Založ si blog

V mlčaní 7. – No nemali nechať počítať Danka. . .

Najnovší nápad z dielne SNS sa mi vôbec nepáči.

Vymysleli, že vraj športoví tréneri u nás majú mať špeciálne daňové úľavy – oslobodenie príjmov trénerov od daní do výšky 500 eur mesačne, aj maximálny limit pre odvody na sociálne a zdravotné poistenie. 

Cieľom je podľa nich zmierniť finančné zaťaženie trénerov a športových organizácií, čo má podporiť rozvoj športu na Slovensku

 

Nuž, skutočne neviem.

Trener plávania , Plavecká akadémia o.z.

Plavecká akadémia, o.z.Devínska Nová Ves 6,5 – 13,5 EUR/hod.

Obsluha prístroja (tréner) v Body EXPRESS

Novior Corp s.r.o.OC Retro, Nevädzová, Ružinov 6 – 16 EUR/hod.

Osobný tréner, športový tréner a fitness tréner

POŠVANC FITNESS s.r.o.Bratislava Od 9 EUR/hod

 

Ďalšou kategóriou sú osobn= tréneri. Cena za služby osobného trénera je veľmi rôznorodá – začína od 12€ za hodinu a končí až na 50€. Ako píše článok v linku

https://www.efectfit.sk/blog/kolko-stoji-osobny-trener

Zdravý priemer v Bratislave je 20-25€ za osobný tréning.

 

No a to sú len bežní, radoví tréneri. Ale návrh SNS by sa týkal aj trénerov s podstatne lukratívnejšími platmi, však maximálne limity odvodov zrejme práve pre nich chcú meniť.

Podľa článku v linku

https://sport.aktuality.sk/futbal/clanok/kralovsky-plat-kolko-zarobi-calzona-v-porovnani-s-weissom-kozakom-ci-tarkovicom-2023042620530803593

má Calzona zarábať 45-tisíc. Najvyšší plat mal doposiaľ Vladimír Weiss st., údajne 35-tisíc. Aj to po zvýšení za úspech na MS 2010, podľa vlastných slov začínal na sume 15-tisíc.

Platy trénerov Slovenska

Ján Kocian – 10-tisíc

Vladimír Weiss st. – 15-tisíc, neskôr 35-tisíc

Stanislav Griga a Michal Hipp – zhodne 15-tisíc

Ján Kozák st. – 15-tisíc, neskôr 26-tisíc

Pavel Hapal – 15-tisíc

Štefan Tarkovič – 15-tisíc

Francesco Calzona – 45-tisíc

K tomu treba prrátať prémie. Podľa uvedeného článku nevieme hodnotu bonusu za prípadný postup na šampionát. Predchodcovia Calzonu Pavel Hapal i Štefan Tarkovič mali v zmluve prémiu 200-tisíc.

 

A čo taký Dědeček, ktorý v opilosti pozabíjal a trvale zmrzačil kopu ľudí? Článok v linku uvádza, že

https://sportweb.pravda.sk/ofsajd/clanok/643388-na-dedeckovu-robotu-sa-pozru-urady-toto-boli-jeho-prijmy-v-roku-2022/

Dědeček okrem funkcionárskej stoličky trénoval nepočujúcu atlétku Ivanu Krištofičovú z Bratislavy. Tá dostala v roku 2021 od štátu na svoju športovú prípravu vyše 62 tisíc eur. Z toho 29 343 eur si účtovala pre trénera Dušana Dědečka. Ten vraj zvykol zároveň viesť viac nepočujúcich atlétov naraz.

Príjmy Dušana Dědečka v roku 2022:

  • Správa dát: 380 eur/mesiac
  • Trénerstvo: od 1 200 do 3 206 eur/mesiac
  • Organizácia výpravy na deaflympiádu: 1 000 eur
  • Stravné, cestovné výdavky, iné: cca 1 000 eur

Deaflympijské hry, Odmeny pre realizačný tím za výsledky Krištofičovej:

  • 3. miesto hod diskom: 2 475 eur
  • 4. miesto vrh guľou: 1 650 eur
  • 4. miesto hod kladivom: 1 650 eur

Zdroj: deaflympic.sk

Ako článok písal, kontrolórom výboru bol doteraz jeho syn Lukáš, ktorý sedel tiež v aute smrti. Dědeček sa po havárii svojej pozície generálneho sekretára vzdal. V novembri 2022 potom mala čakať deaflympionikov hĺbková finančná kontrola.

Veru, výsledky tej hĺbkovej kontroly by som rada videla.

 

Navyše daňové úľavy už športoví odborníci majú – od januára tohto roka možno zdaniť príjmy športových odborníkov aj zrážkou, podobne ako to v platí pre autorov. – ako uvádza článok na: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/zdanovanie-prijmov-sportovych-odbornikov-od-1-1-2024

Zdaňovanie príjmov športových odborníkov zrážkovou daňou bude teda najjednoduchším spôsobom, pretože dostanú svoju odmenu už zníženú o daň, ktorá je vždy v rovnakej výške 19 %.

Príklad na zdanenie príjmu športového odborníka pri uplatnení zrážkovej dane v roku 2024

Futbalový tréner má vyplácanú mesačnú odmenu (brutto), ktorej výška je 2 000 eur. Aká suma príjmu mu bude vyplatená na účet, ak sa rozhodne nepodpísať dohodu o nezdaňovaní zrážkovou daňou?

Platiteľ príjmu zrazí daň vo výške 19 %, t. j. 380 eur (2 000 x 0,19). Športovému odborníkovi bude vyplatený čistý príjem vo výške 1 620 eur. Ak by mal tento príjem vyplácaný celý rok, v čistom by zarobil 19 440 eur a zaplatená daň by bola vo výške 4 560 eur. Uvedený príjem neuvádza v daňovom priznaní a nedopláca z neho žiadne odvody. Je dokonca možné využiť 15 %-tnú sadzbu dane (v prípade, že zdaniteľné príjmy za rok 2024 nepresiahnu výšku 49 790 eur.
Najväčšia nevýhoda tohto spôsobu zdanenia príjmov spočíva v platení odvodov do zdravotnej a príp. aj Sociálnej poisťovne (po presiahnutí hranice príjmov). Avšak, dôležité je spomenúť aj skutočnosť, že každá fyzická osoba musí mať pokryté zdravotné poistenie za každý jeden deň v roku, takže ak by športový odborník dosahoval iba príjmy zdanené zrážkou (z ktorých sa zdravotné odvody neplatia) a nemal by iného platiteľa poistného, musel by sa stať samoplatiteľom zdravotného poistenia.

Článok v linku uvádza aj príklad zdanenia prostredníctvom daňového priznania. Futbalový tréner má vyplácanú mesačnú odmenu (brutto), ktorej výška je 2 000 eur, pričom platí minimálne odvody do zdravotnej poisťovne vo výške 84,77 eur (sociálne odvody zatiaľ neplatí). Keďže tréner nemá vysoké skutočné výdavky, uvažujeme so situáciou, že si uplatní paušálne výdavky.

daniteľné príjmy 24 000 €
Paušálne výdavky 14 400 €
Odvody 1 017,24 €
Čiastkový základ dane (príjmy – výdavky – odvody) 8 582,76 €
Nezdaniteľná časť základu dane 4 922,82 €
Upravený základ dane 3 659,94 €
Daň z príjmov (15 %) 548,99 €

Ako možno vidieť, celková ročná daň by bola len necelých 550 eur (čo je výrazný rozdiel oproti zrážkovej dani, ktorá bola vo výške 4 560 eur). Treba však započítať okrem daňového zaťaženia aj zaťaženie odvodové (tréner z nášho príkladu by v nasledujúcom roku začal platiť aj odvody do Sociálnej poisťovne)

Podrobnosti nájdete v tom článku v linku. Jedno je ale isté,

 

Čo k nápadu SNS slušne dodať?  Prečo práve športoví tréneri a nie pracovníci v sociálnych službách, zdravotníci, či učitelia, ktorých je zúfalý nedostatok dnes? Alebo prečo nie kuchárky v školských jedálňach, alebo predavačky?

Kto bude na Slovensku platiť dane a odvody, ak vyvolení – hlavne kamoši – budú len využívať výhody?

 

Zdá sa SNS, že práve športoví tréneri na Slovensku majú malé príjmy a živoria? No nemali nechať počítať Danka, asi mu to ide s matematikou tak, ako so slovenčinou…

 

 

 

Elena

 

 

K diskusii  SPozabukakuk  Netuším, ako ste na toto prišli. Určite nie, príklad jasne uvádza aký je rozdiel v platení zrážkovo a zdanením daňovým priznaním s paušálnymi výdavkami.  To zrážkové im zaviedli ako  možnosť od januára tohto roka, takže je zaujímavé, že toľko starostlivosti venuje SNS práve tejto skupine zamestnancov.

 

Drozofil  Žiaľ, netuším. Tie Dědečkove zverejnili  v čase jeho nehody- a aj tie nesedia presne, lebo len od nej mal cca 2500 eur n´mesačne, ako vyplýva z údajov. Takže nie od 1300 mesačne.

Blýskanie na časy 3. – Dôchodcovia by mali zaplatiť nový raketový systém namiesto Naďa? ? ?

15.09.2024

Ako vidno z nadpisu blogu – stačí si dať otázku správnym spôsobom, aby sme pochopili fakty. Lebo podaktorí vládni experti sa snažia ryžovať na úkor dôchodcov https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/723706-staci-jedno-opatrenie-a-fico-moze-na-konsolidaciu-ziskat-pol-miliardy-eur-doplatili-by-na-to-dochodcovia/ Pol miliardy? No to je akurát na protiraketový systém, čo Naď [...]

Blýskanie na časy 2. – Vidieť si ďalej od nosa. . .

14.09.2024

Takto opisne sa dá pomenovať schopnosť anticipovať, t. j. predvídať dopady terajších krokov na budúcnosť. Mnohým ľuďom táto vlastnosť nie je vlastná, a preto idú ako slepé kury za zrnom, ktoré im vysypávajú na určených cestičkách. Je to tak politicky, ako aj v bežnom živote. Pre mňa je anticipácia niečo, čo človeku uľahčí život v prepojení s jeho svedomím. [...]

Blýskanie na časy 1. – Gratulujem Američanom k nevydarenému obchodu

07.09.2024

Poviem vám, kadečo som si o Američanom myslela – ale predpokladala som, že aspoň biznis im nejako ide. No ale ukázalo sa, ako hlboko som sa mýlila. Sú totálne krepí – odkupujú Seditu na Slovensku. To si nerobili prieskum slovenského trhu pred zrealizovaním toho ich biznis nápadu? Zrejme nie. Lebo inak by zistili, že vonkoncom nielen ja, ale aj kopa ďalších [...]

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,956
Celková čítanosť: 9442574x
Priemerná čítanosť článkov: 3194x

Kategórie

Archív