Založ si blog

DNES 13. – 10 000 eur za hodinu alias Pán generálny prokurátor, na čo čakáte?

Vecí, v ktorých by generálny prokurátor mal konať  – a zatiaľ nekoná – dokážeme nájsť (verím, že nie som sama, kto ich vidí) na Slovensku viacero. Dnes venujem pozornosť jednej z nich, ktorá je spoločensky nebezpečná, spôsobuje škodu veľkého rozsahu a doplácame na ňu všetci.  Transformované nemocnice nám robia (zasa raz) dlhy na dôchodkovom poistení. A nie malé.

 

Celkovo nám dlhy v zdravotníctve (transformované aj štátne nemocnice) rastú závratným tempom 10 000 eur za hodinu. Záväzky po lehote splatnosti v nich presiahli za minulý rok 319 miliónov eur (nešlo to stiahnuť podvodnými štatistikami, tým klepla po prstoch Európska únia stanovením záväznej  60-dňovej splatnosti faktúr).

 

Kvôli čomu teda v úvode hovorím len o transformovaných nemocniciach, a nie aj o štátnych zdravotníckych zariadeniach?

Sociálna poisťovňa eviduje dlhy na poistných odvodoch u 5 štátnych a 15 transformovaných nemocníc, od začiatku roka narástli tieto dlhy o viac ako 12,3 milióna eur.

Iste, aj štátne nemocnice robia dlhy a situáciu v nich je tiež nutné riešiť. Ibaže štát nemôže stíhať sám seba – na čo sa niektorí právni nedoukovia spoliehajú – zabúdajúc, že štát zároveň ani nesmie sám sebe vytvárať podmienky na porušovanie zákonnosti, svojim konaním nemôže sám sebe umožňovať protiprávne konať vo vzťahu k platnej legislatíve, ak má byť akceptovaný ako právny štát.

Transformované nemocnice sú však v inej pozícii. Sú neziskovými organizáciami, nie štátnymi zariadeniami – majú teda konkrétnych vlastníkov. Napriek tomu už boli opakovane oddlžované z našich spoločných peňazí, naozaj nie malými sumami (od roku 2006 už celkovo tri razy – zatiaľ).

 

Kvôli čomu hovorím len o dlhoch v Sociálnej poisťovni?

Nuž, preto, že zdravotné poisťovne s nemocnicami – neplatičmi zdravotných odvodov vypiekli, zdravotné odvody si rovno odrátavajú od toho, čo im majú uhradiť, im žiadny dlh nevzniká. Dlhy nemocnice majú aj voči dodávateľom, tých mi je síce ľúto a chápem ich situáciu, no ide o ich súkromné obchodné transakcie, ktoré občanov Slovenska priamo nezasahujú.

V súčasnosti dlhujú nemocničné zariadenia Sociálnej poisťovni na poistných odvodoch zamestnávateľa celkovo vyše 100 miliónov eur.

Dlhy transformovaných zdravotníckych zariadení predstavovali z toho zhruba tretinu a len za mesiac apríl sa zvýšili o 643 000 eur, z titulu neplatenia mesačných odvodov má dlhy celkovo 16 transformovaných zariadení. Zaujímavou skutočnosťou je, že kým celkové záväzky tranformovaných a delimitovaných nemocníc poklesli, ich dlhy na poistných sociálnych odvodoch narastajú. Zjavne vedia, kde si môžu dovoliť robiť dlhy.   Odborník INEKO Dušan Zachar poukázal na základe analýzy rastu dlhov  v slovenskom zdravotníctve od roku 2006, kedy boli nemocnice po prvý raz oddlžené, na zrýchlenie rastu dlhov od roku 2012.

 

Je potrebné urýchlene zaviesť trestnoprávnu zodpovednosť voči manažérom transformovaných nemocníc aj v prípade neodvádzania poistných odvodov za zamestnávateľa.

Je však zároveň málo pravdepodobné, že vláda bude mať odvahu na razantné opatrenia v tomto SMERE, keď voľby sú už na dohľad. Dlhy sa závratnou rýchlosťou nabaľujú a opäť raz hrozí, že ich zatiahnu občania aj za transformované zariadenia. Základným cieľom transformácie týchto zariadení pritom bolo zastaviť ich oddlžovanie a sprísniť ich finančné hospodárenie – však, pán bývalý minister Uhliarik?!!!

 

Zrejme sa niekto zasa raz spolieha, že riešenie dlhov naberie ten správny SMER, veď ide o politických nominantov, ktorí nám nie vedú, ale vlečú tieto zdravotnícke zariadenia niekam. A nás s nimi.

 

A tak si kladiem otázku – komu vyhovuje tento stav? Pán generálny prokurátor, kedy začnete konať vo veci?

 

 

 

 

Predná Hora, 11.7.2014

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301863x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív