Založ si blog

Slniečko 1. – O odvahe. . .

Je to ten najlepší učiteľ, poviem vám, trpezlivý a láskavý. So zmyslom pre humor podobným môjmu, tým sa mi vkráda do srdca. Online, aj dištančne, aj mnohými ďalšími spôsobmi nás učí nielen v časoch korony. Koincidencie – tie jeho malé posolstvá – okolo nás poskakujú a mávajú nám. Ak si ich všímame, odovzdávajú nám svoje poučenie.

Počujete ho tiež, ten tichý šepot Zámeru sveta?

Pobavene sa v tejto chvíli smeje – a ja s ním…

 

Nenáhodne náhodné…

V skorých hodinách včerajšieho nadrána som sa predierala k dverám spálne. Veci z prerábanej kúpeľne sú tu poskladané, aj nové koberce a lustre tíško čakajú, kým sa dostanú na pravé miesto. Akási kniha mi vypadla z knižnice rovno na nohu. No čo chceš, Zámer sveta?

Lekcia preškolenia, pravdaže. Príbehom, lebo na moju vodnársku dušu neplatí štýl „urob to a to“… Začal Radmacherovej citátom  o odvahe, ktorá je niekedy i tichým hlasom, šepkajúcim „zajtra to skúsim znovu“. Pokračoval príbehom o čarodejníkovi z krajiny OZ a Zbabelom levovi, ktorý neveril svojej odvahe až kým nedostal medailu. A zakončil odvahou každodenných príležitostí – kedy treba povedať nepohodlnú pravdu, nahlas sa postaviť za niečo, čeliť nesúhlasu okolia.

Vždy uvažujem o jeho posolstvách, nikdy neprichádzajú iba tak. Posiela potom malé príležitosti, aby sme si to – my i on –  overili v praxi. Snaží sa ma teraz povzbudiť, uvedomila som si a slzy mi tiekli po tvári. To je iné, Zámer sveta, to je iné, toto nie je o odvahe. Odvahu mám, pravdaže – mám odvahu hovoriť otvorene, čeliť nesúhlasu okolia, dokážem vytrvalo meniť veci v zdanlivo bezvýchodiskovej situácii. Postavím sa za to, čo pokladám za správne. Ukázala som to Zámeru sveta hneď poobede, kedy som vyrazila majstra prerábajúceho byt. Hoci som nemala nikoho v rezerve a byt je úplne rozbitý, len s tromi dierami do kuchyne a dvomi do WC, v stave bez vane i umývadla, nezaváhala som a ukončila som tú spoluprácu. Nemilujem natoľko moderný štýl, aby som mala batérie založené s výškovým rozdielom dvoch strán batérie 5 cm. Dokážem odmietnuť nekvalitu, hej, viem to, povedala som si pokojne.

A snažím aj o ozajstnosť, tú pokladám tiež za formu odvahy.

Odhalím vám preto teraz trochu svoju „neblogovú“ tvár.  Viem mieriť tvrdo a rázne, no v živote často nehovorím svoj názor takto ostro ako v blogu – obvykle hľadám spoluprácu a nie boj, správam sa láskavo a ústretovo, nezraňujem iných vedome. Je podľa mňa odvážnejšie získať niekoho ku spolupráci, ako ho poraziť – to je moja filozofia v živote. Pre mňa skrátka ozajstnosť znamená veľa u mňa aj u iných – jej súčasťou je nielen byť pravdivá, ale aj nebyť silná a nevyhrávať, byť úprimne súcitná.

Veď hej, odvahu každodenných príležitostí máš, ozajstnosť tiež vidím – zašepkal medovo Zámer sveta večer, keď som zhasla nočnú lampu, a ako si na tom s tými ostatnými druhmi odvahy?

Má pravdu, ako vždy – uvedomila som si rezignovane.

Hej, hej, odvaha je aj priznať si pravdu, zaznel jeho tichý hlas.

 

Elena, 14.10.2020

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935853x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie