keď sa tvárite tak expertne, dajte názor prečo by sme nemali zamestnať tie desaťtisíce ľudí v hmotnej núdzi u nás a radšej sem dovážať ľudí z Ázie? Čakám, prosím, na Vaše vyjadrenie.

 

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9045328x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív