Založ si blog

Keďže 3. – Malá úvaha o generálovi Lučanskom a jeho smrti. . .

Ach, spomeňme si na tie časy potom, ako generál Lučanský zomrel. Lebo novinári sa pustili do Zuriana za to, že otvorene povedal svoj názor o tom, že generál Lučanský ešte mohol žiť – keby mu niekto zomrieť nepomohol. Verím tomu, že Zurian je čestný človek. A tak keď sa za to niektoré médiá v jeho kritike rozbehli, ujasníme si trochu veci.

Napríklad SME píše vtipne, že

https://domov.sme.sk/c/23240911/lucansky-samovrazda-zurian-konspiracie.html

že Zurian ešte minulý týždeň živil predstavu, že sa prípad Lučanského vyšetrí teraz nanovo. Ja som presvedčená, že Zurian presne vie, že niektorí ľudia môžu teraz nájsť odvahu porozprávať o tom, čo vedia, a že rozhodne nejde o jeho bludnú predstavu, ale o realistické očakávanie. Aby nám samovrážd medzi ľuďmi, čo niečo vedia, náhle nepribudlo – lebo niekedy mlčanie človeka môže ohroziť viac ako to, že prehovorí.

Mala som pocit, že sa konečne Slováci začínajú zobúdzať po jeho smrti. Bola to vypätá situácia v národe, a také okamihy vždy ukážu pravdu o nás ako ľuďoch. Či sa dokážeme postaviť na stranu pravdy, či dokážeme nemlčať pri nespravodlivosti a či dokážeme čeliť zlu. Naplno sme si vtedy niektorí uvedomili, ako nespravodlivo a nečestne pristupoval ku generálovi Lučanskému tento štát a jeho zástupcovia. riešim teraz otázku celkového neľudského prístupu k nemu. Neumožnili mu kontakt s rodinou, ani na chvíľu, ani list, nič. Ja by som na mieste vedenia väznice už po takom závažnom poranení väzňa tým samopádom na papuči privolala rodinu a zostal by v nemocnici – s elektronickým náramkom trebárs. No a keď to porovnám s prístupom štátu ku pánovi Černákovi v base, ten sa teda na prístup štátu k nemu sťažovať na medzinárodný súd rozhodne nemusí.

A to ani nehovorím o otázke prezumpcie neviny,  kde na generála Lučanského po smrti médiá aj niektoré politici kydali ostošesť. Priznám sa, že niektorí ma vtedy riadne prekvapili.

Napríklad taký generálny prokurátor. Pripomínam, že generálny prokurátor Žilinka v tom čase verejne napomenul Čaputovú – . menovite vyzval aj prezidentku, aby sa bez znalosti spisu a uznesenia verejne o prípade smrti generála  Lučanského  nevyjadrovala. 

https://refresher.sk/102852-Zilinka-sa-obul-do-Caputovej-Komentuje-bez-znalosti-spisu-ja-tu-byt-nemusim-politici-ma-neovplyvnuju

To bola hanba, že prezidentku musel napomenúť generálny prokurátor verejne. Zabodoval tým u mňa.

Isteže i ona ma vtedy prekvapila – myslela som si, že jej hlavná náplň činnosti je povaľovanie sa pri kresle na Hrade a fotenie sa, či skúšanie a predvádzanie šiat, ktorými by niekoho mohla ohúriť, aj keď pri pohľade na jej garderóbu netuším že koho. Že práve ku Lučanskému sa pribrala vtedy vykladať niečo, to bolo skutočne prekvapujúce pre mňa v štáte, kde by sa prezidentka mohla a mala vyjadrovať ku kadečomu jej funkcii zodpovedajúcemu. Čakala by som od nej vtedy, že sa vyjadrí ku fungovaniu vakcinačných pseudoodborníkov, ku zvyšovaniu životných nákladov,  bezprecedentnému míňaniu peňazí na zbrojenie v situácii, kedy ľudia u nás živoria, či ku situácii závažne chorých ľudí a nedostupnosti moderných liekov pre nich. Teda ja ako prezidentka by som tlačila na vládu s takýmito otázkami a nie k smrti Lučanského tliachala.

Lebo na rozdiel od nej ja vidím v prípade generála Lučanského naozaj veľa nejasností a čiernych miest. Už len to, že sám prišiel a vydal sa „spravodlivosti“ – chcel svoju česť brániť. Nechali ho na samotke po poranení závažného charakteru. A potom tie jeho „nehody“ – prosím vás, viete o niekom, kto tak spadol na papuči, že si rozmlátil nadočnicový oblúk a poškodil oko? O nikom takom som na celom svete nepočula – okrem generála Lučanského, pravdaže. A aj ten jeho pád z vozíka v nemocnici v Ružomberku – počuli ste niekedy o prípade, že by nejaký invalid alebo pacient v nemocnici s vozíkom spadol? No a skúsili ste niekedy prevrátiť taký vozík? No vidíte, tak už chápem, prečo ste im tie táraniny niektorí verili. A prečo zakázali jeho manželke ho odkryť posmrtne, čo by mu bola zima?

Keby som mala takého väzňa na starosť, tak by určite bol v cele s nepretržitým dohľadom kamery. A tu bác, hodinový výpadok kamerového systému. Predstavte si, že by sme takto zavreli Naďa napríklad, alebo nebodaj Hamrana, a že by si pádom nejaký svoj hnát dolámali. Však Šimečka s Trubanom by o polnoci s prejavom proti vláde poskakovali na námestí. A to ani neuvažujem o tom, že by sa niekde samoobesili…

 

No bude čo vyšetrovať a vysvetľovať, povedzme si. Nielen Zurian, ale aj ja som presvedčená, že sa ešte môžeme v tomto prípade dočkať prekvapení.

 

Elena

 

K diskusii      Veru, veru, na mieste tých, ktorí by mohli prehovoriť by som hovorila rýchlo. Lebo i bez komplikovaných výskumov som si istá, že častejšie sú „samovraždy“ u tých mlčiacich ako u hovoriacich.

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

EÚ / Slovensko / SR /

Stovky ľudí v Bruseli roztiahli obrovskú vlajku EÚ. Nečakane prišla von der Leyenová, pozdravila aj Slovákov

01.05.2024 19:48

Stovky ľudí si v bruselskom parku pripomenuli 20. výročie rozšírenia Európskej únie roztiahnutím obrej vlajky EÚ.

Nożykova synagóga

Na varšavskú synagógu hodili tri Molotovove koktaily. Duda aj Sikorski útok odsúdili

01.05.2024 19:30

Izraelský veľvyslanec v Poľsku Jakov Livne uviedol, že "nehorázne antisemitské útoky ako tento nemožno dnes tolerovať".

Výstava / Ruská propaganda / Tank / Abrams M1A1 /

Moskva vystavuje západnú vojenskú techniku ukoristenú v bojoch na Ukrajine. Skvelý nápad, komentoval Peskov

01.05.2024 18:30

Rusko kritizuje dodávky západných zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu a považuje ich za dôkaz priameho zapojenia NATO do konfliktu.

Robert Fico v ZKW Slovakia s. r. o.

Nočná práca prináša zdravotné riziká a nízke ohodnotenie: Fico vyzval zamestnávateľov na zmenu

01.05.2024 17:15

Slovensko dnes síce oslavuje aj dvadsiate výročie vstupu do Európskej únie, Fico si to však chce pripomenúť až vo večernom galavečeri a sľubuje zásadný prejav.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9021063x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie