Založ si blog

Keďže 2. – Hajde bohatnúť. . .

Pravdivo popísal slovenskú žalostnú realitu o tom, aké percento mladej generácie u nás nepracuje, článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/686919-mladi-slovaci-sa-do-prace-nehrnu-v-bohatsich-krajinach-je-to-naopak-co-za-tym-stoji/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

v počte pracujúcich ľudí vo veku medzi 15. až 24. rokom patrí Slovensko medzi najhoršie krajiny v rámci OECD a rovnako aj v Európskej únii. Z celkového počtu viac ako 533-tisíc ľudí z tejto vekovej kategórie pracuje na Slovensku podľa čísel klubu najvyspelejších krajín na svete OECD len 21,8 percenta.

Článok pritom poukazuje, že na Slovensku sa dlhodobo hovorí približne o 80-tisíc dlhodobo neobsadených pracovných miestach a tento rok sa skloňujú aj rekordné počty ľudí, ktorí odchádzajú do predčasného dôchodku vďaka novým legislatívnym zmenám.

Ibaže darmo problém sociologička v článku zastiera rečami o tom, že nám mladí študujú. Iste, časť mladých študuje – a tí budú potom prínosom pre spoločnosť odbornou prácou. Ale čo s tými, ktorí neštudujú a ruky k práci tiež nepriložia?

Ako potvrdzuje článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/676253-tisice-mladych-ludi-nepracuju-ani-nestuduju-vyrasta-nam-leniva-generacia/

štúdia z pera Slovenskej sporiteľne (SLSP) prezrádza, že nepracujúcich a neštudujúcich mladých ľudí vo veku od 15 do 29 rokov bolo u nás v minulom roku 12,3 percenta. Znamená to, že každý ôsmy mladý človek na Slovensku nevykazuje v týchto oblastiach žiadnu aktivitu.

Analytici tvrdia, že v tejto kategórii sú aj tí, ktorí sa starajú o deti či ťažko chorých členov rodiny, sami majú zdravotné znevýhodnenie či sú v dôsledku situácie na trhu odradení od hľadania si práce. Vo všeobecnosti však najväčšiu skupinu zvyčajne tvoria mladí nezamestnaní. 

Analýza mi pripadá prapodivná, lebo žeby takmer 70 % mladých ľudí u nás v tom veku ešte študovalo? Tak nechápem, prečo analytici nevyšpecifikujú jednotlivé tie skupiny presne a oddelene – je to podstatné aj pre adresnosť pomoci matkám, postihnutým ľudom či opatrovateľom, a samozrejme nič nerobiacich mladých nezamestnaných treba hnať do práce.

Lebo máme vysoké percento tzv. mladých NEET, ako uvádza článok v linku

https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/2470/m-mudronova-z-epic-nezamestnanost-mladych-ludi-v-sr

podľa neho sú NEET (Non in education, employment and traning). Sú to mladí ľudia, ktorí sú mimo záchytného systému pomoci. Nie sú zaregistrovaní na úrade práce, nevzdelávajú sa, ani nepracujú. Nikto o nich vlastne nič nevie.

Z čoho žijú – z dávok v hmotnej núdzi alebo z nezdanených príjmov?

 

Bankový analytik – ako uvádza článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/687155-este-pred-desiatimi-rokmi-sme-nefajcili-a-sportovali-no-potom-sme-sa-opustili-analytik-vysvetluje-co-sa-stalo-s-verejnymi-financ/

navrhuje krátenie dôchodkov. O nejakých 50 eur mesačne, veď čo na tom je, podľa neho? Tak moment, my pracujúci si tam peniaze vkladáme na to, aby sme mali potom na slušné dôchodky. Vstávam desiatky rokov o štvrť na päť, brodím sa v daždi či snehu v tme  a platím cestu do práce – to je kopa peňazí každý rok. Nechcem donekonečna takto drieť na to, aby z mojich daní a odvodov štát živil čoraz pohodlnejšie kopy povaľačov. Ani na to, aby sa posielali desiatky miliónov Ukrajine. Ozaj, je to pravda, že už táto ešte nie dôverou parlamentu obdarená vláda už stihla 40 miliónov údajne ako pomoc odlifrovať Ukrajincom? No to by ma fakt naštvali, sami teraz nemáme peňazí dosť. Tú pomoc by potrebovali skôr napríklad ľudia z dedín postihnutých u nás zemetrasením. K tejto téme sa v blogu určite vrátim.

Prečo by sa malo ľuďom uberať z toho, čo si čestne a zodpovedne vkladajú na dôchodok? U nás nie sú dôchodky také, aby 50 eur bola suma zanedbateľná. Však otvorene a verejne žiadam, aby nám analytici poanalyzovali a oznámili národu, koľko rokov pracujeme v tomto štáte na svoj vlastný dôchodok. Podľa mojich odhadov je to cca 16 rokov, a ten zvyšok drieme „na solidárno“. Iste, aj na dôchodcov medzigeneračne a na invalidov v rámci toho, ale i na falošných invalidov, ktorí iba vychcávajú so systémom. Nech nám analytici prezradia, koľko rokov robíme na medzigeneračnú solidaritu – tých ďalších 16 rokov, povedzme. A zvyšok? Ďalších bezmála 16 rokov drieme na lumpov a povaľačov? V tom čase by sme mohli oddychovať, alebo prilepšovať si vkladom na svoj vlastný dôchodok. Skutočne ma to zaujíma, tak poďme, páni analytici, analyzujte a zverejnite nám ako to je s našou drinou.

 

O tom, aká nízka je dôvera ľudí v tento štát, svedčí aj obrovské percento ľudí utekajúcich teraz do predčasných dôchodkov, nielen pre výhodnosť výpočtu, ale hlavne pre strach z možnej zmeny a ešte väčšie okradnutie o časť dôchodku, ako to pripomína článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/686404-tisice-ludi-utekaju-z-prace-do-dochodku-tento-rok-je-on-obrovsky-zaujem-penzie-sa-zvysili-o-vyse-20-percent-socialka-upokojuje-l/

A ako vidíme z vyššie uvedeného vyjadrenia bankového analytika, celkom opodstatnene ľudia štátu nedôverujú. Lebo úvahy o tom, že okradnú zasa raz poctivo pracujúcich a štátu dávajúcich to len potvrdzujú, že sa neoplatí čestne dávať. Tento štát by sa mal spamätať a rýchlo predčasným dôchodcom umožniť pracovať na 5 či 6 hodín denne. Pretože to by predišlo ťažkostiam so zamestnancami pre ich odchod. Aspoň časť z nich by určite ešte pracovala, ale s istotou, že ich neokradnú o pôvodné pravidlá odchodu do dôchodku. Hlavne ženy – matky, ktoré nijako nesúhlasia s nezarátaním počtu detí a štát by ich takto okradol o ďalšie roky, hoci oproti predošlým dôchodkyniam v porovnateľnom veku, ktoré šli do dôchodku v 54 či 53 rokoch, teraz pracujúce ženy – matky už štát obral o desať a viac rokov poberania dôchodku. Aj okradnutie o časť dôchodku zmenou výpočtu – zohľadnením iba 95 % namiesto 100 %.

Smutný fakt, že Slováci poctivo pracujúci nemajú možnosť si našetriť na dôchodok a mnohí s rodinami žijú z ruky do úst, uvádza článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/686700-slovaci-tuzia-ist-do-dochodku-pred-sestdesiatkou-no-pocitaju-s-tym-ze-budu-pracovat-aj-v-starobe/

Poukazuje, že mnohí budú musieť i na dôchodku pracovať, aby nejako prežili. Takže máme v tomto štáte kone ťažné, ktoré celoživotne drú, a kone pre parádu, spokojne sediacich občanov, ktorí s natiahnutými rukami berú zo spoločného čoraz viac.

Akosi solidárnemu systému v tejto spoločnosti rozumem čoraz menej, Tí, ktorí poctivo desaťročia pracujú, by mali drieť i na dôchodku, lebo celoživotne dávali tým, ktorí nepohli prstom.  Práve celoživotne pracujúci budú mať „vysoké“ dôchodky, z ktorých síce nededia dôstojne preži, no z ktorých im podľa analytika možno pokojne ubrať 50 eur mesačne. Rovnako pokojne môžu platiť i vysoké a stále sa zvyšujúce náklady na živobytie sami, lebo štát musí dávať cielene tým, ktorí nerobia vôbec, a len pohodlne berú a berú. Sú to naši nítkovia, nepracujúci už od mladosti. A mimochodom, z čoho zbohatli tí, ktorí ich musia živiť – nie z poctivej práce?

No tak super, vážení, ktorí nepracujete, máme vyše 90 000 voľných pracovných miest. Hajde bohatnúť…

 

Elena

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Výstava / Ruská propaganda / Tank / Abrams M1A1 /

Moskva vystavuje západnú vojenskú techniku ukoristenú v bojoch na Ukrajine. Skvelý nápad, komentoval Peskov

01.05.2024 18:30

Rusko kritizuje dodávky západných zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu a považuje ich za dôkaz priameho zapojenia NATO do konfliktu.

Robert Fico v ZKW Slovakia s. r. o.

Nočná práca prináša zdravotné riziká a nízke ohodnotenie: Fico vyzval zamestnávateľov na zmenu

01.05.2024 17:15

Slovensko dnes síce oslavuje aj dvadsiate výročie vstupu do Európskej únie, Fico si to však chce pripomenúť až vo večernom galavečeri a sľubuje zásadný prejav.

Polícia / Šerif / Sheriff /

Polícia zasahovala proti demonštrantom na viacerých univerzitách v USA. Zadržala desiatky osôb

01.05.2024 17:08

Demonštranti v priestoroch týchto inštitúcií vyjadrujú nespokojnosť s vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales vypukol požiar. Vyslali aj vrtuľník rezortu vnútra

01.05.2024 16:46

Na mieste sú štátni hasiči z viacerých staníc aj dobrovoľní hasiči z okolia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9021048x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie