Založ si blog

Dúhovanie 9. – Naše súkromné zatmenie slnka. . .

Niekedy kráčame a nevieme kam.

Naozaj len niekedy? Alebo je to naša iluzívnosť, že inokedy vieme, kam vedú naše kroky? Pouvažujem o tom v tejto chvíli.

 

Sú v živote situácie, kedy si dávame otázku, kam naša cesta vedie…

Ťažké časy ich voláme. Lebo v tých radostných a dobrých chvíľach kráčame s dôverou bez otázok. Ale v tých „nieponašom“ časoch – tam náhle nedôverčivo presvecujeme temné kúty baterkou pri každom kroku. Potrebujeme nájsť nádej, rozsvietiť jej svetlo v  sebe v takej dobe zatmenia nášho slnka.

 

V Poprade som dnes bola…

Hej, vo mne je teraz pozhasínané. Môj syn bude mať v júli narodeniny – 21 rokov. Moc mi chýba. Chcela som do lesa dnes vyraziť. I v daždi. Zámer sveta vie, kedy treba namiesto tlačenia pohodiť medový motúzik. A tak vo štvrtok na jedno hodne zvláštne miesto pocestujem. v stredu zájdem ešte pozrieť mamu a dnes som bola  v Poprade.

Sedela som chvíľu v popradskom parku. Viaže ma s tým mestom i miestom toľko spomienok. Vrany krúžili a krákali, po tvári mi tiekli slzy a prenikal mnou pocit, že po smrti sa chcem vrátiť ako vrana. Alebo krkavec, krúžiť kdesi vysoko. Ešte i teraz mi v ušiach rezonuje to ich krákanie, akoby privolávalo spomienky odkiaľsi zdiaľky.  Sedela som tam a v jednej chvíli sa mi vynoril vnútorný hlas -„no tak, neplač, všetko stratené sa ti vráti v inej podobe“.  Neskutočne ma to vystrašilo – mala som pocit, že ten hlas rozumie mojim pocitom a cíti moju bolesť, podarilo sa mu preniknúť cez moje múry – okamžite ma to prebralo z dúm, rýchlo som z parku ušla.

 

Sú veci, ktoré si nás privolajú…

Dumala som o tom hlase v buse cestou do Revúcej (dovolenka – nedovolenka, musela som nejaké veci v práci riešiť). Zámer sveta sa ma snažil upokojiť – dokonca sa mi ozval kolega – šaman, že ako sa mám, moc láskavý človek, s milou ponukou. Potom mi Zámer sveta hodil čriepok poznania v podobe príbehu – toto bol už jeho známy hlas „sú veci, ktoré si nás privolajú“.

A moc krásny príbeh to bol, tak som prehodila myšlienky k nemu – rybár cestou cez potok zakopol o kameň – ibaže ten kameň akosi zvláštny. Vysvitlo, že to bola 700-ročná socha. Ležala v potoku celé stáročia, a v jednej chvíli si privolala rybára, ktorý sa o ňu potkol

https://www.dobrenoviny.sk/c/185584/rybar-sa-potkol-o-kamen-ukazalo-sa-ze-ide-o-700-rocnu-nabozensku-ikonu?fbclid=IwAR3zWo2RP13uvGbTjoUZ3F306FXfSgX4j0UF4pZmQhc3ABZTMkcJNeSi9vs

 

 

 

Náboženská ikona.Náboženská ikona. Foto: Facebook/Asociación para a defensa do Patrimonio Cultural Galego

 

No a ten príbeh vo mne takú malú iskričku nádeje rozsvietil. Lebo mi pripomenul, že Zámer sveta chce naše dobro, nech privoláva čokoľvek ťažké – tomu naozaj verím, tak som sa upokojila.

Je to zvláštne, ako si nás niektoré veci privolajú.

 

Niekedy hľadáme svetielko nádeje…

To, čo nás v takých chvíľach sprevádza a svieti na cestu je láska. Najviac jej je, čistej a úprimnej, v uspávankach – a tak dnes večer pre vás jedna nežná a krehká.

https://www.youtube.com/watch?v=3WYRU4bw-ro

 

 

Elena  22.6.2020

Na rovinu 1. – To, čo by malo riešiť medzinárodné spoločenstvo. . .

26.06.2024

Bezodkladne a urgentne – poukazujem rečou právnikov a zdravotníkov na nutnosť riešiť veci okamžite. A aj my Slováci – a to skôr než by sme podpísali akúkoľvek zmluvu s diablom, teda pardón, s WHO – mali by sme si ujasniť ako to bolo s tou pandémiou predchádzajúcou. Idem poukázať na tri základné veci. Prvý krok – Medzinárodný trestný [...]

Téééda 11. – Amerika a jej konšpirátori. . .

25.06.2024

Keď pozerám na ten pohon, ktorý sa rozbehol proti Kotlárovi iba preto, že pripomenul skutočnosť, že u nás situácia s kovidom nenaplnila odbornú definíciu pandémie, tak mi je smiešne. Nuž, ak budem mať v ruke pomaranč a tváriť sa, že to je dyňa, tak každý bude vidieť a chápať, že v lepšom prípade sa mýlim, a v tom horšom prípade vedome klamem. Unúvali ste sa [...]

Téééda 10. – O zle medzi nami. . .

24.06.2024

Prešlo už pol roka od chvíle, kedy v Prahe pošahaný páchateľ zavraždil 14 ľudí a Česi ešte stále riešia „šialeného strelca na filde“. Snažia sa pomenovať – alebo podľa mňa skôr nepomenovať – chyby, ktoré sa vyskytli pri útoku a každý sa vyhovára, ako vie. A. Psychiatra navštevoval – ale psychiatrička vraj nemala komu oznámiť, [...]

Rutte, Stoltenberg

NATO má nového šéfa. Mark Rutte povedie alianciu, rozhodli členské krajiny

26.06.2024 10:32

Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude doterajší holandský premiér Mark Rutte.

Bernadett, Fanni, levandule, Hubovo

Fialové „more“ púta ľudí už z diaľky. Môžu v ňom relaxovať, piknikovať a odniesť si voňavý úlovok

26.06.2024 10:30

Nádhernú vôňu z levanduľovej farmy v dedinke Hubovo cítiť v celom jej okolí. Už len to a samotný pohľad na sýtu fialovú farbu týchto byliniek pôsobia relaxačne.

Peter Pellegrini prvá zahraničná návšteva, Petr Pavel

Pavel prijal na Pražskom hrade Pellegriniho. Uctil si obete masovej streľby na fakulte

26.06.2024 10:21

V zahranično-politickej oblasti budú témami rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine.

Richard Raši

Raši: Hlas sa nevzdá postu predsedu parlamentu ani s ním nebude obchodovať

26.06.2024 10:15

Podľa lídra SNS treba v koalícii diskutovať o koaličnej zmluve alebo o fungovaní koalície.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,902
Celková čítanosť: 9213103x
Priemerná čítanosť článkov: 3175x

Kategórie

Archív