Založ si blog

V MENE SYNA 5. – Ako by sa mala zachovať spoločnosť voči obetiam?

 

Vyšetrovanie usmrtenia dieťaťa, partnera, rodiča či iného blízkeho človeka v dôsledku pochybenia lekára trvá na Slovensku pre obete príliš dlho.                   

Všetky tie veci, ktoré som popísala v predchádzajúcich častiach blogu, obeť zraňujú a spôsobujú jej utrpenie, nielen samotná smrť blízkeho, ale aj tie súvisiace následky a dopady.

 

Bolesť prirodzene opätovne vyvolávajúce sú nielen rôzne výročné dni zomrelého blízkeho človeka (dátum jeho smrti, narodenín, menín, Vianoce) či rozličné miesta a situácie v bežnom živote ho pripomínajúce, rôzne s ním spojené predmety. Ale bolesť a traumu prehlbuje aj nedostatok podpory obetiam zo strany spoločnosti.

 

Čo to znamená nedostatok podpory zo strany spoločnosti?

Tam môžeme zaradiť v dlhom časovom horizonte sa vlečúce nedoriešenie veci (takže obete nemôžu vec v spomienkach uzavrieť a tiež zažívajú dlhodobú nespravodlivosť situácie, že kým obete trpia, znášajú dopady na svoj život, páchateľ si žije svoj doterajší život) a nutnosť mlčať pre obeť do ukončenia vyšetrovania, kým páchateľa vyšetrovateľ neobviní. Skutočnosť, že riešenie veci je oddelené v rovine občiansko-právnej, kde sú obete vystavené retraumatizácii novým a dlhodobým súdnym domáhaním sa spravodlivosti.

 

Všetky tieto faktory sú ďalšou dlhodobou traumatizáciou obetí.

 

Niet divu, že sa potom obete „chybičiek lekárov v rámci ich bežnej praxe“ cítia sklamané, že nadobúdajú pocit, že táto spoločnosť nie je dobrá a že sa k nim nespráva spravodlivo.                 

 Že preferuje páchateľov a ich práva pred obeťami a ich právami, že neberie do úvahy ich potreby a že taká spoločnosť si nezaslúži ich súcit a podporujúce správanie.

 

Postup spoločnosti by mal obetiam umožniť, aby získali prístup ku spravodlivému riešeniu veci rýchlo. T. j. legislatíva by mala byť protektívna ku právam obetí – t. j. práva obetí by mala jasne definovať, mala by obetiam umožniť získať potrebné podklady od inštitúcií (napríklad právo dostať pitevné záznamy od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou do 30 dní od ukončenia pitvy), mala by jasne definovať povinnosti dotknutých inštitúcií vo vzťahu ku obetiam (napríklad nemocniciam zaviesť povinnosť vyvesiť pri vstupe do nemocnice postup, ako má ich klient – pacient postupovať pri nespokojnosti či podozrení na neposkytnutie potrebnej zdravotnej starostlivosti).

Obete podobných situácií by mali mať nárok na kvalitné bezplatné právne služby.

Mali by mať nárok nielen na spravodlivé doriešenie veci, t. j. rozsudok zahŕňajúci odškodnenie za všetky dôsledky situácie pre obete, ale aj na spravodlivé riešenie veci v zmysle samotného priebehu procesu riešenia veci, t. j. na efektívne a nie zdĺhavé riešenie, bez obštrukcií a nutnosti opakovane vyzývať a žiadať rôzne inštitúcie, ktoré zbytočne obetiam ubližuje.

 

 

 

Predná Hora, 29.5.2014

Téééda 5. – Život za dve tisícky. . .

16.06.2024

Aká je hodnota života – kladieme si niekedy otázku. Obvykle v situácii, kedy nám osud túto hodnotu zvýznamní na našom vlastnom zdraví, alebo zdraví niekoho blízkeho. Pani Caroline Warner si otázku kladie dnes kvôli čiernobielejmačičke v Partizánskom na sídlisku Šípok nájdenej. Sú potrebné dve tisícky na jej záchranu. Ale dnes. Caroline Warner 1 [...]

Téééda 4. – Záverečná, Zuza. . .

16.06.2024

Ani nechcem zoširoka bilancovať bývalú prezidentku. Výstižne ju zhodnotili viacerí, napríklad tu Blaha https://www.hlavnydennik.sk/2024/06/16/bye-bye-mrs-caputova Môj názor na ňu som písala jasne v blogu opakovane v priebehu času. Pre mňa je bývalá prezidentka osobou, ku ktorej úctu som stratila hneď na začiatku jej „prezidentského vykročenia“. Osobou, ktorá [...]

Téééda 3. – Zverejnite kreténa, Bystričania. . .

13.06.2024

Bystričania z okolia Bellusovej ulice na Uhliskách, ktorí máte kamery vonkajšie niekde v okolí štrkového parkoviska – urobte, prosím, dobrý skutok. Pozrite včerajší záznam vašich kamier – aby sme spoločnými silami odhalili úchyláka. Pozrite si detaily príbehu, ktorý sa na fb stránkach pomáhajúcich zvieratkám v núdzi objavil Ked uz clovek nevie kam s [...]

fregata,  Admirál Gorškov

Ruské vojnové lode opustili Havanu

17.06.2024 19:21

Žiadne z týchto plavidiel nemalo na palube jadrové zbrane, čo potvrdili aj Spojené štáty.

Pellegrini

Pellegrini v Bruseli: Budeme chcieť ponuku pre Šefčoviča a nie sme nadšení Kallasovou

17.06.2024 18:26

Prezident Peter Pellegrini je na summite Bruseli, kde sa rozhoduje o rozdelení hlavných pozícií v Európskej únii.

anna putina-2

Putin sa postaral o praneter. Vymenoval ju za námestníčku ministra obrany. Jej manžel šéfuje rezortu energetiky

17.06.2024 17:54

Dcéra Putinovho bratranca mesiac po svojom manželovi tiež zasadne v ruskej vláde. Jej prastrýko jej venoval kreslo v ministerstve obrany.

Polícia / Kontrola /

Polícia na dve hodiny totálne uzavrela Krompachy a Čiernu nad Tisou. Akcia cielila na alkohol

17.06.2024 17:44

Policajti obsadili každý vjazd a výjazd a každý jeden vodič bol podrobený dychovej skúške.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,895
Celková čítanosť: 9166914x
Priemerná čítanosť článkov: 3166x

Kategórie

Archív