Založ si blog

Cesta duše 11. – Nájsť sa môžeme, len keď sa stratíme. . .

Po nepohode posledných hodín, spojenej s útokom na premiéra, som sa spomienkami vrátila do okamihov pohody.

Nedeľa bola sladká ako jahody s medom. Kopce a svahy sa zeleneli v mnohorakých odtieňoch. Vietor v jednom okamihu prudko kýval koruny stromov, potom zasa chvíľu hnal drobné biele obláčiky ako poskakujúce kozliatka kamsi za obzor šírou pláňou belasej oblohy. Vzduch voňal. Slnko rozosievalo na všetky strany svetlo a teplo, svet sa ním rozžiaril ako v reklamnom letáku.

Tak to aj dopadlo, podotkol Zámer sveta.

Veď hej, truhlíky na balkóne som obohatila o cesnak, kríčkovú fazuľku, rozosievala som aj minuloročné kvietkové semienka, aby som ich zachránila a aj pod bytovkou som kvietky od trávy čistila. Toľko som sa tam hrabala a hrabala, až mi ruky trochu opálilo.

Zámer sveta sa rozosmial  To určite, opieklo ich až po lakte do červena.

Ale pokračujem. Každý deň teraz oslobodím nejaké rastlinky a zlepšujem ich život.

 

Zámer sveta mi večer podstrčil starú obálku od mojej homeopatky, vo vnútri v jemnom alobale akýsi dvojbalíček. V tej obálke nebolo nič predsa. Nová lekcia, bolo mi jasné, k niečomu novému mi Zámer sveta dvere otvára.

To k čomu si ma pustil, opýtala som sa zvedavo..

Povedz mi, o čom si uvažovala pri tom dnešnom hrabaní v zemi, odpovedal.

O ničom, kvetom som  pomáhala od trávy, aby mohli voľne dýchať, a len tak plynul deň, odpovedala som,

Zámer sveta sa zasmial – Odpovedala si si sama, nesieš sa na vlne dňa, tak postupuješ dopredu.

A povedal tíško – Ak sa ženieš za poznaním, každý deň sa naučíš niečo nové, ak sa ženieš za poznaním na ceste Tao, každý deň niečo stratíš. Postupne prestávaš zasahovať. Keď nezasahuješ, nemôžeš nič opomenúť. Poriadok sveta necháva všetkým veciam voľný priebeh, nemôže byť rušený zasahovaním…

Prikývla som. Áno, tak to cítim. Tak, áno, konečne tomu rozumiem naplno, aj to prijímam.

 

Je to rad krokov, ozval sa Zámer sveta, rad krokov, ktorými vediem. Neurobíš ďalší bez zvládnutia predchádzajúceho. Sprevádzajú ich skúšky. Odhodlanosť. Obetavosť. Umenie prežiť. Vnútorná sila. Ochota pomáhať slabým a starším. Úcta k tradíciám. Súznenie s prírodou. Múdrosť.

To sú indiánske hodnoty – povedala som, tým verím. 

Otvor knihu, povedal Zámer sveta. No túto hru sme už dávno nehrali, na nenáhodné náhody. Na mojej kope neprečítaných kníh odvtedy niečo pribudlo, napríklad Nelles ku Dňu matiek od dcéry. A ja som Buzziho knihu objavila o liečivých tajomstvách amerických Indiánov. Siahla som teraz po tej zažltnutej knihe.

Otvorilo mi myšlienku, že dospelí medicinmani  sú „tí, ktorí snívajú o zvieratách“. A že zvieratá nás sprevádzajú  a hovoria s nami, lebo nám hovoria o našom poslaní liečiteľa.

Prečo ma neprekvapuje, že stránka, ktorú som otvorila, má nadpis Medveď – povedala som pobavene Zámeru sveta.

Rozosmial sa – Len Ti to pripomínam, že máš preurčené to medvedie sprevádzanie, aby si sa pustila toho Tvojho „chcem ísť sama“. Je v ňom ešte toľko hnevu, že i ja držím ruky naddvihnuté, a ani som sa ťa nedotkol k zmene.

Nedovolím nikomu, aby mi ubližoval, dala som hnev vonku.

Tak to má byť, prikývol, vediem ťa predsa k jasnému vymedzeniu svojich hraníc. No nie každý Ti chce ubližovať, a nepustiť do života hocikoho nie je to isté, ako nepustiť nikoho, Ale máš času toľko, koľko potrebuješ, aby si to prijala. Ani Ťa nenapomínam, aby si čítala tú knihu. Lebo Ty vieš, že ju máš prečítať – dodal medovo.

Nechce sa mi ju čítať, priznala som. Donútila som sa pár strán prečítať, ale vyvoláva to vo mne hnev.  Alebo možno strach, priznala som, lebo neviem, kam by ma to doviedlo.

Niekedy je dobré vyraziť, aj keď nemáš tušenia, kam ideš, lebo len keď sa ľudia stratia, tak sa dokážu nájsť, usmial sa. A Ty predsa vieš, kam by ťa to doviedlo.

Zrazu som vedela presne. Vynorili sa mi slová jednej z mojich obľúbených kníh – Ak sme sa mali stratiť, som rada, že sme sa stratili spolu…

Vyhrabala som tú knihu, ktorú som čitať sľúbila kedysi, zasa z kopy neprečítaných a odvliekla na stolík v obývačke. Poobede z nej prečítam ďalších pár strán.

 

Elena

Blýskanie na časy 1. – Gratulujem Američanom k nevydarenému obchodu

07.09.2024

Poviem vám, kadečo som si o Američanom myslela – ale predpokladala som, že aspoň biznis im nejako ide. No ale ukázalo sa, ako hlboko som sa mýlila. Sú totálne krepí – odkupujú Seditu na Slovensku. To si nerobili prieskum slovenského trhu pred zrealizovaním toho ich biznis nápadu? Zrejme nie. Lebo inak by zistili, že vonkoncom nielen ja, ale aj kopa ďalších [...]

V mlčaní 11. – Vem si prášky na hlavu, Máňo. . .

07.09.2024

Unavene som sa večer plížila schodmi po celodennom upratovaní pivnice. Nečakala som, že ma niekto rozosmeje. A vidíte – Máňo. Teda Maniak, ako sa označuje. Už to samo osebe by bol dobrý dôvod na pár elektrošokov pre neho. A to bezbrehé táranie, ktoré údajne vyprodukoval médiám, by malo vydať aspon na ročnú psychiatrickú liečbu na uzavretom oddelení, predpokladám. [...]

V mlčaní 10. – Smrť psychológa. . .

06.09.2024

Smrť psychológa Radima Ptáčka rozvírila diskusie. Mňa v prvom rade zaujalo, že pani, ktorej sa s niečím zdôveroval a ona to po jeho smrti vyvesila na sociálne siete, sa označuje ako jeho kamarátka. Moja definícia kamarátstva je teda o dosť iná – a ak sa mi s niečím zdôveríte, nevykvačujem to po sociálnych sieťach. Médiá spustili viac či menej nevydarené [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,954
Celková čítanosť: 9424319x
Priemerná čítanosť článkov: 3190x

Kategórie

Archív