Založ si blog

Len láska zostáva 4. – Vianočnenie. . .

Ach,tie Vianoce, dokonca i prezidentku pochválim.

Lebo to  predvianočné prerušenie väzby pre Megan je pekné gesto. A dobrý krok pre malého Alexisa – z Meganinho stretnutia so synom v správach je zjavné, že malý v prvej chvíli od nej odvracia hlavu, už začínal vnímať mamu ako „tú, ktorá ho opustila“. Ak ide o prvé porušenie zákona a páchateľ robí reálne kroky zmeny, nielen verbalizuje ľútosť, som za elektronický náramok a domácu väzbu.

 

Koľko nepokoja je v týchto časoch, koľko nepokoja je v nás samých v tejto dobe – uvažovala som nad tým v skorom nadráne, lebo pre mňa vianočný čas bol vždy posvätnom – od 1. decembra som sa vianočnila po celý mesiac. Tak to robievala moja stará mama, a i ja, keď som vyrástla. Nech boli akokoľvek ťažké časy v mojom živote, a veru boli občas, sypali sa v tomto čase v mojom vnútri nežné drobné vločky vianočna. Tento rok som až dnes na svitaní s úsilím zhodila z pliec ten jedovatý dych doby. Lebo predvianočne si zlo nedalo pauzu, zvakcinováva sa v tejto krajine, a zapredávajú našu krajinu i budúcnosť našich detí zmluvou s USA. Potichu a bez akejkoľvek diskusie s národom, vnímam tie nitky manipulovania a ohlupovania ľudí. O to viac, že zdražovanie nás zavalí, veľa ľudí bude živoriť, a tento štát naše peniaze vyhadzuje do vreciek vojenskej lobby.

Potom som dumala už tak vianočne pri mojom nadrannom písaní. Myslela som na kadekoho – na ľudí, ktorí musia dnes pracovať – je ich hodne, a zaslúžia si naše poďakovanie. Aj na ľudí bez domova – ach, som taký pochabý idealista – vždy som si priala, aby aspoň cez tri dni vianočných sviatkov dostali po celý deň jedlo – aby sa reštaurácie a kaviarne a hotely poľudštili, a každému človeku bez domova dali kávu či čaj, ale i raňajky, obed a večeru. Aspoň tie tri dni. Som si istá, že by neskrachovali. Myslím tým v normálnych predkovidových dobách –  dnes majú mnohé podniky existenčné problémy, pravdaže. A aspoň na tie tri vianočné dni bezdomovcom by štát bezplatne mohol zaistiť ubytovanie v ubytovniach.

Neviem zachrániť celý svet, no keď som včasráno umývala na voňavo schody v bytovke, odniesla som jedlo pod bytovku túlavcom. Bežne im nosím zvyšky a granule, no teraz okopistý tanier jedla dostali – pečenú klobásku, makový závin, všeličo – kadekto tam doblúdi. Snežilo, v snehu bolo vidieť dva pásy drobných mačacích labiek, niektorí túlavci už hľadali niečo pod zub.

 

Hmmm, naše Vianoce sú rôzne, tak ako kapustnice či šaláty, napadlo mi, ked som kapustnicu dovárala. Nemám rada kapustnicu s mäsom, varím ju s klobáskou, bez sušených sliviek, ktoré ja mám rada, ale moje najmladšie dieťa nie. A kapustnica môjho detstva bývala i s krupicovými haluškami. Ach, ten svet našich vianočných kapustníc…

 

A ešte jednu vec vám prezradím – nedávam si žiadne novoročné záväzky, Silvester a Nový rok moju vodnársku dušu neoslovujú – je to pre mňa umelo stanovená hranica, navyše s veľmi nevydareným spôsobom jej každoročného prechodu v spoločnosti. Takže mne sviatky začínajú i končia Vianocami. Vo vianočnom nadráne som spravila rozhodnutie. Zámer sveta zajasal, lebo pofukoval ma k nemu vo svojej dlani ako púpavové semienko postupne. Načúvanie hlasu vlastných myšlienok s jeho predsudkami voči tomu, čo nám Zámer sveta predkladá, nás ženie do rôznych slepých uličiek. Prekročila som strach. Viem, že vieš, že viem – dívala som sa na Zámer sveta. Zdvihla som dlane a nastavila som ich neviditeľnému vetru, Porozumela si, prikývol.

 

 

Elena

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971802x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie