Založ si blog

Na krídlach vetra 6. – O strážcoch majákov. ..

Inšpiruje nás kadečo okolo nás i v nás. Premieľame to v sebe, až raz vykvitne nejaká myšlienka, pochopenie, prijatie – rozvinie sa v nás ako kvet. Mám rada také žiarivé okamihy, vy nie? Volám ich „posúvacie“…

Teraz prácu na budúcomesačnú košickú konferenciu píšem – na tému dobro a zlo, a hodnoty s nimi prepojené, takže ich vzájomné hranice a ich pravé tváre mi lietajú hlavou. Dám pár slov o dobre a dobrých ľuďoch, aj o zle a jeho hraniciach i sem.

 

No tak dobre, poviem vám príbeh…

Ach, tie koincidencie. Na jednom z mojich dvoch pinterestov mám priečinok Strážca majáka. Vynorilo sa mi kedysi to pomenovanie intuitívne – a ja som sa naučila intuíciu počúvať. Minulý víkend som mala pražský konštelačný výcvik, a pri čakaní na autobus som vošla do kníhkupectva (kam inam ja, však?). Siahla som po akejsi knihe, ktorá ma k sebe pritiahla  – iste uhádnete, aký ten názov bol. Podnázov mala „pŕíběh lidského poslání“  – a tak  putovala so mnou domov. Čítala som si z nej v buse, kým sa nezotmelo a poplakávala som pritom. A hej, prekrásny tyrkysový náramok bol v knihe pribalený – s nápisom „nerušit, rostu“.  Prezrádzam vám to preto, lebo ak hovorím o dobrých ľuďoch – tak mám na mysli práve takých „strážcov majáka“.

Je to moc silný príbeh – o dvoch ľuďoch, starcovi a chlapcovi, o ich živote na starom majáku. A nádherné posolstvo nesie  – to, že teraz niečo nevidíme, neznamená, že to neexistuje…“ Áno, presne táto myšlienka je o životnom poslaní – že za ním treba vykročiť, pretože hlboko vo svojom srdci cítime, že je to tak správne. A že aj keď zmysluplnosť toho kroku nevidíme vo chvíli vykročenia, musíme do toho napriek svojmu strachu dať bezpodmienečnú dôveru – a v jednej chvíli, keď už prejdeme kus cesty tým správnym smerom, náhle pochopíme hlboký zmysel toho prvého kroku.

Chcela som dať pôvodne sem pár úvah k tej konferenčnej práci, ktorú dávam dokopy – ale pri vyberaní Hellingera mi spadla táto kniha. Ak poslúchneme koincidenciu, prináša vždy nejaké posolstvo – a odpoveď na jednu otázku mi práve prišla. Ak nám niekoho Zámer sveta dovedie k životnému poslaniu, je to ten jediný správny, ale určite aj dobrý človek, „strážca majáka“, lebo ku životnému poslaniu prichádza človek len na určitej úrovni zrelosti. Hm, pre mňa silné a užitočné postrčenie v tejto chvíli.

 

Zámer sveta je niekedy ťažko pochopiteľný…

Alebo ja som ešte málo trpezlivá? Ten odchod do lesa mi Zámer sveta odsúva – všetky možné šialenosti vyťahuje, len aby som tam ešte neliezla. V utorok v noci cestujem do Blavy na to stredajšie ministerské stretnutie, a potom musím ísť prespať do Šamorína, lebo 13. 9. tam budem v jednej relácii hovoriť Maroškov príbeh (ach, ach, v Šamoríne som nikdy nebola, mám z toho obavu). To spravím pre moje dieťa – a potom už pôjdem do lesa, určite v piatok, áno, áno, budúci piatok. Tak.

 

Záverom…

Hmmmm, tá kniha ma skutočne dostala. Dokonca som si na základe nej napísala i to, čo život naučil mňa – možno sa o to i podelím, ale určite nie dnes.

Na úplný záver dám aspoň ešte jednu nádhernú myšlienku z tej knihy – „i keď budeš stáť hore, nie si tam preto, aby si rozhodoval o druhých. Si tam preto, aby oni mohli lepšie rozhodovať sami o sebe…“

Pokojný večer vám všetkým prajem…

 

 

 

Elena  9.9.2018

 

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,858
Celková čítanosť: 9025191x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív