Lady Lazarus 2. – Zoznamka je super vec. . .

Zoznamky všetkého druhu by sme určite nezrátali na prstoch oboch rúk. A možno by nestačilo ani prsty na nohách prihodiť. Netuším, koľko ich v skutočnosti je.

Ľudia sa zoznamujú zrejme radi. A s rôznymi úmyslami, dodáva cynicky tichý hlások vo mne.

Facebook sa rozhodol, že i mňa do nejakej zoznamky zapojí, pretože hŕbu žiadostí o priateľstvo som neprijala. Keďže som nereagovala na ním podstrkované fotografie v rubrike Ľudia, ktorých možno poznáte, pokročil facebook k novej úrovni hlúposti a reklamy na zoznamky mi začal posielať. Prvú som blokla, no keďže na jeho otázku prečo nechcem túto informáciu, nebola možnosť výberu razantnej odpovede, ktorú by som mu bola rada dala, s tichou rezignáciou som jeho námety len začala prehliadať, snáď príde na to, že jeho aktivity mi nechýbajú. Ale je vytrvalý skoro ako ja – kadejaké zoznamovacie skupiny mi podchvíľou podstrkuje v zúfalej snahe, aby som na nejakú konečne klikla.

 

No tak včera by zo mňa konečne mal Facebook radosť iste.

Od podvečera doteraz som bola na jednej zoznamke – napísala som kamoške pred polnocou na otázku, že čo robím. A to som s ňou ešte vôbec neskončila – teda ani s tou kamoškou, ani s tou zoznamkou, aby som to upresnila.

No super, potešila sa. Niekedy mi pripadá ako tajný agent toho facebooku, a ani moja odpoveď, že dvojplameň tam nenájdem a nikoho iného nehľadám, ju neodradí. A dodala – A našla si tam niečo, čo sa ti páčilo? 

Pravdaže – prikývla som s úsmevom.

Ten síce nevidela, ale pozná ma – a tak sa uisťovala.  Fakt? A bude to mať nejaké pokračovanie, stretneš sa s niekým?

Isteže, potvrdila som jej, budúci týždeň určite.

Poznáme sa navzájom dobre a bolo jej jasné, že po jednej konverzácii by som sa nestretla ani s tým dvojplameňom – a tak nahodila prísny tón – Strieľaš si zo mňa, že? Kto bude ten chlap?

Kuriér, odpovedala som pravdivo. Bola som na zoznamke s novými knihami. No teda nie novými, ale s takými, ktoré nepoznám.

 

Tak to je. Akcia Zachráň príbeh v antikvariáte ma chytila za srdce. A tak som sa preklikávala kopami kníh za pár centov, skutočne aj po 40 či 80 centov sú – aby som z nich niečo vylovila.

Niektoré z tam ponúkaných kníh poznám a mám – a sú úžasné. Sú také, pri ktorých zároveň plačem aj sa usmievam. Takou je kniha Môj posledný výdych od Paula Kalanithiho, je to naozaj silný príbeh. Podobne aj Žltý svet od Alberta Espinozu, svet sa vám pri tej knihe rozjasní. Chlapec bojujúci s ťažkou chorobou, citlivý, vnímavý, radostný. A majú aj Návrat čistých radostí od Jana Šmída, moc krásna kniha, tá jeho trilógia je moja srdcovka. Občas niektoré z mojich kníh aj v blogu spomínam, no a Šmída som napríklad tu som pripomenula.

 

O čom 3. – Ako ma Šmíd nesklamal. . .

Potom je tam hŕba kníh, ktorými som sa len prehŕňala a tie som rozlíšila podľa mien známych autorov či žánrovo, na detektívne, thrillerové, klasické knihy, od pápeža či hercov, alebo podľa témy – autori píšuci pre dospievajúcich, romantické slaďáky o zamilovaných, hnusné desivé horory, nejaké tie životopisy, či knihy z duchovnej oblasti. A potom knihy s čudesnými či tajomnými názvami, a s mne neznámymi autormi aj obsahom. Niektoré ma už rovno názvom či obálkou odradia, vyhýbam sa čítaniu hororových vecí – v bežnom živote dávam prednosť radostnej pohode a pokoju, a vtipným, humoristickým či filozoficky ladeným knihám plným ľudskosti pred nervydrásajúcou literatúrou.

Ale zaujala ma napríklad kniha Odsúdení prežiť – príbeh troch matiek, ktoré ako tehotné fašisti priviedli do lágru a ženy sa rozhodli, že ich deti musia prežiť, aj prežili, no tá je tam aktuálne vypredaná. Oslovila ma i kniha Sorry, s originálnym príbehom o štyroch kamarátoch, ktorí založili firmu na ospravedlňovanie sa. Ľudia si ich objednávali na ospravedlňovanie sa prepustenému zamestnancovi, podvedenej milenke, a nakoniec si ich objednal vrah na ospravedlnenie sa zavraždenej obeti. Zvedavá ako príbeh pokračuje som si recenzie pozrela – a  námet je síce zaujímavý, ale toto čítať nemusím.

Praktické príručky všetkého druhu sú tam tiež – Receptáre som si objednala. Mám rada tie staré české Receptáre, kedysi i v televízii vysielané ako program a potom knižne vydané, a som naozaj vďačná, že sa kopa ľudí o dobré nápady v nich podelila. Nejde mi len o rôzne rady, celkovo sa mi páči tá energia, ktorá z nich ide. Ľudia, ktorí robia niečo, čo majú radi a „koumají nad tím jak to vylepšit“.  Z rôznych oblastí sú tam nápady, kadejaké zaujímavosti.
Objavila som knihy o legende bojových umení. Ak som kedysi v blogu písala, ako sa mi prepojil minulý život so snom, ktorý sa mi opakoval od detstva, tak teraz som mala pocit, že ďalší dielik skladačky k tomu prichádza. A keďže koincidencia mi k tomu silná nabehla, po krátkom zaváhaní putuje ku mne aj táto sada kníh.

A nakoniec som sa zoznámila s úžasnou knihou. Niečo na tom bude, čo sa hovorí, že to najlepšie prichádza nakoniec, keď sme trpezliví – dcéra objavila knihu od Nessa s názvom Dračí plamen, tak tú berieme jej i mne. Na tú sa naozaj veľmi, veľmi teším.

 

Poviem vám, taká zoznamka, to je veru skvelá vec…

 

Elena

 

K diskusii  palenque  Ach, mám pocit, že sa dostatočne poznáme z týchto diskusií, to mi úplne stačí…

S pravdou 1. – Už len kozmonauti tam chýbajú. . .

13.10.2024

To teda povedal profesor Fischer, a mimoriadne výstižne podľa mňa. Slová profesora Fischera o dopadoch lockdownu a vakcín sú varovné https://www.facebook.com/viliam.fischer.501/videos/840528748069658 rozpísať celú jeho systematicky argumentačne podloženú bilanciu je zbytočné, kto chce popočúva. Vyjadrenie o krvných zrazeninách je varovné. Aj vyjadrenie o [...]

Ale čo 10. – Ach, mali by sme vystúpiť z EÚ vravela som si, ale ešte počkajme. . .

12.10.2024

Ach, mali by sme z EÚ vystúpiť, vravela som si aj včera, lebo som smutná z toho, že táto vláda nemá Orbánovu odvahu, poviem vám otvorene. Lebo keďže Ukrajina nám tranzit plynu ruší, my jej zadarmo elektrinu a naftu a muníciu posielať nemáme dôvod. Je to zločin vlády voči vlastnému národu, okrádať ho takto o beztak biednu životnú úroveň, na úkor dotovania Ukrajiny, [...]

Ale čo 9. – A že kam šli prachy. . .

11.10.2024

Ak v štátnej kase nieto peňazí, a my bežní občania sa musíme zúfalo uskromňovať, potom je načase sa pozrieť, kam sa minuli. No rozflákli ich, nie je odpoveď. Mňa ale zaujíma, aké % z tých peňazí nám „prekovidovali“ zdravotníci. Tí zdravotníci, ktorí i teraz hrdinsky naťahujú ruky, že oni chcú vyššie platy o pôvodné percentá, veď čo by sa [...]

Boris Pistorius, ponorka

Šéf nemeckých spravodajcov: Či sa nám to páči alebo nie, sme v priamom konflikte s Ruskom

14.10.2024 20:59

Rusko bude do roku 2030 schopné zaútočiť na NATO, tvrdí riaditeľ nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) Bruno Kahl.

nehoda, Dúbravka, električka,

V bratislavskej Dúbravke sa po zrážke s autom vykoľajila električka. Vodič automobilu skončil v nemocnici

14.10.2024 20:48

V bratislavskej mestskej časti Dúbravka na križovatke ulíc Harmincova a Schneidera Trnavského sa v pondelok večer zrazilo osobné auto s električkou.

Donald Trump

Trump nevylúčil nasadenie armády proti svojim odporcom. Harrisová varuje pred diktatúrou

14.10.2024 17:49

Vnútorný nepriateľ je nebezpečnejší ako Čína, Rusko a všetky tieto krajiny, vyhlásil Trump.

Vladimir Putin, vojna na Ukrajine, karneval

Moskva chce trestať cudzincov za "rusofóbiu". Zákon sa má vzťahovať aj na Slovákov

14.10.2024 17:05

Ruská vláda schválila návrh zákona, ktorý privedie cudzincov k trestnej zodpovednosti za „rusofóbiu“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,979
Celková čítanosť: 9528765x
Priemerná čítanosť článkov: 3199x

Kategórie

Archív