Založ si blog

Akotak 4. – Krutá pravda o ekonomických problémoch Slovenska

Poznáte ten príbeh o nekonečnom ekonomickom raste?

Človek, ktorý verí v nekonečný ekonomický rast je buď blázon, alebo ekonóm, hovorí vtipne článok v linku

https://hnonline.sk/finweb/komentare-a-analyzy/422255-v-nekonecny-rast-veri-iba-blazon-komentar

Ale poďme od začiatku – presviedčajú nás ekonomickí experti, že kvalita nášho života vyplýva z ekonomického rastu, a ten je postavený na raste HDP, a na raste spotreby aj ľudských zdrojov.

Predstava prepájajúca kvalitu života len s ekonomickým rastom je evidentne scestná, darmo vám budú každý rok pridávať na plate a budete mať päť áut, ak budete musieť znášať cenzúru názorov a kupovať si kadejaké povolenky.

Ale zostaňme teraz len v tej ekonomickej rovine. Vláda údajne špekuluje o zavedení dane na bezhotovostné platby, ktorou by nás bohapusto okrádala. A ktovie aké opatrenia ešte navrhuje, zatiaľ ich pred nami tají, namiesto toho, aby ich dala ľuďom na verejnú diskusiu.

 

1. Zvýšenie HDP – zamestnať nezamestnaných

Rast HDP u nás mohol byť vyšší už dávno – lebo odborníci poukazovali na to, že  zamestnať Rómov u nás by zvýšilo HDP Slovenska o 1 %, t. j. o cca miliardu ročne,

ako to dokladuje článok v linku

https://www.noviny.sk/444265-nevyuzitim-romov-na-pracovnom-trhu-straca-ekonomika-do-jednej-miliardy-eur-rocne

A to rátali len 100 000 nezamestnaných. My ich máme vyše 163 000 v súčasnosti. Skutočne nechápem, prečo tu niektorí pri Tomášom prezentovam úmysle nezamestnaných konečne zamestnať začali povykovať o práve nezamestnaného odmietať prácu. Však tí ľudia okrádajú nás všetkých svojim darebným prístupom k životu a práci.

 

2. Odstránenie ekonomickej straty – prestať dotovať miesta pre zahraničných robotníkov.

Klamstvo č. 1.  a č. 2  v jednom článku sa objavilo.

Ako píše článok v linku

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/715349-slovensko-bude-potrebovat-prilev-cudzincov-odkazuju-analytici-chybaju-aj-ludia-co-odisli-do-predcasneho-dochodku/#google_vignette

Slovensko bude potrebovať prílev cudzincov, aby udržalo rast. Chýbajú aj ľudia, čo odišli do predčasného dôchodku.

Začnime prvým klamstvom – potrebujeme prílev cudzincov. No nepotrebujeme – dotovať im pracovné miesta na slovenskom pracovnom trhu  je skutočne vyhadzovanie peňazí. Majú svoju vlasť, nech im pracovné miesta dotuje ona.

Zjavne nie sme takí bohatí, aBy sme dotovali miesta na zamestnávanie cudzincov. Veď nech ich zamestnajú zamestnávatelia, ale bez akejkoľvek dotácie na také miesto zo strany Slovenska.

Na miesta nimi obsadené spokojne môžeme dať slovenských občanov, lebo nech rátam ako rátam, nezamestnaných máme viac ako dosť. Ak niekto nezamestnaný nemôže ísť pracovať kvôli zdravotnému stavu, mal by to posudkový lekár posúdiť, a potom ho invalidizovať. Ak niekto nechce pracovať, okráda nás všetkých.

 

3. Ekonomický zisk – zamestnanie predčasných dôchodcov

Druhé z klamstiev je, že situácia je zhoršená na pracovnom trhu odchodom ľudí do predčasných dochodkov.

Ako píše článok v linku

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/velke-zmeny-parlament-schvalil-13-dochodky-4-tyzdne-zrusia-vyhodne-predcasne-penzie/2

kým v roku 2022 odišlo do predčasného dôchodku 14 360 ľudí, minulý rok to bol viac ako trojnásobok (46 954).

Sú to ale ľudia, ktorí by odišli do riadneho dôchodku do dvoch rokov,

Ľudia po 40 odpracovaných rokoch, ktorým sa ale ráta i príprava na povolanie – t. j. učňovka, a robia v  nízkopríjmových a nízkovzdelaných profesiách, nešli do predčasných dôchodkov,  nemožno tak ich dôchodky označovať – šli do riadnych dôchodkov, ale skôr, po tých 40 rokoch v zmysle zákona, ktorý im to umožňoval.

Tí vzdelaní, ktorí odchádzajú do predčasných dôchodkov, majú v skutočnosti odpracovaných rokov oveľa viac  ako 40, lebo sa im neráta stredná a ani vysoká škola  do dôchodku. Tí ľudia nie sú sprostí, a tak si uvedomujú jasne, že sú štátom pri svojom čestnom prístupe  (s poctivou prácou niekoľko desaťročí a platením vysokých zamestnaneckých odvodov!!!) viacnásobne sproste okrádaní pod zámienkou „solidarity“ – z nimi navkladaného sa znižuje „solidárne“ suma výpočtu dôchodku, aj musia „solidárne“ robiť o hodne rokov dlhšie). A ešte kadekto povykuje, ako by nemali „solidárne“ dostať ani  rodičovský dôcihodok, lebo „sú bohatí“. s dôchodkom tisíc eur mesačne.

Aj vraha za ten istý čin súdia iba raz – aj solidarita by mala byť iba v jednej forme, a nie všetkými možnými spôsobmi. Takisto aj miera solidarity musí byť únosná a mala by byť spravodlivá, zohľadniť snahu solidarizovaného – nie zneužívajúca.  Pretože minimálne dochodky u nás majú často špekulanti platiaci si minimálne odvody, aj to sa im na ten doplatok ostatní skladajú – a práve im chce štát rozdávať a pridávať čoraz viac. Vôbec sa nečudujem tomu, že za takých podmienok sú vzdelaní ľudia čoraz menej ochotní pracovať.

Ak v pracovnom procese predčasní dôchodcovia chýbali, nuž tak im mal štát vytvoriť podmienky, aby mu pracovať ešte prišli. Ale boli to veľké lakomé oči podaktorých „expertov“, ktorí radšej ako by nechali predčasným dôchodcom  dôchodok aj plat, respektíve aspoň polovicu dôchodku aj plat, ak sa zamestnajú –  pripravili svojou hlúposťou štát o túto pracujúcu silu aj možný prínos z nej. Ešte možno mesiac či dva po nástupe do dôchodku sa predčasný dôchodca môže vybrať pracovať, ale ak je doma pár mesiacov, potom je už jeho návrat do práce málo pravdepodobný. Myslím, že ani keby ich dotyční experti prišli na kolenách prosiť, do práce by sa  už teraz nevrátili.

„Experti“ ale mleli, že by to nebolo korektné. Nuž, keby hlúposť kvitla, niektorí slovenskí „experti“ by vyzerali ako sakury na jar…

Každopádne – kým predčasní dôchodcovia by pracovali možno o rok či najviac dva dlhšie, nezamestnaní by mali  a mohli pracovať aj o desiatky rokov dlhšie, mnohí z nich sú mladí ľudia. 

 

Smutné je podľa mňa, že vláda pri hľadaní opatrení na získanie financií do rozpočtu nejde cestou

  • potrestania ľudí, ktorí vlastnili niekoľko momiek, a bohapusto ryžovali,
  • zdanenia dividend slovenských aj zahraničných jednotne na 50 %, bez zohľadňovania kritéria spolupráce štátov,
  • zdanenia príjmov z dozorných rád a podobných funkcí, na úrovni zdanenia zamestnancov,
  • úpravy zdanenia kapitálových príjmov,
  • zrušenia výhod mikrodaňovníkov,
  • zrušenia daňovej asignácie pre právnické osoby,
  • zavedenia výrazne vyššieho zdanenia na viac ako jednu nehnuteľnoasť toho istého vlastníka,
  • zníženia počtu zamestnancov na ministerstvách, úrade vlády, a v rôznych špecializovaných inštitúciách.

Tieto opatrenia by sa nedotkli bežného života obyčajných ľudí, a zasiahli by skôr rôznych špekulantov a zbohatlíkov.

Pretože už dnes podľa prieskumov sú na tom Slováci zle

https://www.topky.sk/cl/10/2807021/Sokujuce-prvenstvo-v-rebricku-chudoby–Takmer-polovica-Slovakov-si-nemoze-dovolit-kvalitne-jedlo-

 

Uvidíme, s akými návrhmi príde vláda po koaličných seansách.

Myslím, že návrhy opatrení by mali byť zverejnené a aj sprevádzané verejnou diskusiou – a nie v štýle „my sa dohodneme, ktoré z nich prijmeme, a potom o nich poinformujeme občanov“.

 

Alebo je po voľbách, a tak ich názory občanov nezaujímajú?

 

Elena

 

 

K diskusii   palenque   Musím Vám prezradiť tajomstvo – diskusia  k blogu by sa mala týkať prezentovanej témy, nie autora. I keď sa už dlhšie v diskusiách pod mojim blogom občas objavujete, zjavne Vám to doteraz uniká…

Blýskanie na časy 1. – Gratulujem Američanom k nevydarenému obchodu

07.09.2024

Poviem vám, kadečo som si o Američanom myslela – ale predpokladala som, že aspoň biznis im nejako ide. No ale ukázalo sa, ako hlboko som sa mýlila. Sú totálne krepí – odkupujú Seditu na Slovensku. To si nerobili prieskum slovenského trhu pred zrealizovaním toho ich biznis nápadu? Zrejme nie. Lebo inak by zistili, že vonkoncom nielen ja, ale aj kopa ďalších [...]

V mlčaní 11. – Vem si prášky na hlavu, Máňo. . .

07.09.2024

Unavene som sa večer plížila schodmi po celodennom upratovaní pivnice. Nečakala som, že ma niekto rozosmeje. A vidíte – Máňo. Teda Maniak, ako sa označuje. Už to samo osebe by bol dobrý dôvod na pár elektrošokov pre neho. A to bezbrehé táranie, ktoré údajne vyprodukoval médiám, by malo vydať aspon na ročnú psychiatrickú liečbu na uzavretom oddelení, predpokladám. [...]

V mlčaní 10. – Smrť psychológa. . .

06.09.2024

Smrť psychológa Radima Ptáčka rozvírila diskusie. Mňa v prvom rade zaujalo, že pani, ktorej sa s niečím zdôveroval a ona to po jeho smrti vyvesila na sociálne siete, sa označuje ako jeho kamarátka. Moja definícia kamarátstva je teda o dosť iná – a ak sa mi s niečím zdôveríte, nevykvačujem to po sociálnych sieťach. Médiá spustili viac či menej nevydarené [...]

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší spolujazdec mal iba 11 rokov.

H5N1, vtáčia chrípka

V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom

07.09.2024 18:49

Dospelého pacienta prijali do nemocnice, kde dostal antivírusové lieky proti chrípke. Po zotavení bol prepustený.

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,954
Celková čítanosť: 9423809x
Priemerná čítanosť článkov: 3190x

Kategórie

Archív