Založ si blog

Tornádo 1. – Pán premiér Matovič, kto potrestá (ne)kompetentných?

Je mi strašná zima, mrznú mi ruky, napísalo mi moje najmladšie dieťa z  autobusu, ktorý vyrážal z Revúcej ešte o 14, 00 a mal na Prednej Hore byť o 15, 00 hod. Písala mi to o 17,30  od semaforov v Muráni.

Hej, v tejto chvíli som drak.

A tak kopem za ňu, aj za všetkých tých ľudí, ktorí mrzli niekoľko hodín v tých troch autobusoch, prvý z nich vyrážal o 14, 00, ďalšie o 15, 00 i o 17, 00 z Revúcej, smerujúcich na obchádzku národným parkom Muránska planina. Kopem za všetky tie prednohorské i hutnícke deti, márne v tých autobusoch čakajúce na cestu domov.  Prišli iba pred chvíľou domov. A kopem aj za všetkých tých, ktorí tu žijú a pracujú, či ktorí tadiaľto prechádzajú za svojimi pracovnými povinnosťami a inými životnými potrebami. Je ich neúrekom. Ako bude vyzerať ich život s touto cestou v zime?

Napadol prvý sneh – a popadali stromy v národnom parku. Krízový štáb neodporúčal chodiť cez túto trasu v zime, ako mi napísal v odpovedi na môj list s otázkami, pán predseda BBsK Lunter. Celú jeho odpoveď som uverejnila nedávno v mojom blogu  https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/09/27/ovcania-9-uc-sa-igor/

Zima je tu, ale obchádzkou máme chodiť naďalej, lebo manažment BBsK doteraz ani prstom nepohol na oprave spadnutej cesty od júna. Už vraj začnú, možno aj tento týždeň, predstavte si.

Napísala som dnes podvečer na verejný politický fb profil pána Ondreja Luntera mladšieho:

Pán Lunter,
vyjadrite sa verejne ku tomu, ako ste krízovo zmanažovali cestu, ktorá spadla ešte v júni?! Napadol sneh prvý raz v tomto kraji a autobusy stoja od 14, 00 v Muráni, už tri spoje. Popadali stromy na tej vydarenej obchádzke.
A ja sa verejne pýtam, čo bude v zime? Akým právom takýmto laxným prístupom ku havarijnej situácii riskujete zdravie a životy ľudí???!! Kto zodpovedá za to, že na tej ceste sa doteraz za 4 mesiace, nič neurobilo?
Takto si predstavujete krízové riadenie?! Ako potom vyzerá to nekrízové riadenie vo Vašej predstave?
Vy ste neboli schopní ako vedenie kraja a krízový tím sprevádzkovať ani len 3 km cesty medzinárodného významu v mimoriadnej situácii, ktorá znamená prioritnosť riešenia. Preboha, nech nám na čelo kraja dosadia namiesto takéhoto manažmentu radšej nejakého Číňana, lebo tí sú schopní postaviť obrovskú nemocnicu za týždeň.

A predstavte si, po pár minútach namiesto jeho odpovede k príspevku mi moji známi signalizovali, že príspevok z verejného fb politického profilu pána Luntera zmizol. Tak som ho tam napísala opäť – aj s upozornením, aby na jeho verejnom politickom profile nemazali príspevky občanov.

 

Padnú v tejto chvíli ostré slová.

Keď sa pán Lunter starší prezentoval v predvolebnom čase, hovoril ako ide v banskobystrickom kraji robiť všetko pre ľudí. Zabudol dodať, že zrejme iba pre niektorých.

A hej, prezentovali predvolebne, že je „schopnejší ako Kotleba“, ktorý bol predošlým županom – zabudli ale dodať, že je zrejme všetkého schopný.  Lebo údajne táto nečinnosť v prácach na oprave cesty spočíva nielen v neschopnosti manažovania krízovej situácie efektívne a účinne, ale i v špekulácii, že ak by teraz opravili jednu stranu cesty ako havarijný stav, druhú časť by museli opravovať ako rekonštrukciu cesty – a vraj by museli získavať kadejaké súhlasy, čo by údajne trvalo 4 až 5 rokov. Je to ťažko amorálne, bezohľadné, voči občanom sprosté správanie, naozaj sa to nedá slušne nazvať – ak niekto riskuje zdravie a životy ľudí pre pohodlnosť „doopravy“ cesty. Ak je motív tejto podivnej „opravy – neopravy“ cesty pravdivý, čo by mali zistiť orgány činné v trestnom konaní, potom by niektorí manažéri nemali sedieť na teplých miestach vo vedení kraja, ale niekde úplne inde.

Napadol prvý snehový poprašok – a sú tu problémy s obchádzkou, padajú stromy na cestu. Čo bude v zime?

Takže sa pýtam, otvorene a už bez ochoty znášať „miernu nepohodu“, ako našu situáciu mimoriadne scestne nazval na stretnutí s občanmi pán Ondrej Lunter mladší – kto bude zodpovedný za toto ohrozenie života a zdravia občanov, ktoré vzniká v dôsledku nedoriešenia cesty? Kto bude hradiť ľuďom časovú stratu a ušlú mzdu pri ceste do práce, keď zamestnávateľ takéto prestoje v dôsledku meškania iba ospravedlní bez náhrady mzdy? Verejne hľadám právnika, ktorý by nás, skupinu občanov, žijúcich a pracujúcich v tomto kraji, zastupoval v hromadnej žalobe proti vedeniu BBsK za nečinnosť a spôsobenú škodu, dennú stratu a časovú ujmu.

Vyzývam Vás verejne, pán premiér Matovič, vyvoďte zodpovednosť voči (ne)kompetentným za nečinnosť a za laxné riešenie mimoriadnej krízovej situácie, týkajúcej sa spadnutej cesty.  Nejde o cestu od Jankovej chalúpky ku miestnej krčme, ale o cestu medzinárodného významu, dôležitú pre dopravu v širokom spektre. Situácia ľudí žijúcich a pracujúcich tu, no i celého radu ďalších, ktorí dochádzajú tadiaľto za prácou, lekármi, či inými životnými potrebami, sa stáva neúnosnou.

Alebo budeme čakať, kým budú prví mŕtvi?

 

Elena  14.10.2020

 

P. S.: Ach, áno, ak si myslíte, že preháňam, tak to ani náhodou – pozrite si záznam ako cesta obchádzkou dnes vyzerá – ktosi to nahodil na youtube

https://www.youtube.com/watch?v=IFKS3LVCp3A

a aj tu

https://youtu.be/MnGubIsM8yU

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936767x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie