Založ si blog

Ako je to naozaj 8. – Aj muži občas plačú. . .

O zhorenom útulku v Hontianskych Moravciach, ktorý vraj prevádzkovala – podľa mňa skôr sa na ňom priživovala – žena, ktorá má na rukách krv nielen zhorených, ale aj k smrti uhladovaných a zanedbaných zvierat, sme sa nedávno dozvedeli.

Čistá hrôza.

No zjavne toho desu nebolo dosť so zhoreným útulkom. Lebo po napísaní blogu o ňom sa mi ozvali viacerí ľudia, poukazujúci na bordel, ktorý v oblasti útulkov na Slovensku tento štát prevádzkuje. Úplne konkrétne, no čo vám poviem – pre mňa ako empatika je to zničujúce čítať o utrpení zvierat, akoby moje srdce chodilo po skle.

Z tých informácií vám teraz priblížim jeden príspevok.

 

Som muž,  dlhoročný obhajca práv zvierat a v tejto chvíli plačem.

Plačem.  Zaregistroval som katastrofu, ktorá vyšla najavo po požiari v Občianskom združení v Hontianskych Nemciach,  ktoré prevádzkovalo nelegálny útulok. Dookola si kladiem otázku, kto sú ľudia, ktorí si myslia, že majú právo rozhodovať o osude opustených a nechcených  zvierat, o ich živote alebo krutej smrti.

Keď som videl obrázky z toho OZ, oživili sa mi v pamäti spomienky na časy, kedy som ako dobrovoľník chodil pomáhať do ďalšieho takéhoto neschváleného OZ. Vynorili sa mi spomienky na špinu, výkaly, hladné psy. Prvýkrát som videl mačky bojovať v strede leta o vodu. Aj mŕtve šteniatko, ktoré sme našli v preplnenom koterci. Nikdy naň nezabudnem. Krásne drobné šteniatko, celé zakrvavené, dohryzené na smrť. Len pár dní predtým ho tam predsedníčka OZ priniesla so slovami, že je zdravé a môže ísť medzi ostatné a už dospelé psy. Dnes je mi ľúto, že som vtedy zaváhal a šteňa nevzal, mohlo žiť. Ale skrz človeka muselo umierať dohryzené a samozrejme, že chybu si nikto nepriznal. Keď som videl potom príspevok dotyčnej, vraj šteniatko bolo choré a tým to pre ňu skončilo, aj pre kopec jej sledovateľov, ktorí si myslia, že všetko je v poriadku a posielajú príspevky na zvieratká, bolo mi nanič. Dodnes sa mi to šteniatko vynára pred očami, a čosi vo mne za ním ticho plače.

 

No teda, čo vám poviem, nemohla by som dobrovoľníčku v takom útulku robiť.  Podaktorí si spravili z utrpenia zvierat lacný biznis.

Niekedy naozaj ľutujem, že nežijeme v časoch Divokého Západu radšej – každého lumpa vytiahli na strom do piatich minút, a bol od neho pokoj raz a navždy.

Takto sa ľudia snažiaci o nápravu zúfalo plácajú v nekonečnom kolobehu darebáčin takýchto lumpov, nečinnosti štátnych inštitúcií a márnom čakaní na spravodlivosť. A pomaly strácajú ilúzie o tomto štáte, ako ukazuje pokračovanie toho príspevku.

 

Ľudia v dobrej viere pomáhajú. Posielajú peniažky na pomoc zvieratám a nevedia to, že sú ich peniaze použité na réžiu nezamestnanej osoby bez trvalého bydliska, na jej životné náklady ako cigarety, jedlo, najdrahší paušál, dokonca sa dokázali zložiť na nové auto a čo je najviac zarážajúce – aj nájom, kde dotyčná býva, je hradený z týchto príspevkov. A táto jediná osoba má na starosť cca 40 psov a ani nevie koľko mačiek.

Keď sa to vtedy stalo so šteniatkom, začal som dohľadávať veci okolo chodu, zákony a nariadenia. Mal som vtedy pocit, že je tu predsa niekto, kto tie bezbranné stvorenia ochráni. No po podaní niekoľkých podnetov som zostal nemilo prekvapený. Vraj je všetko v poriadku, počet psov na m2 sedí, mačky majú voliéry dostatočne veľké. Je zarážajúce a neprijateľné, aby títo úradníci vykonávali svoju činnosť, ktorá je hradená aj z mojich a vašich daní, spôsobom porušujúcim zákon – a o morálnosti ani nebudem písať. Samozrejme že v ďalšom podnete už poukazujúci na príslušné zákony a nariadenia sa tí istí úradníci opravili a  nariadili opatrenia.

Uviedli, že ako občan sa mám právo sťažovať na činnosť tohto orgánu a čuduj sa svete, opodstatnene. Zapamätal som si vetu z odpovede na sťažnosť, že dôvera občana (sťažovateľa) bola týmto výkonom RVPS narušená. Myslel som si vtedy, že sa veci niekam už konečne pohnú, ale ako to už býva – bublina praskne za tri dni a ideme v starých koľajach. Zase nekonečný ping-pong s podnetmi a náprava žiadna. Ešte raz sa pýtam, ako môže štátny orgán kontrolovať niečo a niekoho na ktoré nevydal povolenie a neschválil jeho činnosť? To sa vážne až toto muselo stať, že tam zvieratá žili v nevhodných podmienkach a niektoré to ani neprežili? Kde ste boli vy, ktorí máte hájiť práva zvierat, načo sú zákony, keď ich sami porušujete?

Zámerne nepoužívam slová útulok a karanténna stanica, pretože podľa zákona o veterinárnej starostlivosti sú to jediné organizácie, ktoré majú na prevádzkovanie útulku povolenia od štátnych orgánov Regionálnej alebo Štátnej veterinárnej správy. Ako je možné, že túto činnosť  vykonávajú neschválené a bez povolení tieto akože organizácie  v podobe OZ bez legitímnych, všetky predpisy spĺňajúcich útulkov, s tichým súhlasom RVPS, či ŠVPS? Načo sú na stránke ŠVPS zoznamy útulkov a karanténnych staníc, ktoré si museli prejsť naozaj prásnymi podmienkami, ktoré museli splniť, aby mohli existovať? Osoby musia byť schválené a vyškolené na obyčajný odchyt zvieraťa, no a pani z OZ v Hontianskych Nemciach by ste darmo hľadali v tomto zozname, ako aj 98 percent osôb v týchto OZ, ktoré sa tvária ako útulky. Je namieste si položiť otázku kto a z akého dôvodu im túto nelegálnu činnosť povoľuje? Rozumiem tomu tak, že štátny orgán porušuje svoje vlastné nariadenia a zákony? Uvedomujú si vôbec, že za týmito osobami sa skrývajú rôzne psychické poruchy – viď tento prípad – kde to evidentne niekomu prerástlo cez hlavu. Nemusíme nad tým vôbec uvažovať, kto je zodpovedný za utrpenie a bolestnú smrť zvierat v tom útulku –  no predsa tí čo toto dovolili, teda Regionálna veterinárna správa a nadradený orgán ŠVPS, ktorý úplne ignorujú zákon. A všetci sa teraz čudujú, ako sa to mohlo vôbec stať.

Nikde som nevidel a nepočul, kto je zodpovedný za tento stav, hodíme to na psychicky narušenú ženu, ktorá nezvládla starostlivosť? Ako je možné, že neovládate sami svoju úradnícku prácu (ste za ňu predsa riadne platení z našich daní!!!), keď vás občan musí opravovať a hovoriť čo je porušené a až potom urobíte nápravu? Ja len dúfam, že sa už kompetentní konečne zobudia. Moja práca týmto nekončí, dávam dokopy viacero podnetov a odpovedí, všetko čo mám mienim zverejniť, pretože zatiaľ som zažil len samé sklamanie a verím, že si toto prečíta niekto aj niekto kompetentnejší a začne sa táto neúnosná situácia riešiť a urobí sa konečne poriadok.

 

Nie je vám nevoľno od žalúdka z toho? Nie? No tak vám ešte prezradím o ďalšom z príspevkov,  že podľa pisateľky pozornosť by mali ľudia venovať aj legálnym združeniam, lebo niektorým ak zverili nájdenú mačku v dobrej viere na jej záchranu, tak ju utratili. Dialo sa tak pred pár rokmi, keď tam dobrovoľnícky pracovala – a vážne si myslíte, že s tým prestali?

Predbežne meno toho združenia, ktoré pomenovala, nedávam, ale ide o veľmi známe združenie.

Buďte opatrní, komu pošlete svoje 2 % z daní, či komu dáte peniaze, rovnako aj kam odnesiete nájdené zvieratko, aby ste ho tým nedali do rúk hajzlom, čo ho pripravia o život.

 

Po medializovanom prípade zvierat nivočených a aj uhorených v tom zariadení sa vynára celý rad otázok.

Ako je možné, že na Slovensku existujú útulky pre zvieratá dvoch druhov – tie, ktoré musia plniť prísne kritériá a získať celý rad povolení – a potom také, ktoré nemusia a ich majitelia spokojne prevádzkujú a prevádzkujú, peniažky veselo vyberajú a ľudia ani netušia, že sú to zariadenia de facto nelegálne.

Veselo vyberajú aj 2% z daní – aj OZ ASOCIÁCIA PRE POKROK V OBLASTI DOBRÝCH ŽIVOTNÝCH PODMIENOK ZVIERAT – ASOP  v Hontianskych Moravciach bolo medzi prijímateľmi 2 % z daní za rok 2024. V telefonickom rozhovore s daňovákmi som sa dozvedela, že sa prísne kontrolujú tí, ktorí tie 2% z daní poberajú a aj spôsob, ako ich investujú. Vážne o tom pochybujem – asi zjavne nie až tak prísne, keď sa tam diali také hrôzy. Alebo to utrpenie zvierat, ktorému ich tá ženská vystavovala,  azda daňováci hodnotili ako primeranú starostlivosť a adekvátne vynakladané peniaze daňových poplatníkov?

Myslím si, že tu neplní svoju povinnosť celý rad štátnych inštitúcií. 

 

Ako dlho v tom OZ  v Hontianskych Moravciach  tá ženská nelegálne prevádzkovala  útulok a vyberala peniaze? V zozname prijímateľov 2 % z daní za rok 2024  tiež figuruje. Zaujíma ma, či aspoň teraz si daňováci preveria jej spôsob nakladania s peniazmi určenými na pomoc zvieratám, keďže zjavne starostlivosť im neposkytovala. Podala som na ňu trestné oznámenie, lebo na nelegálny útulok predsa podľa mňa nemožno legálne vyberať peniaze. Ale v tomto štáte zjavne možno.

Ak zvieratá boli v takom zúfalom stave, evidentne im neposkytovala potrebnú starostlivosť. A evidentne potom peniaze určené na zvieratá premárnila iným spôsobom, na seba. 

Nikto to nezistil, lebo to nikto nekontroloval. Alebo to ktosi prehliadal. Veď tu ide zrejme aj o dlhodobú nečinnosť a neplnenie si povinností tých inštitúcií, ktoré mohli a mali vo veci konať.

Podľa mňa tým, že na Slovensku sú aj takéto pofiderné zariadenia nenapĺňajúce predpisy a vyberajúce peniaze od verejnosti na činnosť nelegálnych útulkov, dochádza aj ku systémovému týraniu a zanedbávaniu zvierat zo strany Slovenskej republiky prostredníctvom ňou na pomoc zvieratám a kontrolu náležitej starostlivosti o ne ustanovených inštitúcií. Určite by nemali konať, až keď sa stane tragédia a niečo z tej špiny sa prevalí, ale riadne a včas, preventívne dôsledne kontrolovať plnenie predpisov a podmienok. Lebo v terajšom stave sa ľudia skladajúci v dobrej viere na pomoc zvieratám skladajú niekedy na pomoc príživniciam bez morálnych hraníc, nie na hladné brušká zvierat, ale na nenažratý bachor podaktorých samozvaných „záchrankýň zvierat“.

 

 

Elena

 

K diskusii  luna5   V Poprade sa s Vami rada stretnem. Ak mi cez blog pošlete mail, alebo na fb cez messenger správu, dohodneme sa.

Hm, ľudia mi občas píšu, ale presný postup neviem. Skúste napísať správu adminovi ohľadne postupu, tu mail určite nezverejním.

Blýskanie na časy 6. – Ako anketa ktorý sviatok u nás chceme zrušiť dopadla. . .

18.09.2024

Ficova vláda chce zrušiť nejaký sviatok, aby Slováci vyrobili nejaké tie v štátnej kase chýbajúce peniažky. Ideálne by bolo, keby v ten deň Slováci namiesto práce prelustrovali majetky lumpov u nás aj v zahraničí, boli by sme iste prekvapení, čo všetko by sa ponachádzalo ako „výsledky dlho ročnej poctivej práce“, ku ktorým oficiálne [...]

Blýskanie na časy 5. – Ako som nápad ministra Kamenického k dokonalosti dotiahla. . .

18.09.2024

Knihy zdražíme, sú pre boháčov, len tí ich kupujú – povedal včera minister Kamenický. Akíže pobúrení Slováci zostali – ako keby ste čítali tie knihy, že? A pravdu mal, čo vám poviem, pravdu mal – do istej miery teda – lebo veď v tejto krajine je pomaly boháčom ten, kto poctivo pracuje a má výplatu. A za chudobných sú označovaní hlavne [...]

Blýskanie na časy 4. – Klub samovrahov. . .

17.09.2024

Že kde? No tu. Že prečo? No to si povieme práve teraz. Vláda ruší rodičovský príspevok – malo to byť ocenenie spoločnosti rodičom, ktorí zodpovedne vychovávali deti. No mne sa ho nepodarilo dostať ani raz – a už ho lumpi rušia. Ale veď ako sa do hory volá, tak sa z hory bude ozývať. Vláda pripravila opatrenia – na vylepšenie rozpočtu. Akoby [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,959
Celková čítanosť: 9449256x
Priemerná čítanosť článkov: 3193x

Kategórie

Archív