Založ si blog

Zrkadlenie 9. – Šetriči všetkých krajín, spojte sa. . .

Nadšenie občanov, že smieme pomáhať Ukrajine na úkor nášho mizerného blahobytu, nemá hraníc.

Vlastne sa bojím chvíle, keď nejakú konkrétnu hranicu nadobudne.

A po článkoch ako tento možno bude na niektorých miestach Slovenska tak horúco, že ani kúriť nebude treba – napríklad v sídle našej vlády – Sláva jej!!! Nič iné ako 600 percentné zvýšenie cien energií sme tu nepotrebovali

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/647130-urso-uz-ma-cenove-ponuky-niektorym-domacnostiam-moze-zdraziet-teplo-aj-o-600-percent/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

Žiadam otvorene týmto vládu, aby bezodkladne zverejnili, ktorých domácností sa to 600-percentné zvýšenie cien energií týka.

Je vykurovacie obdobie a potrebujeme všetci vedieť, ako na tom sme s cenou za kúrenie a a s pomocou štátu v tejto situácii. Takéto zvýšenie cien určite pracujúci človek u nás zaplatiť nedokáže z týchto našich oproti západným krajinám mizerných platov.

A tiež žiadam zverejniť tú analýzu dopadov u nás, z ktorej vychádzal Heger keď pobiehal Bruselom s rečami ako treba bezpodkladne odpojiť ruský plyn. Lebo bol zvolený ako slovenský premiér a jeho povinnosťou je hájiť slovenské záujmy.

 

Ak som nedávno spomenula v blogu, ako sporivci v Česku nabehli a posporili čo sa dalo, tak už i u nás, predstavte si – nie je to infekčné, tak ako ten covid?

Ach, áno, príspevok z fb – zdroj úmyselne nedávam

Opis fotky nie je k dispozícii.

Smutné je predstaviť si temperované byty s mamičkami s malými či nebodaj aj chorými deťmi, či celodenne v nich sediacich dôchodcov, invalidov.

To teda bude chorých pri našom kolabujúcom zdravotníctve.

Jedni pre „temperovanie“, druhí pre „vodu“

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/slovensku-siri-smrtiaca-choroba-sprchy-ochorenie-hrozi-tym-ktori-setria-teplou-vodou

A to ani nepíšem ako stúpne v tejto spoločnosti napätie – lebo tepelná nepohoda zvyšuje nepohodu psychickú.

Keďže nie som odborník – energetik, nevyjadrujem sa ku otázke, čo to urobí s celým vykurovacím systémom v bytovkách – či ho to nerozhodí, také nerovnomerné vykurovanie a ustavičné prelaďovanie teploty.

 

Som presvedčená, že je najvyšší čas,  aby vláda jasne povedala, ako ide nám občanom v bytovkách žijúcim pomôcť. Je potrebné prestať lifrovať naše peniaze do zahraničia, budeme ich potrebovať tu u nás, a pomocou nich riešiť túto situáciu pre všetkých občanov. Buď energošekom spravodlivo každej domácnosti rovnako, nielen nepracujúcim ale i všetkým pracujúcim, alebo radšej znížením cien energií a zastropovaním cien tepla na určitú výšku.

Pokladám za dôležití bezodkladne zverejniť konkrétne, ktoré teplárne rátajú s takým obrovským nárastom cien. Ak podaktoré teplárne nakupovali nevýhodne, sú tam predsa konkrétni ľudia, ktorí berú plat a majú niesť aj zodpovednosť – lebo je jednoduché riešenie hodiť  zodpovednosť cez nehorázne ceny na plecia obyvateľov bytoviek.

A pravdaže, je potrebné začať otvorene hovoriť a aj trestnoprávne riešiť kšefty s elektrinou. Zakladá či nezakladá sa na pravde informácia, že je predaná celá jej výroba u nás do zahraničia až do konca roku 2025 cez nejaký pochybný fond? Ak áno, potom by mal bezodkladne zasiahnuť generálny prokurátor, lebo to celé treba kvalifikovať ako podvod, preveriž veci a vinníkov potrestať.

 

Nie, nech mi teraz  neprídu na oči s tými kecami, ako chceme Ukrajinu nanovo budovať – ja teda nechcem.

Nech Ukrajinci idú domov, keďže vojna končí a začnú poctivo pracovať na obnove svojej krajiny. Ako my po 2. svetovej vojne – teda naši predkovia. Neskladala sa im celá Európa na nové domy a moderný pohodlný život, ako teraz povykuje Zelenskyj, že im ho máme zariadiť. Budovali tu vlastnými rukami a za svoje svoju vlasť a budúcnosť krajiny nanovo.

Pomohli sme im už dosť, až nad naše možnosti – podľa toho, ako dopadá teraz celá situácia na naše životy. Máme svojich starostí viac ako dosť. Pokladám za scestnú predstavu, že my budeme drieť a sedieť v temperovaných bytoch za neúmerné ceny, a pritom budeme posielať Ukrajine miliardy a budovať im nové, pohodlné zázemie.

Ako je možné, že im teraz zasa posielame zbrane, keď je verejne známe, že s nimi kšeftujú na čiernom trhu a dostávajú sa tak tieot výzbroje do rúk zločincov???!! Je to zneužívanie národa a vytváranie hrozby pre nás všetkých – posúvať takto zbrane kšeftárom a zločincom.

 

Kolabuje tu zdravotníctvo – a i keď požiadavku lekárov na zvýšenie platov pokladám za naozaj nenažranú v tejto situácii, tak s viacerými ich požiadavkami súhlasím. Keby stiahli tú požiadavku platov extrémne navýšených – pretože nemôže mať jedna profesia platy ako na Západe, a ostatní zamestnanci platy niekoľkonásobne nižšie ako západné, musí sa zachovať nejaké primeraný platový pomer pre sociálny zmier – tak by som aj ten ich protest podporila.

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/nemocnice-odhalili-drsne-scenare-ked-odide-2-tisic-lekarov-vysetrime-iba-tychto-pacientov?utm_source=P1D&utm_medium=interlinkKS&utm_campaign=KS

Podľa mňa SMER urobil realistický krok ku zlepšeniu situácie návrhom v parlamente

https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/sok-slovenskom-parlamente-poslanci-prijali-uznesenie-smeru-situacii-zdravotnictve?itm_brand=plus1&itm_template=listing&itm_modul=articles-rubric-list&itm_position=6

Obsahuje jednotlivé požiadavky lekárov aj s termínmi riešenia. Napríklad odpracovať a zabezpečiť implementáciu systému DRG, zabezpečiť zdroje v štátnom rozpočte a dofinancovať zdravotníctvo v časti úhrady za poistenca štátu v rozsahu štyroch percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za poistenca štátu mesačne. 

Ďalej hovorí o úprave normatívu počtu zdravotníckych pracovníkov a podobne. Smer-SD apeloval na vládu, aby sa s lekármi dohodla a predišla tak kolapsu zdravotníctva. Ten podľa strany hrozí po tom, ako v decembri vyprší výpovedná lehota viacerým lekárom.

Na druhej strane súhlasím s vládou v tom, že v zdravotníctve sa peniaze sypú do súkromných vreciek, nehanebne a okrádaní sú tým občania poctivo platiaci zdravotné odvody. Ale kto s tým má urobiť poriadok – azda ja? Ako je možné, že nerobia žiadne opatrenia, aby naše peniaze nútene platené ako zdravotné odvody uchránili a mali sme za ne skutočne poskytovanú túto službu???!!!!

Viete, riešenie vidím jednoduché – ak máme dostávať iba nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť, potom by sme mali platiť podstatne nižšie zdravotné odvody – takže

drahé zdravotné poisťovne O KOĽKO MENEJ MESAČNE vám máme posielať, ak nám zaistíte za naše peniaze iba základnú a nevyhnutnú, a nie komplexnú a primeranú zdravotnú starostlivosť? 

 

Hovorme otvorene o tom ako je to so službami za naše dane a odvody?

Keď máme šetriť, tak na pravom mieste. 

 

 

Elena

 

Téééda 4. – Záverečná, Zuza. . .

16.06.2024

Ani nechcem zoširoka bilancovať bývalú prezidentku. Výstižne ju zhodnotili viacerí, napríklad tu Blaha https://www.hlavnydennik.sk/2024/06/16/bye-bye-mrs-caputova Môj názor na ňu som písala jasne v blogu opakovane v priebehu času. Pre mňa je bývalá prezidentka osobou, ku ktorej úctu som stratila hneď na začiatku jej „prezidentského vykročenia“. Osobou, ktorá [...]

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcich zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

Naozaj 2. – Iba šanca. . .

12.06.2024

Z úbočí stúpali oblaky pary a posledný lúč slnka nebo rozžiaril do ružovkasto oranžových odleskov. Oblohou plával oblačný snehobiely drak. Dívala som sa na neho šťastne a, zhlboka som dýchala voňavý vzduch včerajšieho podvečera. Som doma, som doma, opakovala som si. Iba šanca to bola – povedal Zámer sveta mäkko. Na štyri dni ma odpratal do nemocnice. [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,894
Celková čítanosť: 9163564x
Priemerná čítanosť článkov: 3166x

Kategórie

Archív