Založ si blog

V mene syna 9. – Ako postupovať v prípade podozrenia ohľadne neposkytnutia potrebnej zdravotnej starostlivosti? 2. diel.

 Tak zdravotnú dokumentáciu už máte v ruke. A čo by ste mali spraviť ďalej?

 

Môžete podať sťažnosť konkrétnemu zdravotníckemu zariadeniu. Ale to pokladám naozaj za stratu času. Mali by ste si však určite písomne vyžiadať stanovisko primára konkrétneho oddelenia, kde došlo k pochybeniu, ten je totiž či chce alebo nechce garantom odbornosti starostlivosti na svojom oddelení aj danej oblasti v nemocnici.

 

Mohli by ste podať podnet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Musíte ho podať písomne a uviesť v ňom kto, kde, kedy a čím pochybil podľa Vášho názoru. Podnet podávate na pobočke Úradu, lehota na jeho vybavenie nie je limitovaná – takže sa doriešenia veci dočkáte po veľmi dlhej dobe. V prípade, že nesúhlasíte so záverom Úradu, môžete podať podnet na znovuprešetrenie ústrediu úradu, resp. na poradnú komisiu predsedníčky úradu.

 

Mohli by ste podať podnet – trestné oznámenie na polícii. Alebo aj u prokurátora – v mojom prípade sme podávali podnet v nedeľu podvečer a tak službukonajúci prokurátor nebol k dispozícii, v telefonickom rozhovore mi povedal, že podnet máme ísť podať na políciu.

Vyšetrovanie následne prevzal vyšetrovateľ, ten nariadil súdnu pitvu a hoci môj syn bol zomrel 29.3.2014, dodnes nie je úplná pitevná správa znalcami Úradu pre dohľad dodaná.

Základná lehota pre vypracovanie úplného znaleckého posudku je 90 dní, tú si však znalci môžu predĺžiť – a ako to už na Slovensku chodí – aj nedodržať. Napríklad v našom prípade prešla 90-dňová lehota, následne uplynula aj predĺžená lehota znalcami s vyšetrovateľom dohodnutá. Nedodržali ju. Podľa slov vyšetrovateľa neuviedli žiadny ďalší konkrétny termín odovzdania posudku – „majú veľa práce“ (t. j. robia veľa posudkov???!?). Svedčí to nesporne o množstve podozrení na pochybenia, aj o tom, čo som písala včera – že niektorí lekári môžu byť prácou zavalení a preťažení.

 

Takže ako postupovať, ak znalci lehotu nedodržia? Vyšetrovateľovi zašlite písomnú žiadosť o vyrozumenie ohľadne jeho ďalšieho postupu vo veci – či znalci doručili písomne v lehote žiadosť o opätovné predĺženie termínu s uvedením relevantných dôvodov na predĺženie, či im bolo vyhovené, aký je termín opätovného predĺženia a dôvody. V prípade, že znalci nedoručili písomnú žiadosť o opätovné predĺženie lehoty, ako bude vyšetrovateľ voči nim postupovať. Slovenská republika znalcom nestavila žiadne definitívne lehoty dodania posudku, takže toto môže byť opäť jeden „z tanečkov na ceste k spravodlivosti na Slovensku“ – názor na korektnosť takéhoto prístupu štátu k obetiam si spravte sami.

Keďže znalci by chceli dostať peniaze za znalecký posudok, raz by určite úplná pitevná správa mala uzrieť svetlo sveta. Následne by mal vyšetrovateľ čakať na vyjadrenie samotného Úradu pre dohľad. A potom by mal začať viesť vyšetrovanie vo veci, ktoré by trvalo údajne prinajmenšom pár mesiacov.

 

Môžete tiež podať žalobu v občianskoprávnom konaní o náhradu škody a nemajetkovej ujmy, a to buď voči zdravotníckemu zariadeniu, ktorého zamestnanci pochybili pri poskytnutí zdravotnej starostlivosti, alebo voči konkrétnemu lekárovi. Môžete to spraviť aj bez lekárskej dokumentácie, ale to pokladám len za stratu času. Ja som z toho dôvodu opakovane žiadala Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (znalca a následne aj predsedníčku úradu) o poskytnutie záznamov z pitvy môjho syna, aby som mohla vo veci konať a tiež som opakovane korešpondovala s vyšetrovateľom. Nebolo toho, kto by mi vydal záznamy z pitvy môjho dieťaťa – chcem získať histologické a iné nálezy, pretože na ich základe možno skontrolovať správnosť posudku a zistení znalcov v rámci neho. Ibaže podľa vyjadrenia Ministerstva spravodlivosti sa vzorky tkanív a podobne uskladňujú iba 6 mesiacov a dostať k nim sa môžem len s úplnou pitevnou správou. Podľa legislatívy SR nejde o zdravotnú dokumentáciu (na ktorú mám ako zákonný zástupca dieťaťa nárok), čím štát situáciu rodičovi v podobnej situácii komplikuje.

Takže logicky najskôr musím vyboxovať úplnú pitevnú správu.

Zo strany Úradu pre dohľad mi pri opakovanom zisťovaní zrozumiteľne vysvetlili, že ide o znalcov prizvaných vyšetrovateľom. Od vyšetrovateľa som sa pri opakovanom zisťovaní dozvedela, že údajmi nedisponuje, že znalci majú veľa práce a termín je im opakovane predlžovaný.

Súdne spory na Slovensku sú zdĺhavé a deravá či účelová legislatíva umožňuje páchateľom rôznych darebností úspešne kľučkovať, často aj vyvliecť sa úplne z trestu. Takýto nečestný prístup štátu k obetiam darebáčin má však aj svoje pozitíva – nemusíme sa štátu cítiť nijako vďační a brať naň v čomkoľvek ohľad.

 

Či a akým spôsobom je možné podať aj žalobu proti Slovenskej republike – o tom napíšem viac inokedy.

 

Tento štát sa správa k obetiam nečestne, pretože im neposkytuje potrebnú pomoc a podporu, ich práva zastrešuje len formálne a nesnaží sa urýchliť prístup ku spravodlivému riešeniu veci. Práve naopak. Spoliehať sa na nastolenie spravodlivosti zo strany štátu je preto hodne naivné a prinajmenšom zdĺhavé.

Ja osobne prestávam veriť, že by štát v prípade usmrtenia môjho dieťaťa naozaj spravodlivosť nastoliť chcel a vnímam prieťahy vo veci. Na druhej strane zasa – tento štát nepomáhal môjmu synovi a mojej rodine ako počas jeho života – o tom som písala už opakovane. A pripomínam si to každý deň. Našťastie má môj syn mamu – a ja som pripravená spraviť pre spravodlivé potrestanie tých, ktorí zavinili jeho smrť, naozaj všetko.

 

Našich blízkych, mŕtvych v dôsledku lekármi nekvalitne poskytnutej zdravotnej starostlivosti, podľa medializovaných informácií pribúda. Za každým z tých prípadov vidím nielen človeka, ktorý mohol, keby dostal lekársku pomoc poskytnutú kvalitne, ďalej žiť svoj život, ale aj jeho blízkych.

A tak si kladiem otázku – ľudia, kedy sa konečne zjednotíme a ozveme za práva obetí v tomto štáte?

 

Predná Hora, 17.7.2014

 

Pravdu na stôl 6. – OEDC je horšie ako medvede. . .

19.03.2024

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako. Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich [...]

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,836
Celková čítanosť: 8912507x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Kategórie