Založ si blog

Na tepe dňa 8. – Ako nás obohatilo členstvo v EÚ. . .

Niečo pre eurozbožňovačov, môj dnešný blog..

Nie víziu „Kotlebu a ďalších odmietačov EÚ“, ani „nejaké moje  fantazmagórie“ – predkladám analýzu francúzskeho ekonóma Pikettyho zo 16.1.2018, ktorú uverejnil na blogoch Le Monde v http://piketty.blog.lemonde.fr/2018/01/16/2018-year-of-europe/.

V štatistike, ktorú zrealizoval z údajov za roky 2010 až 2016 poukazuje, že v rámci transferov EÚ získali najviac Maďari, potom Poliaci, Slováci a najmenej Česi. Práve Česi majú najviac dôvodov na nespokojnosť, lebo od nich odchádza prostredníctvom dividend aj najviac financií 7,6 percenta, na Slovensku je to 4,2 percenta HDP. Pravdou o našom členstve v EÚ je to, že všetky krajiny strednej Európy sú na členstve v tomto spoločenstve stratové.

Zostaňme pri príklade Česka – z ich krajiny teda odišlo  2 252 miliárd českých korún a formou dotácií EÚ im pritieklo 563 miliárd korún, rozdiel v ich neprospech je 1 689 miliárd, takže ročne sa ich deficit zvyšuje o 241 miliárd českých korún.

Výpočet samozrejme nezohľadňuje dopady na životnú úroveň – udržiavanie nerovností v podobe žobráckych miezd, nekvalitného tovaru, ktorý sa do stredoeurópskych krajín vyváža, či nerovných dotácií do poľnohospodárstva.

A to ani nehovorím o tom, že ako stratu je nutné rátať aj náklady na zbrojenie, pretože súčasťou a nevyhnutnou podmienkou členstva v EÚ bol pre nás vstup do NATO, takže tie výdavky sú pre nás s členstvom v EÚ súvisiacou stratou – u nás by to bolo tuším až 7 miliárd, ktoré chce táto vláda vraziť do zbrojenia.

Tomu sa hovorí skvelé partnerstvo – výhodné pre obe strany rovnako. Toho, kto nás zatiahol do takého spolku, by zrejme mali stíhať za vlastizradu.

Pikettov článok spomína tiež tézy Filipa Novokmeta z 11. decembra 2017 – pod spomenutým blogom je na Novokmetovu prácu Between Communism and Capitalism aj link – porovnáva údaje od roku 1895 až do roku 2015. Dá sa stiahnuť – má 593 strán.

 

No čo na to dodať? Nikdy nám nebolo lepšie, však?

 

Elena   11.12.2018

 

 

 

 

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcim zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

Naozaj 2. – Iba šanca. . .

12.06.2024

Z úbočí stúpali oblaky pary a posledný lúč slnka nebo rozžiaril do ružovkasto oranžových odleskov. Oblohou plával oblačný snehobiely drak. Dívala som sa na neho šťastne a, zhlboka som dýchala voňavý vzduch včerajšieho podvečera. Som doma, som doma, opakovala som si. Iba šanca to bola – povedal Zámer sveta mäkko. Na štyri dni ma odpratal do nemocnice. [...]

Téééda 2. – Fico zasa raz opozíciu sklamal. . .

06.06.2024

Veru, Ficov prejav po atentáte – to bolo obrovské sklamanie. Pre opozíciu teda. Vlastne ani nie tak jeho prejav, ako už samotná skutočnosť, že dokázal pozbierať sily a prísť sa národu prihovoriť. Ani neskrývali sklamanie nad tou jeho opovážlivosťou, že prikráčal – mali ho štýlovo pritisnúť na nemocničnej posteli, s kapačkou v ruke. Potom by si hádam aspoň [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,893
Celková čítanosť: 9160119x
Priemerná čítanosť článkov: 3166x

Kategórie

Archív